Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
22.1°C24.4°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.6°C22.1°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C21.1°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 33%
25η Μαρτίου / Η Νεότερη Ελλάδα με νέα ματιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

25η Μαρτίου / Η Νεότερη Ελλάδα με νέα ματιά

Ο Οδυσσέα Ανδρούτσος
Κωστής Δεσύλλας, προσωπογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, περ. 1870

Η σχεδίαση και η υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης «Νεότερη Ελλάδα» του Μουσείου Μπενάκη για τη διαχρονική πορεία του ελληνισμού έγινε από τον αείμνηστο τότε διευθυντή του Μουσείου, τον οραματιστή Άγγελο Δεληβορριά, το 2000. Στον τρίτο όροφο του κτηρίου της οδού Κουμπάρη στεγάστηκαν τα εκθέματα της περιόδου από την Επανάσταση του 1821 μέχρι τη δεκαετία του 1960. Το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, διοργανώθηκε η έκθεση «1821 Πριν και Μετά», για τις ανάγκες της οποίας αρκετά από αυτά τα εκθέματα μεταφέρθηκαν στο δεύτερο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς 138. Το ίδιο συνέβη και έναν χρόνο αργότερα για τις ανάγκες της έκθεσης «Μικρά Ασία. Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία».

Επρεπε λοιπόν να αποκατασταθεί η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης «Νεότερη Ελλάδα». Το επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου Μπενάκη επωφελήθηκε από την ευκαιρία για να επανασχεδιάσει τις αίθουσες 33-36 ενσωματώνοντας και την εμπειρία του από τις δύο προαναφερθείσες εκθέσεις. Έτσι, τη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα εγκαινιαστεί η επανέκθεση «Νεότερη Ελλάδα» με ανανεωμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αίθουσες 33-36.

Πρόσωπα και γεγονότα, ιστορικά τεκμήρια, επιστολές, καθημερινά και προσωπικά αντικείμενα αφηγούνται στις ανανεωμένες αίθουσες του τρίτου ορόφου του Μουσείου στην οδό Κουμπάρη μια διαδρομή από τα προεπαναστατικά χρόνια έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, συνθέτοντας το παλίμψηστο ενός αιώνα ελληνικής Ιστορίας. Εμπλουτισμένη με νέες δωρεές, η έκθεση διακρίνεται από «φωτεινότητα» και έρχεται να δώσει μια «νέα οπτική» όπου τα ιστορικά τεκμήρια συναντούν τα έργα τέχνης, όπως επισήμανε ο Γιώργος Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και επιβλέπων της έκθεσης, στη συνέντευξή Τύπου για την παρουσίαση της.

134802518-a.jpg
Κωστής Δεσύλλας, προσωπογραφία του Οδυσσέα Ανδρούτσου, περ. 1870

Μια πολυδιάστατη εικόνα της Τέχνης

Η προσωπογραφία του Ρήγα, η σημαία με την Ελλάδα προσωποποιημένη ως Αθηνά και την επιγραφή «Η Ελευθερία ή Θάνατος» που ανήκε στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το τηλεσκόπιο της Μπουμπουλίνας, η πιστόλα του Λόρδου Βύρωνα και μαζί πίνακες του Γεώργιου Ιακωβίδη, του Θεόδωρου Ράλλη, του Κωνσταντίνου Μαλέα, της Βάσως Κατράκη που καλύπτουν διάφορες περιόδους, από τον Ρομαντισμό έως τις νεωτερικές τάσεις του 20ού αιώνα, δημιουργούν μια πολυδιάστατη εικόνα της Τέχνης στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά και του απόηχου των ιστορικών γεγονότων στον τόπο αυτόν σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα τέχνης. Προθήκες με τεκμήρια από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, τη διακυβέρνηση του Όθωνα και το πρώτο σύνταγμα, τους Βαλκανικούς πολέμους, την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αλλά και εκθέματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Μεσοπόλεμο και το 1940 συμπληρώνουν τον καμβά της έκθεσης αναδεικνύοντας κομβικά σημεία της ιστορικής διαδρομής και συμπληρώνονται από κειμήλια, ενδυμασίες της εποχής αλλά και αρχειακό υλικό. Η έκθεση είναι εμπλουτισμένη με νέες δωρεές.

Τιμώντας μάλιστα την εθνική επέτειο, το Μουσείο Μπενάκη θα τη γιορτάσει με μια σειρά δράσεων. Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη, ενώ στο αμφιθέατρο θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας». Επίσης, από τις 28 Μαρτίου μέχρι τις 25 Απριλίου θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 6 μ.μ. δωρεάν ξεναγήσεις για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Αξιοποιώντας, τέλος, την πλέον εξελιγμένη τεχνολογία το Μουσείο Μπενάκη θα προσφέρει δύο επιπλέον υπηρεσίες στους επισκέπτες και στις επισκέπτριές του. Η πρώτη είναι ότι μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούν να μάθουν πολλές επιπλέον λεπτομέρειες για την προέλευση και την ιστορία συγκεκριμένων εκθεμάτων και η δεύτερη, το Close Up που διατίθεται για τρίτη κατά σειρά περίοδο, επιτρέπει μέσω QR-Code την παρακολούθηση σύντομων «ντοκιμαντέρ» για έξι εμβληματικά εκθέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL