Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C18.2°C
4 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.6°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.0°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C17.8°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C11.8°C
0 BF 87%
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Πρόταση νόμου για τον Πολιτισμό από την αξιωματική αντιπολίτευση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ / Πρόταση νόμου για τον Πολιτισμό από την αξιωματική αντιπολίτευση

134684819-a1.jpg

Με την επιδίωξη «να γίνει ο Πολιτισμός όχημα της κοινωνικής ανατροπής που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ» και αιχμή του δόρατος την επιστροφή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό και στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, η τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα προανήγγειλε το Σάββατο, στη θεματική συζήτηση για τον Πολιτισμό στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, τον νέο νόμο-πλαίσιο για το σύνολο της πολιτιστικής πολιτικής, περίπου 30 άρθρων, που θα καταθέσει στη Βουλή η αξιωματική αντιπολίτευση πριν από τις ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στους φορείς του Πολιτισμού προκειμένου μέσα σε έναν μήνα να προσθέσουν ή να τροποποιήσουν σημεία του. Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, όπως υπογράμμισε η τομεάρχης, επιδίωξη είναι μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση για την παρουσίαση της πρότασης νόμου σε έναν συμβολικό χώρο της Αθήνας. 
«Θα καταθέσουμε την πρόταση νόμου μας για τον Πολιτισμό στη Βουλή, ζητώντας να συζητηθεί με τη διαδικασία των σχεδίων νόμου για να τοποθετηθούν όλοι, και κυρίως για να δημιουργήσουμε τις βάσεις της επόμενης διακυβέρνησής μας σε σχέση με τις πολιτικές για τον Πολιτισμό» υπογράμμισε η Κ. Μάλαμα, τονίζοντας ότι το προσχέδιο νόμου «εκκινά από τις οραματικές στοχεύσεις της Αριστεράς και τις αξιακές μας καταβολές» δεδομένου ότι «ο Πολιτισμός για εμάς είναι κοινωνικό αγαθό, είναι απελευθερωτικό αγαθό, είναι δημοκρατικό κεκτημένο, είναι μοχλός για την κοινωνική αλλαγή. Ο Πολιτισμός για εμάς είναι οι άνθρωποί του, δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι μόνο εμπορικό lifestyle, δεν πρέπει να είναι μία αδηφάγα μαζική καταναλωτική κουλτούρα». 

Παρουσίαση στη συνεδριακή εκδήλωση

Δύο «εμβληματικές δέσμες παρεμβάσεων» για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και ακόμα δύο για την προστασία των ανθρώπων του σύγχρονου Πολιτισμού παρουσίασε η Κυριακή Μάλαμα στη συνεδριακή εκδήλωση. Εκτός από την επιστροφή των πέντε μεγάλων μουσείων στον κορμό του υπουργείου και τη «θωράκιση της λειτουργίας τους με πόρους και μέσα που έχουν ανάγκη», η δεύτερη παρέμβαση αφορά την επιστροφή διά νόμου στην ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού εγκαταλειμμένων και υποβαθμισμένων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που ανήκουν σε φορείς του Δημοσίου, όπως η Κτηματική Υπηρεσία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά. Για τα μνημεία που ανήκουν σε ιδιώτες προτείνεται η ένταξή τους, με την αρωγή του ΥΠΠΟ, σε χρηματοδοτικά εργαλεία, με τη δέσμευση να ενταχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα «ανοικτών θυρών» και επισκέψεων, στα πρότυπα της Γαλλίας, και την πρόβλεψη φοροαπαλλαγών. Κύριο μέλημα είναι, επίσης, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του αρχαιολογικού κτηματολογίου «ώστε να έχουμε άμεση εικόνα για την κατάσταση όλων των αρχαιολογικών χώρων της χώρας». 
Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, προτείνεται συγκεκριμένη φόρμουλα νομοτεχνικής ρύθμισης για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και τη διαβάθμιση των καλλιτεχνικών πτυχίων. «Θέλουμε να συλλέξουμε τις νομοτεχνικές παρατηρήσεις όλων» υπογράμμισε η Κ. Μάλαμα, αναφερόμενη στην επιδίωξη διαλόγου με τους φορείς και διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν θα συμβιβαστούμε με τυχόν ανομολόγητες στοχεύσεις για ακύρωση αυτών των μεταρρυθμίσεων κάτω από την πρόφαση μιας ατέρμονης διαβούλευσης, που θα συνεχίσει να κρατάει τους ανθρώπους του Πολιτισμού σε εργασιακή ομηρία».
Επιδιώκεται, επίσης, η πρόταση νόμου να συγκεντρώσει προτάσεις και σε άλλα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση των ελληνικών Όσκαρ, των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου, θέματα εργασιακής δικαιοσύνης, όπως είναι η μισθολογική και η επιδοματική εξίσωση όλων όσοι εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ θα επιδιωχθεί να εξαιρεθούν, για την επόμενη τουλάχιστον διετία, το υπουργείο Πολιτισμού και οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του από τον κανόνα 1 προς 1 σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις-αποχωρήσεις. «Η σημερινή υποστελέχωση του ΥΠΠΟ, των μουσείων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας έχει καταστεί υπαρξιακός κίνδυνος για την πολιτιστική μας κληρονομιά και πρέπει να σταματήσει άμεσα» είπε χαρακτηριστικά η Κ. Μάλαμα.

Συμπερίληψη και προσβασιμότητα στον Πολιτισμό

Από την πλευρά της, η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού Τζένη Αρσένη στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνδεση του Πολιτισμού με την καθημερινή ζωή, σε ζητήματα, δηλαδή, συμπερίληψης και προσβασιμότητας, προτάσσοντας επίσης ζητήματα που επεξεργάστηκε η Γραμματεία Πολιτισμού για το δημόσιο συμφέρον και τις ελεγκτικές διαδικασίες και στον τομέα του Πολιτισμού, όπως επίσης για εργασιακά και θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. 
Την καίρια σχέση του Πολιτισμού με την πολιτική και τον πολίτη υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπεύθυνος για τα ζητήματα Πολιτισμού από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Την κρισιμότητα των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον Πολιτισμό αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά έθιξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης Άννα Φιλίνη, αρχιτέκτων - ζωγράφος, Κώστας Κεχαγιόγλου και Φώτης Αποστολάρας, πρόεδρος και γενικός γραμματέας αντιστοίχως της ΠΟΘΑ, Δέδες Λιώνης πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΠΟ, Ντίνα Αβαγιανού, ηθοποιός-αντιπρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ. Σημαντική ήταν η συμβολή των συμμετεχόντων με παρεμβάσεις και επισημάνσεις. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL