Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.0°C21.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.6°C20.6°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
16.0°C19.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.2°C
0 BF 100%
Συλλογή Στερν / Αυτό είναι το ειδώλιο που αποτελεί αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συλλογή Στερν / Αυτό είναι το ειδώλιο που αποτελεί αντικείμενο αρχαιοκαπηλίας

Ειδώλιο από το αρχείο του Gianfranko Becchina
athensvoice.gr

Έκθετη βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού και οι βουλευτές της ΝΔ μετά την έρευνα του αρχαιολόγου Δρ. Χρήστου Τσιρογιάννη, αναφορικά με τη Συλλογή Στερν και το μέγα σκάνδαλο για την «αρχαιοκαπηλική» προέλευσή της.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επικαλούμενος την έρευνα του Τσιρογιάννη τονίζει ότι το ειδώλιο με αριθμό 29 της Συλλογής Στερν περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Gianfranko Becchina.

«Το αποδεικνύουν οι φωτογραφίες από το αρχείο του Gianfranko Becchina που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Είναι πλέον πασιφανές ότι το εν  λόγω ειδώλιο είχε παρανόμως εξαχθεί από την Ελλάδα και θα έπρεπε να διεκδικηθεί και να επιστραφεί άμεσα» τονίζει ο ΣΕΑ ζητώντας την άμεση κατάσχεση του εν λόγω ειδωλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν τη συμφωνία για την εκχώρηση 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε αμερικανικό ίδρυμα με τελικό στόχο τον «δανεισμό» στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια, που υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 21/7/2022, οδηγώντας στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλικής συλλογής, παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ο ΣΕΑ υπενθυμίζει ότι είχε αποκαλύψει, πριν την ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ότι «ο Λέοναρντ Στερν είχε αγοράσει αντικείμενα από τον καταδικασμένο διεθνώς για αρχαιοκαπηλία Symes, αποδεδειγμένα προϊόντα λαθρανασκαφών που περιλαμβάνονταν στο αρχείο του επίσης καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Giacomo Medicci, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο Statement Fact της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης της 6/12/2021».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι από την εξέταση των φωτογραφιών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού μετά την ψήφιση της εν λόγω συμφωνίας, «υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες στην αρχαιολογική κοινότητα για τη γνησιότητα κάποιων από τα αντικείμενα της Συλλογής Στερν. Είναι απαράδεκτο αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία να πηγαινοέρχονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια ως “αντάλλαγμα” για κίβδηλα αντικείμενα ή κλεμμένες αρχαιότητες».

Επιπλέον, ο ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού στις 22/7/2022 και έγινε νόμος του κράτους (νόμος 4968/2022) με την ψήφο των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οφείλει να ακυρωθεί.

Ακόμη, ο ΣΕΑ ζητεί από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας «να μην συμπράξουν στη νομιμοποίηση μίας διαδικασίας που έχει σκοτεινά σημεία και ποινικές προεκτάσεις και να προστατεύσουν το προσωπικό τους κύρος αλλά πάνω από όλα το κύρος των θεσμών και των αξιωμάτων που εκπροσωπούν».

«Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης να δώσει άμεσα εντολή να μεταβεί κλιμάκιο Ελλήνων ειδικών αρχαιολόγων και συντηρητών και να εξετάσουν τη γνησιότητα όλων των αρχαιοτήτων της Συλλογής Στερν, όπως συνέβη τον προηγούμενο Μάιο για ήσσονος σημασίας δακτυλίδι, που δωρήθηκε και επιστράφηκε άμεσα στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Νομπέλ (Σουηδία). Να δοθεί εντολή η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως έπρεπε θεσμικά να είχε συμβεί, να ελέγξει τα πιστοποιητικά προέλευσης των αντικειμένων, να τεκμηριώσει την προέλευση των αρχαίων της Συλλογής και να κάνει όλες τις απαραίτητες συγκρίσεις και ταυτίσεις με τα στοιχεία και τα δεδομένα όλων των σχετικών αρχείων» τονίζει ο ΣΕΑ επισημαίνοντας ότι «οι εξελίξεις αποτελούν κόλαφο για την απαράδεκτη πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει σκάνδαλο «το γεγονός ότι η υπουργός, σύμφωνα με όσα η ίδια είπε στην ελληνική Βουλή, χειρίστηκε η ίδια την υπόθεση των 161 κυκλαδικών αντικειμένων. Εν γνώσει της ότι αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης στο εξωτερικό (όπως η ίδια παραδέχτηκε και έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής), δεν ανέθεσε την υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες (ΔΤΠΠΑ, Εισαγγελέα Αρχαιοκαπηλίας) ούτε έδωσε τα στοιχεία στην Εισαγγελία Ν. Υόρκης. Επιπλέον, η υπουργός Πολιτισμού δεν ζήτησε την συνδρομή των ιταλικών αρχών για την ταύτιση αντικειμένων από τα αρχεία των Ιταλών αρχαιοκάπηλων Gianfranko Becchina και Giacomo Medicci». 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατηγορεί την υπουργό Πολιτισμού ότι «αντί για τις ενέργειες που της επέβαλλε ο αρχαιολογικός νόμος, επέλεξε να υπογράψει παράνομα συμφωνία και να παραχωρήσει την κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε “Ινστιτούτο” (HACI) με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και διοίκηση στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι συμφερόντων του Leonard Stern, ένας εκ των οποίων είναι ο γιος του».

Τέλος, ο ΣΕΑ απευθύνει εννέα ερωτήματα προς την υπουργό Πολιτισμού:

 • «Γιατί επί 2 χρόνια η Υπουργός δεν απευθύνθηκε στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, στον ειδικό Εισαγγελέα επί θεμάτων αρχαιοκαπηλίας στην Ελλάδα, ούτε στον Εισαγγελέα της Ν. Υόρκης, που μπορούσε να κατάσχει τα αντικείμενα, όπως έκανε και στην περίπτωση του συλλέκτη Μάικλ Στάινχαρντ;
 • Τι διαπραγματευόταν επί 2 χρόνια με τον κ. Στερν, το ιδιωτικό Μητροπολιτικό Μουσείο και το Ίδρυμα Γουλανδρή και ποιοι αποτελούσαν την διαπραγματευτική της ομάδα;
 • Γιατί η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν προέβη σε καμία νόμιμη ενέργεια για να αναζητήσει τα πιστοποιητικά προέλευσης των αντικειμένων του συλλέκτη Λέοναρντ Στερν; Μήπως η Υπουργός γνώριζε την «γκρίζα» προέλευση των αντικειμένων και δεν ήθελε να αποκαλυφθεί;
 • Γνωρίζει η Υπουργός πόσα άλλα ελληνικά ευρήματα έχει ο κ. Stern στην συλλογή του και πώς τα έχει αποκτήσει;
 • Γιατί δεν φρόντισε να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε το ελληνικό δημόσιο να διεκδικήσει τα 161 κυκλαδικά αντικείμενα ως προϊόντα αρχαιοκαπηλίας και να τα επαναπατρίσει άμεσα, εκθέτοντάς τα στα δημόσια μουσεία των Κυκλάδων;
 • Γιατί προτίμησε να υπογράψει μια συμφωνία υπέρ του ιδιωτικού Μουσείου Γουλανδρή, υπέρ του αποδέκτη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας Leonard Stern και υπέρ του ιδιωτικού Μητροπολιτικού Μουσείου της Ν. Υόρκης;
 • Γιατί άλλαξε, ειδικά για τον Leonard Stern και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης, την υπάρχουσα διαδικασία για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας, όπως αυτή ορίζεται στον αρχαιολογικό νόμο, τις διεθνείς συμβάσεις, τις διμερείς συμφωνίες της χώρας, και ακολουθεί για δεκαετίες το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού;
 • Γιατί απέκρυψε την αλήθεια από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό;
 • Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η Υπουργός;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL