Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.8°C24.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.7°C
1 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
21.8°C26.0°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
4 BF 53%
Εγκράτεια, πρόληψη και προσοχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκράτεια, πρόληψη και προσοχή

Πιέρια Όρη φωτιά πυρκαγιά
(odelalis.gr)

Αν παρατηρήσει κάποιος με επιμέλεια τον δημόσιο λόγο, θα καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Το νέο επικοινωνιακό δόγμα έχει φύγει από το στιβαρό και ασφαλές «εμείς είμαστε εδώ και έχουμε φροντίσει για όλα» και κινείται σε μια νέα κατεύθυνση. Εκείνη που λέει «κάνουμε όσα περισσότερα μπορούν να γίνουν για όσους περισσότερους». Το παράδοξο βέβαια σ’ αυτή τη διατύπωση είναι ότι χρησιμοποιείται ο συγκριτικός βαθμός προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκριση - αλλά δε βαριέσαι… Το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η τακτική σε επικοινωνιακό επίπεδο μένει να αποδειχθεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια που λέμε στην καθομιλουμένη.

Λέει λοιπόν ο αξιωματούχος με στόμφο και πειστικότητα ότι για το τάδε θέμα κάνουμε όσο περισσότερα είναι εφικτό να γίνουν. Ήσυχος ο πολίτης για την κυβερνητική επάρκεια και το ενδιαφέρον, νιώθει ασφάλεια μέχρι να του έρθει στο κεφάλι η φυσική καταστροφή, την οποία θα τη βαφτίσουμε έπειτα και κλιματική κρίση, οπότε και θα δικαιολογηθούμε ότι κάναμε όσα περισσότερα μπορούσαμε υπό τις παρούσες -πάντα- συνθήκες. Είναι και το φαινόμενο που είναι διαρκώς εξελισσόμενο και μεταλλασσόμενο βλέπετε. Αλλά οι πολίτες είναι εκπαιδευμένοι σ’ αυτό από την πανδημία. Ξεκινήσαμε με το στέλεχος Άλφα, πήγαμε στο στέλεχος Όμικρον, έπειτα στο στέλεχος Όμικρον και κάτι ψιλά και ούτω καθεξής.

Η άλλη ευφάνταστη τακτική των αξιωματούχων είναι να πείθουν, κυρίως τους εαυτούς τους, για τη λύση των προβλημάτων και τα αίτια που τα προκαλούν. Για παράδειγμα, ο τάδε οργανισμός προβλέπει με βάση τα οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ότι το δείνα οικονομικό μέγεθος θα κυμανθεί στο 5% για την τρέχουσα χρονιά. Στην περίπτωση που ο οικονομικός αναλυτής πέφτει έξω διότι δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς ή δεν έλαβε υπόψη του τις σωστές παραμέτρους, συγκαλεί μια επιτροπή, κάνει μια σύσκεψη ή και περισσότερες και στο τέλος της επόμενης χρονιάς, αφού δηλαδή έχει κάνει και δεύτερη λάθος πρόβλεψη, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Συνήθως αυτό το συμπέρασμα είναι ότι ο υπολογιστής και το πρόγραμμα που χρησιμοποίησε δεν ήταν κατάλληλα για να κάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, οπότε προκηρύσσει έναν διαγωνισμό για να αγοράσει έναν άλλο υπολογιστή. Άλλον έναν χρόνο λάθος πρόβλεψη δηλαδή. Συν φυσικά και τα σχετικά έξοδα για ένα νέο πρόγραμμα.

Εν πάση περιπτώσει, δοθείσης της ευκαιρίας να σημειώσουμε ότι κυβέρνηση την ημέρα που έπρεπε να προκηρύσσει την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και τη λήξη των αντιπυρικών έργων ανακοίνωσε το νέο αντιπυρικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί από το 2025 και συνέστησε εγκράτεια, πρόληψη και προσοχή· στους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL