Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.4°C21.8°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.5°C16.2°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
20.5°C22.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C24.3°C
0 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.2°C
3 BF 77%
Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού / Αν σας τραγουδήσουμε τα δικαιώματά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού / Αν σας τραγουδήσουμε τα δικαιώματά μας

133704224.jpg

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν δυο πορτοκαλάδες και δυο φίλοι. Ξεκίνησε μια κουβέντα για τα δικαιώματα των παιδιών. Μα πώς γίνεται τα δικαιώματα να είναι νόμος σε όλες σχεδόν τις χώρες και οι άνθρωποι να μην το γνωρίζουν; Μήπως να τα κάνουμε αφίσες, πανό, πλακάτ; Κι αν όλοι τα διαβάσουν κι ύστερα τα ξεχάσουν; Ε, τότε να τα κάνουμε τραγούδια, σκέφτηκαν. Κάθε δικαίωμα και ένα τραγούδι. Και να τους βάλουμε μουσική που δεν θα τους ξεκολλάει από το μυαλό, ώστε να το σιγοσφυρίζεις και να το σιγοτραγουδάς από μέσα σου κι απέξω σου για πάντα. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια ιδέα: τα δικαιώματα να γίνουν τραγούδια. Αλλά μια ιδέα από μόνη της δεν φτάνει. Οι ιδέες χρειάζονται παρέες. Μια φορά κι έναν καιρό στην Αλκαμένους ήταν ένας χώρος γεμάτος βιβλία και χρώματα. Ήταν το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Νάντα, η Τζούντι, η Ηλέκτρα, η Τζάνα, ο Φαρσίντ, ο Άγγελος, η Αμάντα, η Φένια, η Αλκυνόη…

Τα δικαιώματα του παιδιού έγιναν τελικά τραγούδια και βινύλιο. Οι στίχοι είναι των ίδιων των παιδιών και «ντύθηκαν» με τις φωνές αγαπημένων καλλιτεχνών, φίλων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όπως ο Άγγελος Αγγέλου, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιώργος Γκώνιας, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Νίκος Ζούδιαρης, η Τατιάνα Ζωγράφου, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Αριστείδης Μάραντος, η Σαββέρια Μαργιολά, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Δημήτρης Μπασλάμ, η Δάφνη Πανουργιά, η Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου, ο Θοδωρής Παπαϊωάννου, ο Κώστας Παρίσσης, ο Σταύρος Σιόλας, ο Μπάμπης Στόκας, η Τζώρτζια, η Νεφέλη Φασούλη, ο Γιώργος Χαρωνίτης, ο Γιώργης Χριστοδούλου, οι Burger Project και οι Dilemma.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Δίκτυο), μέσω μιας διαφορετικής εκστρατείας με τίτλο «Αν σας τα τραγουδήσουμε | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι!», επιδίωξε την προώθηση των δικαιωμάτων και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με αυτά. Δημιούργησε ένα συλλεκτικό βινύλιο-βιβλίο με 14 τραγούδια. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι εμπνευσμένοι από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τους έγραψαν παιδιά από όλη την Ελλάδα και τους μελοποίησαν και τους τραγουδούν οι καλλιτέχνες που προαναφέραμε. Το συλλεκτικό βινύλιο κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα με δέκα διαφορετικές εκδοχές εξωφύλλων που φιλοτέχνησαν, ειδικά για το Δίκτυο, οι Μυρτώ Δεληβοριά, Ίρις Σαμαρτζή, Ντανιέλα Σταματιάδη, Χαρά Μαραντίδου, Αχιλλέας Ραζής, STMTS, Μάρια Μπαχά, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Βασίλης Παπατσαρούχας και Παύλος Νικολακόπουλος, αντλώντας έμπνευση από τους στίχους των παιδιών, το όραμα και τις αξίες του μη κερδοσκοπικού σωματείου. Παράλληλα με το βινύλιο τα 14 τραγούδια κυκλοφορούν ήδη και σε ειδική έκδοση βιβλίου/CD από τις εκδόσεις Μικρή Άρκτος.

Η εκστρατεία «Αν σας τα τραγουδήσουμε | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι!» και η συγκέντρωση των 284 στίχων ξεκίνησαν με τη μορφή διαγωνισμού για παιδιά και εφήβους στο τέλος του 2019 έπειτα από πρωτοβουλία του Δικτύου. Η ιδέα ήταν του βραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων και φίλου του Δικτύου Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος, προβληματισμένος σχετικά με το κατά πόσο εφαρμόζεται στην πράξη η Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Παιδιού, αναρωτήθηκε: «Πώς θα μπορούσαν να γίνουν τα δικαιώματα πιο γνωστά; Μήπως μέσα από ένα τραγούδι; Μήπως αν σας τα τραγουδήσουμε;». Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ένα ειδικό εργαστήριο για τα παιδιά του Δικτύου, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύνθεση στίχων για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο (άρθρο 31) και το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή (άρθρο 9), τη μελοποίηση των οποίων ανέλαβε ο Φοίβος Δεληβοριάς. Η επιτυχία του προγράμματος δημιούργησε τον ορίζοντα του πανελλήνιου διαγωνισμού στιχουργικής και την παραγωγή των 14 τραγουδιών. Ας τραγουδήσουμε, λοιπόν, τα δικαιώματα των παιδιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL