Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
12.6°C18.8°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.6°C17.4°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.0°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.8°C
3 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 93%
Το Θέατρο του Λυκαβηττού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Θέατρο του Λυκαβηττού

134059521-b.jpg

Το υπαίθριο Θέατρο του Λυκαβηττού είναι ταυτισμένο με χιλιάδες αναμνήσεις από συναυλίες διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών. Αξέχαστες παραστάσεις, φοιτητικά ξενύχτια, μια μαγευτική θέα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Νέα παιδιά σκαρφαλωμένα στα γύρω βράχια, οι τζαμπατζήδες ή άνοιγμα της πόρτας του θεάτρου την τελευταία στιγμή πριν από την παράσταση για τους… πλεονάζοντες θεατές. Καλοκαιρινά ραντεβού, κυρίως βραδινά στην είσοδο του θεάτρου, και μετά η συναυλία ή η παράσταση, το κέφι ή η συγκίνηση, το τραγούδι και αργότερα ο ποδαρόδρομος μέχρι κάτω στο Κολωνάκι, δίπλα-δίπλα με την ατελείωτη σειρά των αυτοκινήτων που έφευγαν από τη συναυλία. Και χαμηλά η Αθήνα, νυχτερινή και φωτισμένη, όμορφη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας, που διαμόρφωσαν ολόκληρες γενιές.

Η ιστορία του σημερινού θεάτρου αρχίζει το 1964, όταν η Άννα Συνοδινού μίσθωσε τον χώρο για θεατρικές παραστάσεις. Τότε χτίστηκε το όμορφο θεατράκι που γνωρίζουμε. Κατασκευάστηκε από τον πρωτοπόρο αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο και αποτελούνταν από μεταλλικό σκελετό, με ξύλινη επένδυση για τα καθίσματα, ώστε να είναι ορατές οι σκαλωσιές. Χτίστηκε σε κοίλο χώρο, που είχε προκύψει από λατομικές εργασίες. Η πρώτη παράσταση δόθηκε τον Ιούνιο του 1965, με την ίδια την Άννα Συνοδινού πρωταγωνίστρια ως «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Μάλιστα, ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, που παρευρέθηκε στην εναρκτήρια παράσταση έναν μήνα πριν ξεσπάσουν τα Ιουλιανά, δήλωνε: «Η έμπνευση αυτού του θεάτρου οφείλεται στην Άννα Συνοδινού, δόξα του ελληνικού θεάτρου, που συνδυάζει την καλλιτεχνική ευαισθησία με την ανυποχώρητη θέληση».

Από τον Ιούνιο του 2008 έμεινε κλειστό ύστερα από σχετική απόφαση του Δήμου Αθηναίων για λόγους ασφαλείας. Υπήρχε ανάγκη μελέτης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των κερκίδων. Άλλωστε, πολλά από τα μεταλλικά υποστυλώματα του θεάτρου είχαν διαβρωθεί. Αν και άνοιξε πάλι λίγα χρόνια αργότερα, τελικά σύντομα έκλεισε ξανά. Ουσιαστικά η τελευταία παρέμβαση συντήρησης είχε γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Τελικά, η μελέτη και η ανακατασκευή ολοκληρώθηκαν και το θέατρο ξαναλειτούργησε ανανεωμένο και ασφαλές μόλις τον Σεπτέμβριο του 2023.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL