Live τώρα    
Λίνα Μενδώνη / Καταγγελία «βόμβα» για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λίνα Μενδώνη / Καταγγελία «βόμβα» για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη

ΑΚΡΟΠΟΛΗ
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Μη τεχνικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρέασαν την Έκθεση» των εμπειρογνωμόνων της UNESCO, αναφέρει μια βδομάδα πριν τις εκλογές, το ρεπορτάζ της Ναταλί Χατζηαντωνίου στην ΕφΣυν του Σαββατοκύριακου που αφορά στην επείγουσα  ανοιχτή επιστολή του πρόεδρου του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Watch-WHW) Stephan Doempke, προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, σημειώνει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου για την Ακρόπολη.

Όπως αναφέρει η κ. Αναγνωστοπούλου «αφήνει, δηλαδή, να εννοηθεί ξεκάθαρα η πιθανότητα άσκησης πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα, ώστε τα έργα να λάβουν το «πράσινο φως» από το σώμα των εμπειρογνωμόνων.

Επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στην UNESCO, «που αφέθηκε να παραπλανηθεί από Έλληνες αξιωματούχους, όταν εξήγησαν ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν απολύτως κατάλληλα και αναστρέψιμα, σε αντίθεση με την προφανή και κραυγαλέα πραγματικότητα στον χώρο». Ζητά, μάλιστα, από την UNESCO να εγγράψει την Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο και να ζητήσει από την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ακρόπολη, μέχρι να εκδοθεί τελική απόφαση για τα έργα που υλοποιήθηκαν και για όσα προγραμματίζονται».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

Δεν έχει περάσει ένας μήνας που το υπουργείο και η κυρία Μενδώνη θριαμβολογούσαν για την Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της UNESCO, ότι δήθεν οι αναπλάσεις –το τσιμέντωμα δηλαδή- που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν βλάπτουν την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του μνημείου της Ακρόπολης. Ο κύριος Μητσοτάκης, μάλιστα, μας κουνούσε αυστηρά το δάχτυλο και απαιτούσε να ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη από τη κ. Μενδώνη.

Και έρχεται σαν βόμβα, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, το ρεπορτάζ της Ναταλί Χατζηαντωνίου στην ΕφΣυν του Σαββατοκύριακου, που αφορά στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή του πρόεδρου του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Watch-WHW) Stephan Doempke, προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, που αναφέρει πως «μη τεχνικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρέασαν την Έκθεση». Αφήνει, δηλαδή, να εννοηθεί ξεκάθαρα η πιθανότητα άσκησης πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα, ώστε τα έργα να λάβουν το «πράσινο φως» από το σώμα των εμπειρογνωμόνων.

Επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στην UNESCO, «που αφέθηκε να παραπλανηθεί από Έλληνες αξιωματούχους, όταν εξήγησαν ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν απολύτως κατάλληλα και αναστρέψιμα, σε αντίθεση με την προφανή και κραυγαλέα πραγματικότητα στον χώρο». Ζητά, μάλιστα, από την UNESCO να εγγράψει την Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο και να ζητήσει από την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ακρόπολη, μέχρι να εκδοθεί τελική απόφαση για τα έργα που υλοποιήθηκαν και για όσα προγραμματίζονται.

Και άλλα πολλά λέει στην επιστολή του ο κύριος Stephan Doempke, τα οποία δημιουργούν τριγμούς, αβεβαιότητες και φόβο στο αν μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, που λάβωσαν με δραματικό τρόπο το οικουμενικό μνημείο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, όλη η διεθνής κοινότητα επιστημόνων, όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά έντυπα εδώ και τρία χρόνια φώναζαν για το έγκλημα που συντελείται στον βράχο.

Και εδώ αναρωτιόμαστε, δικαίως, για το πόσες φορές δεν κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «αντιπολιτευτική μιζέρια» και «περίσσευμα μικροψυχίας» αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Με πόσα ψέματα, αμοραλισμό και ασέβεια η κυβέρνηση των Α(χ)ρίστων, δεν κάλυψε την αλαζονεία της και την ιδιοκτησιακή της νοοτροπία για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως εξάλλου και για ολόκληρη της χώρα; Είναι

δυνατόν να υποταχθεί η τεράστια συμβολική αξία αυτού του κορυφαίου μνημείου στους ιδιοτελείς εκλογικούς σκοπούς της ΝΔ;

Θολώνουν τη συλλογική μνήμη και αφαιρούν από την χώρα το οξυγόνο του μέλλοντος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και όλους τους πολίτες. Ας μπει ένα τέλος στις 21 Μαΐου σ’ αυτή την ανεπίτρεπτη λεηλασία της χώρας. Στο χέρι μας είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL