Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Ομάν / Η απόκρυφη ονομασία του Ανακτόρου της Σημαίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομάν / Η απόκρυφη ονομασία του Ανακτόρου της Σημαίας

ΟΜΑΝ
Φωτογραφία: Θάνος Παναγόπουλος

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 1698

Ο Σαΐφ Μπιν Σουλτάν, ιμάμης του Ομάν, χάρη και στη βοήθεια της σομαλικής αυτοκρατορίας Ατζούραν, που βασιλεύει στο Κέρας της Αφρικής, καταλαμβάνει κατόπιν πολιορκίας 2 χρόνων και 9 μηνών τη Φορταλέζα Ντε Ζεζούς, φρούριο της Μομπάσα που κατείχαν οι Πορτογάλοι, χάρη στο οποίο αναδείχθηκαν πρώτη ευρωπαϊκή δύναμη που έλεγξε το εμπόριο στον Ινδικό Ωκεανό. Μαζί με το «Φρούριο του Ιησού» οι Ομάνοι αποκτούν τον έλεγχο της Ζανζιβάρης. Την κατακλύζουν πλουτίζοντας, καθώς στήνουν στο νησί το μεγαλύτερο και πλέον επικερδές σκλαβοπάζαρο στην ανατολική Αφρική. Σύμφωνα με ερευνητές, οι Ομάνοι θα πωλήσουν διά του διασαχαριακού εμπορικού δρόμου 8 εκατομμύρια σκλάβους σε Μαρόκο και Αίγυπτο και άλλα 9 εκατομμύρια σε Ερυθρά και Ινδικό. Καθώς στατιστικές θα μιλούν αργότερα για θάνατο 3 στους 4 σκλάβους προτού φτάσουν στο σκλαβοπάζαρο από πείνα, αρρώστιες και εξάντληση, πάνω από 65 εκατομμύρια δυστυχισμένοι Αφρικανοί πέθαναν συνεπεία του αροβομουσουλμανικού δουλεμπορίου μόνο στην ανατολική Αφρική.  Έως τον 19ο αιώνα οι Ομάνοι θα πλουτίσουν από το μεγάλο σκλαβοπάζαρο της Ζανζιβάρης αλλά και τις μικρότερες αγορές, όπως του Μασκάτ και της Μουκάλα.

Τρίτη 13 Μαρτίου 1792

Πεθαίνει ο Χαμάντ Μπιν Σαΐντ, τρίτος σουλτάνος του ομανικού οίκου των Μπουσαΐντ που είχε ιδρύσει πριν από 48 χρόνια ο  Άχμαντ Μπιν Σαΐντ Αλ Μπου Σαΐντ. Τον διαδέχεται ο Σουλτάν Μπιν  Άχμαντ, γιος του ιδρυτή του οίκου, ο οποίος μεταφέρει την έδρα της Ομανικής Αυτοκρατορίας από το Ρουστάκ στο Μασκάτ, όπου ανεγείρει καινούργιο ανάκτορο.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 1807

Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ υπογράφει το Διάταγμα Κατάργησης του Δουλεμπορίου, απαγορεύοντας αγοραπωλησίες σκλάβων στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Χάρη στο διάταγμα, το οποίο ήρθε τρία χρόνια μετά την κατάργηση για πρώτη φορά της δουλείας στο δυτικό ημισφαίριο, από την Αϊτή ξεκινά μια ιδιότυπη παράδοση.  Όποιον σκλάβο καταφέρει και αγγίξει τη Γιούνιον Τζακ, τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια οποιαδήποτε χώρα, οι βρετανικές αρχές σπεύδουν να τον βοηθήσουν να αποκτήσει την ελευθερία του.  Έτσι, σε χώρες όπου ακόμη ισχύει ο θεσμός της δουλείας, σκλάβοι δραπετεύουν κατευθυνόμενοι σε πρεσβείες και προξενεία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διπλωματικοί υπάλληλοι, παίρνοντάς τους το δακτυλικό αποτύπωμα εν είδει υπογραφής, αφού κατά κανόνα οι ικέτες δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, τους βοηθούν να συντάξουν έγγραφο αίτημα απελευθέρωσης στο όνομα του Βρετανού μονάρχη. Δεδομένου ότι η σημαία συνήθως βρίσκεται ψηλά στον ιστό, «το μαγικό άγγιγμα» του ικέτη ισχύει και για το κοντάρι στο οποίο ανεμίζει η σημαία.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 1891

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Βρετανού προξένου και συνδέσμου σερ  Έντουαρντ Ρος και του 27χρονου σουλτάνου Φαϊζάλ Μπιν Τούρκη, υπογράφεται μυστική διακήρυξη διά της οποίας το εξασθενημένο Ομάν καθίσταται για 50 χρόνια προτεκτοράτο των Βρετανών.

Επί σειρά ετών, στη διάρκεια των οποίων το ανάκτορο που έχτισε ο Σουλτάν Μπιν  Άχμαντ στο Μασκάτ βρίσκεται δίπλα στη βρετανική πρεσβεία, πλήθος σκλάβων προστρέχουν μπροστά του να αγγίξουν τον ιστό της σημαίας μπροστά στην πρεσβεία προκειμένου να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

1972

Ο από διετίας σουλτάνος του Ομάν, ο 32χρονος Καμπούς Μπιν Σαΐντ, εγκαινιάζει το νέο ανάκτορο στη θέση του παλιότερου, ενώ απέναντι βρίσκεται η βρετανική πρεσβεία που θα κατεδαφιστεί τη δεκαετία του 1990. Στην τελευταία του μορφή αποτελούνταν από τέσσερις πτέρυγες οι οποίες από ανατολικά προς δυτικά ήταν το Αλ Χαρίμ ή χαρέμι, στη συνέχεια το Μπαΰτ Αλ Μπαρζάχ ή Αίθουσα Ακροάσεων, μετά το Ματζλίς, η Αίθουσα των Επίσημων Συνεδριάσεων, και τέλος το κυβερνητικό γραφείο του σουλτάνου. Μαζί με το παλιό κτήριο ισοπεδώθηκε και η Αλ Μπανιάν, περιοχή όπου κατοικούσαν Ινδοί έμποροι, ενώ τα παλαιά σπίτια, το σουκ Ντακέλ και ο ινδουιστικός ναός αντικαταστάθηκαν από σύγχρονα διοικητικά κτήρια. Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια θα κατεδαφιστούν πολλά κτήρια για να αντικατασταθούν από κυβερνητικά κτήρια και πτέρυγες των ανακτόρων.

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Τελευταίος μου σταθμός στον γύρο της Αραβικής Χερσονήσου είναι το Ομάν. Αργά το απόγευμα επισκέπτομαι σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πρωτεύουσας, στο Παλαιό Μασκάτ, ανάμεσα σε δύο φρούρια των Πορτογάλων, το Τζαλάλι του 1586 και το Μιράνι του 1587, ένα από τα έξι ανάκτορα του σουλτάνου, το κατεξοχήν εθιμοτυπικό, καθώς προορίζεται για επίσημες εκδηλώσεις και υποδοχή εξεχόντων επισκεπτών. Ο σουλτάνος μένει στο παραθαλάσσιο ανάκτορο στο Σήημπ.  Έχει την ονομασία Κασρ Αλ Αλάμ, Ανάκτορο της Σημαίας. Διαβάζω σε άλλο ταξιδιωτικό οδηγό ότι πήρε την ονομασία από την ομανική σημαία που κυματίζει και σε άλλον πως έμεινε από την ονομασία που έδινε ο κόσμος για το σημείο όπου προσέφευγαν οι σκλάβοι. Φθάνω περνώντας από μια ήσυχη λεωφόρο, χωρίς αυτοκίνητα, με φοινικόδενδρα. Η πρόσοψή του, αγγλοϊνδικού ύφους, έχει χρυσαφί και μπλε μανιταρόμορφους κίονες και συνδυάζει μοναδικά πολυτέλεια και απλότητα, σε αντίθεση με τον συνήθη «grandiose» χαρακτήρα των περισσότερων ανακτόρων. Κομψότατο, με απαστράπτουσα μαρμάρινη επιφάνεια. Τα κυβερνητικά κτήρια ολόγυρα είναι λευκά, με ξύλινα μπαλκόνια παραδοσιακού ομανικού ύφους.

Αναχωρώντας καθώς βραδιάζει αναρωτιέμαι γιατί επελέγη η ονομασία "Σημαία" για το ανάκτορο.  Ίσως από ευγνωμοσύνη του Καμπούς, ο οποίος εκθρόνισε τον πατέρα του με τη βοήθεια των Βρετανών, που απελευθέρωσαν τους τελευταίους 13 σκλάβους στο Ομάν το 1964, όπως και άλλους 16 στο Ντουμπάι.  Ίσως για να ξορκίσει το παρελθόν του ακμάζοντος δουλεμπορίου…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL