Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αρχαιολόγοι / Πέντε δημόσια μουσεία στη «μέγγενη» Μενδώνη-ιδιωτικών εταιρειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρχαιολόγοι / Πέντε δημόσια μουσεία στη «μέγγενη» Μενδώνη-ιδιωτικών εταιρειών

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
EUROKINISSI

Την έντονη αντίδραση των αρχαιολόγων έχει προκαλέσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, που μετατρέπει τα πέντε μεγαλύτερα και σημαντικότερα δημόσια μουσεία της χώρας - το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου – σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 29 Μαρτίου, το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων απέρριψε ομόφωνα το σχέδιο νόμου. Ο ΣΕΑ αποφάσισε να ξεκινήσει σειρά πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και κινήσεων ενημέρωσης του κοινού και των ειδικών, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην το καταθέσει, αλλά να ανοίξει ένας πραγματικός και ανοιχτός διάλογος για το παρόν και το μέλλον των Μουσείων και συνολικά την μουσειακή πολιτική της χώρας.

Πρώτη κίνηση του ΣΕΑ είναι η συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 6 Απρίλη και η μετατροπή της σε μέρα δράσης για την υπεράσπιση των δημόσιων μουσείων. Καλεί δε τα μέλη του και όλα τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού να συμμετάσχουν καθολικά στην απεργία και να οργανώσουν κινητοποιήσεις στις 9 π.μ. στην είσοδο κάθε μικρού και μεγάλου Μουσείου της χώρας.

Σε σκληρή του ανακοίνωση, ο ΣΕΑ χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «ταφόπλακα για το σύνολο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Όπως τονίζει,  είναι ακόμη χειρότερο για τα μουσεία από όσα ως σήμερα είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. 

«Μετατρέπει τα κρατικά Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια με Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Διευθυντή που επιλέγονται και διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό, δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, ενώ προσθέτει αδικαιολόγητα κόστη στον κρατικό προϋπολογισμό με τελικό αποδέκτη τον Έλληνα φορολογούμενο» τονίζει. 

«Η κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία αποκρύφθηκε με απαξιωτικό τρόπο από τους εργαζόμενους/ες στα αρχαιολογικά μουσεία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ανακοινώνεται μάλιστα σε εποχή πανδημίας και πολέμου, ακρίβειας και επισιτιστικής κρίσης, κατά την οποία πολλά μουσεία του εξωτερικού διακινδυνεύουν την ίδια την ύπαρξή τους, προχωρώντας σε περιορισμό - αναστολή δραστηριοτήτων ή ακόμα και σε περικοπές προσωπικού και κλείσιμο παραρτημάτων τους» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ΣΕΑ, «η κυβερνητική επιλογή υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και οδηγεί στη διάλυσή της, αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων, θέτει σε κίνδυνο την επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωσή τους, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας τους, με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και τη διαφαινόμενη κατάργηση των δωρεάν παροχών στους πολίτες (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, δωρεάν ημέρες, εκδηλώσεις)». 

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, η επιλογή της κυβέρνησης «ανοίγει το δρόμο για την ανάθεση κρίσιμων τομέων λειτουργίας τους, που σήμερα εκτελούνται από το προσωπικό των Μουσείων, σε ιδιωτικές εταιρείες, με άμεσα αποτελέσματα τόσο στην ασφάλεια των αρχαιοτήτων όσο και στους εργαζόμενους (λχ τομείς φύλαξης, καθαριότητας, οργάνωσης εκθέσεων, επικοινωνίας), μειώνει τα έσοδα του ΟΔΑΠ, τα οποία στηρίζουν όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας, και απειλεί με οριστικό λουκέτο τα μικρότερα μουσεία ανά την επικράτεια».

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει ακόμη ότι την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προσπαθεί να παρουσιάσει ως «δυσλειτουργικά» τα πέντε μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία της χώρας, το ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ως Νομικό Πρόσωπο και μάλιστα Ιδιωτικού Δικαίου από το καλοκαίρι 2020 (Ν. 4708/2020) δεν έχει καν λειτουργήσει.

«Το ΔΣ διορίστηκε μετά από εικοσιένα μήνες (!) και μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κανένας από τους ιδρυτικούς σκοπούς του Οργανισμού. Αν συγκριθούν οι εξαγγελίες που έκανε στη Βουλή η Υπουργός κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΑΚΡΟΠΟΛ με την πραγματική κατάσταση σήμερα, γίνεται κατανοητό σε τι συνίσταται η “αποτελεσματικότητα” και η “αξιοπιστία” της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και των νομικών προσώπων που συστήνει» υπογραμμίζει.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL