Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.8°C24.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.7°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C26.0°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
4 BF 53%
Ακόμα και ο Καλλιάνος ζητάει την αλήθεια από τον Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμα και ο Καλλιάνος ζητάει την αλήθεια από τον Γεωργιάδη

Καλλιάνος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στη θλίψη και στον θυμό για την περιπέτεια και την απώλεια του πατέρα του, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Καλλιάνος στράφηκε εναντίον των γιατρών του Νοσοκομείου Αττικόν με μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα που είχε μεγάλο αντίκτυπο. Ο Άδωνης Γεωργιάδης έσπευσε να δηλώσει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και ότι το ΕΣΥ είναι σε επαρκή κατάσταση. Το έκανε για να μην ξεφύγει η συζήτηση και πάει στις ελλείψεις και στις ανεπάρκειες των νοσοκομείων. Γιατί, αν και ο Γ. Καλλιάνος, μέσα στο καθ’ όλα σεβαστό πένθος του, στρέφεται κατά προσώπων, οι αναφορές του τόσο στη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ όσο και στο νοσηλευτικό προσωπικό που «πέρναγε κάθε τέσσερις ώρες» ανοίγουν ευρύτερες συζητήσεις για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και το γεγονός ότι ανοίγουν με αφορμή έναν κυβερνητικό βουλευτή κάνει τα πράγματα ακόμα πιο σοβαρά για τον Άδ. Γεωργιάδη.

Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση υποχρηματοδότησης και ελλείψεων προσωπικού. Στο Αττικόν, στο οποίο έλαβε χώρα το συγκεκριμένο περιστατικό, λειτουργούν 27 κλίνες ΜΕΘ -με την προσθήκη κάποιων ειδικών μονάδων φτάνουν τις 40, όπως λένε εκπρόσωποι των εργαζομένων-, ενώ με την ευρωπαϊκή αναλογία (1 κλίνη ΜΕΘ για 10 απλές κλίνες) θα έπρεπε να λειτουργούν 70. Η διαθεσιμότητα κλινών και φυσικά η διαθεσιμότητα προσωπικού, που είναι επίσης προβληματική, καθορίζουν και τα πρωτόκολλα από τα οποία εξαρτάται ποιος μπαίνει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Κι αυτό μας θυμίζει την ιστορική δήλωση Σκέρτσου «δεν χρειαζόμαστε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας»…

Αυτή είναι η φιλοσοφία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ. Ας θυμηθούμε πόσο πεισματικά την περίοδο της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να λειτουργήσει πρόσθετες ΜΕΘ, φτάνοντας στο αίσχιστο σημείο να αρνείται ότι παρέλαβε τις εκθέσεις του Τσιόδρα που έλεγαν ακριβώς πόσες χρειάζονται για να προστατευτεί αποτελεσματικά η δημόσια υγεία. Ας θυμηθούμε τον Γιώργο Γεραπετρίτη, που έλεγε ότι οι ΜΕΘ αυξάνουν τη θνητότητα. Αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έλεγε ότι ο διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ έχει την ίδια φροντίδα και την ίδια πιθανότητα επιβίωσης. Όπως έγραψε προχθές ο Θ. Λύτρας, ο άλλος συντάκτης της περίφημης έκθεσης που χάθηκε, από τους 1.109 ασθενείς Covid που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ ως τον Μάιο του 2022 επέζησαν οι 25. Όλα αυτά όχι γιατί το κόστος λειτουργίας πρόσθετων ΜΕΘ ήταν απαγορευτικό -10 δισ. απευθείας αναθέσεις έκανε άλλωστε την ίδια περίοδο η κυβέρνηση-, αλλά για να προστατευτεί άμεσα και μακροπρόθεσμα η κερδοφορία των ιδιωτικών ΜΕΘ. Διότι τι θα κάνουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία αν τα δημόσια δουλεύουν επαρκώς; Κλέφτες θα γίνουνε;

Σήμερα η στήριξη της ιδιωτικής Υγείας γίνεται με την απίθανη επινόηση των απογευματινών χειρουργείων. Ας πάρουμε πάλι για παράδειγμα το Νοσοκομείο Αττικόν. Εκεί υπάρχει η υποδομή για 14 χειρουργικές αίθουσες. Όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του παρέμβαση ο γιατρός Μιχάλης Ρίζος, από τις αίθουσες αυτές λειτουργούν οι 7 με 8, κι αυτό επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να προσλάβει 20 νοσηλευτές, που περνάνε τα εργαλεία στους γιατρούς την ώρα της εγχείρησης. Το αποτέλεσμα είναι οι λίστες να μεγαλώνουν. Και η απάντηση της κυβέρνησης και του υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη είναι «πληρώστε για να χειρουργηθείτε το απόγευμα».

Να λοιπόν πού μπορεί να πάει η συζήτηση όταν ένας βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος εκφράζει την οργή του για κάτι που αντιμετώπισε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Και γι’ αυτό ο Γεωργιάδης βιάζεται να κλείσει αυτή η συζήτηση γρήγορα, πριν ξεφύγουν τα πράγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL