Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Φιλιππίνες / Στην καρδιά της παλιάς ωραίας Μανίλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φιλιππίνες / Στην καρδιά της παλιάς ωραίας Μανίλα

ΜΑΝΙΛΑ
Φωτογραφίες: Θάνος Παναγόπουλος

Παρασκευή 8 Μαΐου 1570. Ο Μάρτιν δε Γοϊτί αποβιβάζεται κατ' εντολήν του κυβερνήτη των Ισπανικών Ανατολικών Ινδιών Μιγκέλ Λόπεθ ντε Λεγκάθπι στη Λουζόν, το 15ο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στον κόσμο. Στρατοπεδεύει στις ακτές του Κόλπου της Μαϊνίλαντ, μετέπειτα Μανίλα. Αποστολή του είναι να αποσπάσει το νησί από τους μουσουλμάνους θαλασσοκράτορες που επέδραμαν αρχικώς από το Σουλτανάτο του Μπρουνέι και ακολούθως από Ινδονησία και Μαλαισία. Οι Ισπανοί θα εκμεταλλευτούν τις πρώτες ύλες του νησιού και θα φέρουν εγγύτερα τις Ανατολικές Ινδίες με τις κτήσεις τους στο Μεξικό, έδρα του 36χρονου Βάσκου κονκισταδόρ δε Γοϊτί.

Οι Ισπανοί θα νικήσουν στις πενταετούς διάρκειας Μάχες της Μανίλα τους μουσουλμάνους ηγεμόνες Ταρίκ Σουλεϊμάν και Ράτζα Ματάντα θέτοντας το νησί υπό την κυριαρχία τους.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 1571. Ο Μάρτιν δε Γοϊτί ιδρύει τη Μανίλα. Οι Ισπανοί θα διαθέτουν μόνιμη βάση, χάρη στην οποία θα είναι δυνατός ο εμπορικός διάπλους του Ειρηνικού δύο με τρεις φορές ετησίως μεταξύ Ακαπούλκο και Μανίλα. Για περισσότερο από δύο αιώνες οι γαλέρες θα μεταφέρουν από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική προς Νοτιοανατολική Ασία και από εκεί σε Ινδία, Ινδονησία και Κίνα, αλλά και αντιστρόφως, από ελιές και κρασί μέχρι μετάξι, πολύτιμους λίθους και μπαχαρικά.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 1581. O «Ναός της Μανίλα» εγκαινιάζεται επισήμως ως καθεδρικός με πρώτο επίσκοπο τον 69χρονο πολέμιο της δουλείας Ντομίνγκο ντε Σαλαθάρ. Μαζί του έφτασαν Ιησουίτες μοναχοί, στους οποίους παραχωρείται η ενορία της Σάντα Κρουθ, δίπλα στην εκκλησία της οποίας σχεδιάζεται μια πλατεία με το όνομα του Μάρτιν δε Γοϊτί, η Πλατεία Γοϊτί.

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 1959. Ο 46χρονος Αρσένιο Λάκσον αναλαμβάνει για τρίτη συνεχή θητεία δήμαρχος της Μανίλα. Τάιμ και Τάιμς της Νέας Υόρκης τον συγκρίνουν με τον δήμαρχο Νέας Υόρκης μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1934 και 31ης Δεκεμβρίου 1945 Φιορέλο Λα Γκουάρντια.  Όπως πρώτη κίνηση του εβραϊκής καταγωγής πρώτου Ιταλοαμερικανού δημάρχου της Νέας Υόρκης ήταν η εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας να συλληφθεί με οποιαδήποτε κατηγορία ο Λάκι Λουτσιάνο, έτσι και η θητεία του Λάκσον προσανατολίστηκε αμέσως στο χτύπημα διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Όταν ανέλαβε, ο δήμος είχε συσσωρευμένο χρέος 23,5 εκατομμυρίων πέσος αδυνατώντας να πληρώσει τους υπαλλήλους του. Το 1959 ο δήμος εμφανίζει πλεόνασμα 4,3 εκατομμυρίων πέσος καταβάλλοντας στους υπαλλήλους του μισθούς διπλάσιους των υπόλοιπων δημοσίων υπαλλήλων. Κατά τη θητεία του θα απολύσει πάνω από 600 υπαλλήλους για ανικανότητα και δωροληψίες καθώς και αστυνομικούς για διαφθορά. Ο ίδιος ηγείται με αστυνομικό όχημα επιχειρήσεων κατά της ανομίας και της διαφθοράς.

ΜΑΝΙΛΑ
Φωτογραφίες: Θάνος Παναγόπουλος

Παρότι γερό ποτήρι, παρότι οπλοφορεί, παρότι αθυρόστομος, ο πρώην ποδοσφαιριστής, δημοσιογράφος και παρτιζάνος κατά των Ιαπώνων Λάκσον είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Το 1957 πεθαίνει από έμφραγμα, εξέλιξη μοιραία για τους Φιλιππίνους. Τον αντικαθιστά στην κούρσα του Εθνικιστικού Κόμματος για την Προεδρία ο πρώην φιλελεύθερος Φέρντιναντ Μάρκος, ο οποίος εκλεγόμενος το 1965 10ος Πρόεδρος θα κυβερνήσει δικτατορικά επιβάλλοντας καθεστώς κλεπτοκρατίας έως το 1986, γνωστό με την ονομασία «Ρόλεξ 12», από τα ρολόγια που σύμφωνα με τον αστικό μύθο χαρίζει ο δικτάτορας στους στενούς του συνεργάτες, αν και σε άλλη παραλλαγή πρόκειται για ρολόγια «Ωμέγα». Σε αντίθεση με τον ορκισμένο αντικομμουνιστή Μάρκος, ο Λάκσον κατηγορεί τις ΗΠΑ για παράλογη κομμουνιστοφοβία.

2003. Ο από πενταετίας δήμαρχος της Μανίλα, Λίτο Ατιένσα, μετονομάζει την Πλατεία Γοϊτί σε Πλατεία Λάκσον.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011.  Ώρα 10 παρά τέταρτο βρίσκομαι στη στάση «Ηνωμένα  Έθνη». Παίρνω τη γραμμή 1 του υπέργειου μετρό από Μπακλαράν στα νότια με κατεύθυνση το Μονουμέντο στα βόρεια, σε πορεία παράλληλη με την ακτογραμμή στα δυτικά. Σε 8 λεπτά κατεβαίνω στο Καρριέντο και περνάω απέναντι την Λεωφόρο Ρισάλ , στην Πλατεία Λάκσον.

Απέναντι βλέπω το επιβλητικό κτήριο Ρόμαν Σάντος της BPI, Τράπεζας των Φιλιππίνων Νήσων με τη νεοκλασική πρόσοψη, τους 4 ιωνικούς κίονες, το ελληνόμορφο τριγωνικό αέτωμα και την ζωφόρο γωνία Εσκόλτα και Πλατείας Λάκσον. Ο δρόμος πήρε το όνομά του το 1594 από τον «Εσκολτάρ», αξιωματικό συνοδό των φρουρών έξω από τα τείχη της παλαιάς πόλης.

Η κατασκευή του Ρόμαν Σάντος ξεκίνησε το 1894 και αποπερατώθηκε το 1937.  Έχει χρησιμεύσει από γραφεία της Προυντένσιαλ Μπανκ μέχρι νοσοκομείο του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Πήρε το όνομα του επιχειρηματία Ντον Ρόμαν Σάντος, ιδρυτή το 1939 της ασφαλιστικής Ρισάλ Σούαρτι Αιντ  Ίνσουρανς, το 1949 την Εμπάιρ  Ίνσουρανς και το 1952 της Προυντένσιαλ Μπανκ Αιντ Τραστ Κόμπανι.

Δεξιά στη γωνία βρίσκεται η εκκλησία της Σάντα Κρους και πριν από αυτήν ένα πολυκατάστημα. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το άγαλμα του Λάκσον. Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν 9.30 το πρωί της Πέμπτης 26 Δεκεμβρίου 2013 από τον δήμαρχο Γιόσεφ Εστράδα για τα 101 χρόνια από τη γέννηση του Λάκσον, στο «Τρίγωνο της Ελευθερίας» μπροστά στον ιστό της σημαίας του δημαρχιακού μεγάρου, ενώπιον των τέκνων του Λάκσον Μίλι Λάκσον - Λαπίρα, Μπίνγκο Λάκσον και Αρσένιο Λάκσον, των εγγονών του και άλλων. Το μπρούτζινο άγαλμα είναι έργο της 67χροης αυτοδίδακτης γλύπτριας, η ίδια σπούδασε φιλοσοφία, Τζούλι Γιουτς Νταλένα.

Το κτήριο της Φίλτραστ Μπανκ στην συμβολή Ρισάλ και Κοριέντο ήταν κάποτε αρ ντεκό στολίδι, όπου λειτουργούσε ο κινηματογράφος Ιντεάλ. Από το 1912 ωσότου κατεδαφίστηκε τέλος δεκαετίας 1970, έργο του πρωτοπόρου της φιλιππινέζικης μοντέρνας αρχιτεκτονικής Πάμπλο Αντόνιο και έπαιζε ταινίες της Μέτρο Γκόλντουιν Μάγιερ.

Ήταν η εποχή που η Μανίλα εθεωρείτο ακόμη από τις ωραιότερες πόλεις της  Άπω Ανατολής. Γενικότερα η Πλάσα Λάκσον μαζί με τις γειτονικές Πλάσα Σάντα Κρους, Λεωφόρο Ρισάλ και Οδό Εσκόλτα, θεωρείτο προπολεμικώς η καρδιά της Μανίλα. Εδώ λειτούργησε το 1938 ο πρώτος φωτεινός σηματοδότης της.

Κρίμα που δεν κράτησε τη φιλική στον πολίτη πεζοδρόμηση του 2003, ξαναδόθηκε το 2007 στην κυκλοφορία οχημάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL