Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Βιρμανία / Στο Μινγκούν των μεγαλεπήβολων σχεδίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιρμανία / Στο Μινγκούν των μεγαλεπήβολων σχεδίων

Μινγκούν
Φωτογραφία: Θάνος Παναγόπουλος

Δευτέρα 7 Ιουνίου 1819. Ο 35χρονος Μπατζιντώ στέφεται στην πρωτεύουσα της Βιρμανίας Αμαραπούρα έβδομος βασιλέας της δυναστείας Κονμπώνγκ, διαδεχόμενος τον παππού του, Μποντωπάγια. Η δυναστεία, η οποία πήρε την εξουσία την εμβόλιμη ημέρα ενός δίσεκτου έτους, στις 29 Φεβρουαρίου 1752 ή στην Πανσέληνο του Ταμπώνγκ, τελευταίου μήνα των Βιρμανών του έτους 1113, θα είναι η τελευταία προτού η χώρα υποταχθεί στους Βρετανούς και ανακηρυχθεί επικεφαλής της την 1η Ιανουαρίου 1886 η βασίλισσα Βικτωρία.

Το 1816, ο Μπατζιντώ, ως διάδοχος πρίγκηπας του Σαγκαΐνγκ, είχε εγκαινιάσει την ανέγερση μιας παγόδας στο Μινγκούν με το όνομα της πρώτης συζύγου του, Σινμπυούμε, η οποία είχε πεθάνει 4 χρόνια νωρίτερα στα 23 της πάνω στη γέννα.

Στην ίδια πόλη, στις όχθες του Αγιεγιαρουάντυ, ο προκάτοχός του είχε αρχίσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο ουδέποτε ολοκληρώθηκε: το χτίσιμο της μεγαλύτερης παγόδας στον κόσμο.  Όπως ουδέποτε ολοκληρώθηκε το άλλο μεγαλεπήβολο σχέδιο το οποίο είχε ανακοινώσει στα ανάκτορα της Αμαραπούρα, της «Πόλης των Αθανάτων» που ο ίδιος είχε ιδρύσει, να αναδειχθεί σε Τσακραβάρτα, άρχοντα του κόσμου, ξεκινώντας από την κατάληψη Κίνας και Ινδίας.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2002. Στις 8 το πρωί παίρνω τρίκυκλο ποδήλατο ταξί, «σάι κάα» όπως το λένε, παραφθορά του αγγλικού «σάιντ καρ», από το ξενοδοχείο της 77ης Οδού στο κέντρο του Μάνταλαιυ για την προβλήτα, 3 χιλιόμετρα απόσταση. Το πορθμείο αναχωρεί στις 9 για την απέναντι όχθη του Αγιεγιαρουάντυ, ή Ιρραγουάντυ επί το λαϊκότερον, στα βορειοδυτικά.

Στη μιάμιση ώρα της διαδρομής απολαμβάνω τη μαγευτική θέα με τα κλαδιά και τις κορυφές των δένδρων να ξεπηδούν πάνω από τα φουσκωμένα νερά του ποταμού. Αποβιβαζόμενος βρίσκω και δοκιμάζω μια πρωτόγνωρη γεύση, παγωτό ταμάρινδο, αγοράζω έναν χάρτη και μπαίνω στο 4x4 με προορισμό τα αξιοθέατα, με την είσοδο στην περιοχή να κοστίζει περίπου 3 ευρώ.

Φθάνοντας στην ημιτελή παγόδα, την Πατοντώτζι, αντικρίζω δύο γιγάντια ελεφάντινα αγάλματα παραμορφωμένα από τους σεισμούς, που θα ήταν οι πέτρινοι φύλακες της παγόδας. Πίσω τους ορθώνεται η παγόδα, το μεγαλεπήβολο σχέδιο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1790.

Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς οι αστρολόγοι προέβλεψαν πως, εάν αποπερατούτο, ο βασιλιάς θα πέθαινε.  Έτσι, το σχέδιο για την παγόδα των 150 μέτρων ύψους, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, ματαιώθηκε και χτίστηκε μόλις το ένα τρίτο του ύψους της. Κάθε πλευρά έχει και από μία είσοδο. Η κύρια, πλαισιωμένη από λευκή πύλη, οδηγεί σε μια μικρή αίθουσα με βωμούς.

Όσο επιβλητική είναι η Πατοντώτζι, άλλο τόσο καλαίσθητη είναι η Σινμπυούμε. Κατευθυνόμενος σε αυτήν περνάω και από την περίφημη Καμπάνα της Μινγκούν, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, βάρους 90 τόνων.

Η Σινμπυούμε με τις κυματιστές αψίδες, τον κυκλικό περίγυρο και τις επτά βεράντες αναπαριστά το κέντρο της βουδιστικής κοσμολογίας, το  Όρος Μερού. Στην τοπική παράδοση το Μερού περικλείεται από επτά δακτυλίους οροσειρών και επτά ωκεανούς. Από τους πρόποδες απλώνονται οι τέσσερις ήπειροι στα κύρια σημεία του ορίζοντα. Οι Βιρμανοί θεωρούν τόπο καταγωγής τους τον Νότο και την Τζαμπουντβίπα, το Νησί της Ρoδομηλιάς, όπου γεννώνται όσοι δεν βαρύνονται από το κάρμα.

Στο Μερού κατοικούν 33 βουδιστικές θεότητες Ντέβα, ισάριθμες με τις προβουδιστικές θεότητες των Βιρμανών, που, αν προστεθούν οι κύριοι των τεσσάρων βασιλείων, απαρτίζουν τα 37 πνεύματα Νατ, τον αριθμό των οποίων είχε καθορίσει επισήμως τον 11ο αιώνα ο Ανοράτα, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του Μπαγκάν που εισήγαγε τη βουδιστική σχολή της Χιναγιάνα.

Και ενώ αυτοί οι αριθμοί και θεότητες αποτυπώνονται από την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση μέχρι το κουκλοθέατρο της Βιρμανίας, οι συμβολισμοί της Σινμπυούμε περιλαμβάνουν ακόμη και την τοποθεσία του Μινγκούν. Πέραν της παρακείμενης λίμνης περιλαμβάνει τους τέσσερις ποταμούς, Αγιεγιαγουάρντυ επί του οποίου και είναι χτισμένη, Πάι, Μιγίντγκε και Μου, ενώ απέναντί της, στο όρος Γιανκίν Τονγκ, πιστεύεται ότι έζησε τις πρώτες του ενσαρκώσεις ο Βούδας.

Αναχωρώντας αργά το μεσημέρι για Μάνταλαιυ, περνώ από ένα ακόμη αξιοθέατο, την παγόδα του 1881 Σατ Τω Γιάρ, για να απολαύσω από την οροφή της τη θέα προς το ποτάμι και στη συνέχεια παζαρεύω στην όχθη του Αγιεγιαγουάρντυ μπατίκ, φουλάρια και αναμνηστικά περιμένοντας το πορθμείο. Από το κατάστρωμα διακρίνω ακόμη από απόσταση την ημιτελή παγόδα και την τεράστια βαθιά ρωγμή που άφησε στα τούβλα της πρόσοψής της ο σεισμός της 23ης Μαρτίου 1839.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL