Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Αθάνατος!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθάνατος!

ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΚΗ

Αθάνατος! Μέσα στον συννεφιασμένο ουρανό η λέξη ήχησε σαν βροντή. Η τελευταία πράξη τής παρουσίας των καλλιτεχνών στη Μητρόπολη Αθηνών για την αποχαιρετιστήρια τελετή του Μίκη Θεοδωράκη ολοκλήρωνε μια παρουσία που είχε όλα όσα κάνουν τη μουσική σπουδαία.  Όσα έκαναν τον ίδιο μεγάλο για να λάβει ένα ταιριαστό αντίο από εκατοντάδες χείλη.

Αθάνατος! Αυτή ήταν η λέξη που ακούστηκε μετά το διάστημα σιωπής που σήμαναν οι καλλιτέχνες ζητώντας απ’ τον κόσμο ένα λεπτό σιγής στη μνήμη του. Και άπαντες ακολούθησαν πιστά την παράκληση, σαν να υπάκουαν στις κινήσεις των χεριών του αέναου μαέστρου. Κατέβασαν τα πρόσωπα και κράτησαν τη μιλιά τους παρά πόδα.  Όπως έκαναν την ίδια ακριβώς στιγμή και οι μουσικοί με τα όργανα που έφεραν. Κιθάρες, κρουστά, πνευστά στράφηκαν στο έδαφος. Το ίδιο και τα βλέμματα. Αντιστάθηκαν μόνο οι κάμερες. Για να μείνει η στιγμή στην Ιστορία και για εκείνους που δεν μοιράζονταν το ίδιο χώμα κάτω απ' τα πόδια τους. Την άσφαλτο.

Σιωπή. Που έγινε λιαλιά την επόμενη αμέσως στιγμή. Αθάνατος! Η εναλλαγή φωνής και σιγής, ήχου και παύσης είναι το σχήμα που ακουμπά πάνω η σύνθεση της μουσικής. Η διακύμανση που κινητοποιεί τα συναισθήματα. Νωρίτερα συνέβη το ίδιο με ανάποδη σειρά γεγονότων.

Οι καλλιτέχνες που αποχαιρέτισαν τον Μίκη έπαιζαν ζωντανά τη μουσική του. Τις νότες από τις παρτιτούρες του. “Σώπα, όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες...”. Στην ατμόσφαιρα ανέβλυζε ο δυναμισμός από τα χρόνια που γράφτηκε. Από τα χρόνια της εξορίας του Ρίτσου το ’45 - ’47 και των ξυλοδαρμών του Θεοδωράκη από χωροφύλακες το ’66 στον Πειραιά. Είναι κι αυτός που χρειάζονται σήμερα οι καλλιτέχνες ώστε, σε άλλες συνθήκες τώρα, να φτάσουν σ’ εκείνα που δικαιούνται.

Η άλλη πλευρά του μουσικού πλούτου στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι ο αγώνας για το δίκαιο. Εκείνον έντυσε με τις μελωδίες του σε όλες τις κρίσιμες περιστάσεις της σύγχρονης Ιστορίας. Αυτές είναι που ακούγονται έως σήμερα σε κάθε διαδήλωση από τα μεγάφωνα στο κέντρο της πόλης.  Έτσι συνέβη και χθες. Στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους διαμαρτυρίας για τη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την υγεία και τον βιοπορισμό τους εν όψει του νέου κύματος της πανδημίας, οι καλλιτέχνες τις τραγούδησαν ξανά.

Ξεκίνησαν τη διαδήλωσή τους από τα Προπύλαια. Περπάτησαν στη Σταδίου με τριαντάφυλλα στα χέρια και τις παλάμες τους στ’ αγκάθια.  Έπαιζαν την ανοίκεια σύνθεση για την Ερμού με υψωμένες γροθιές τη μία πίσω απ’ την άλλη. Και κατέληξαν υπό χειροκροτήματα στη Μητρόπολη. “Σώπα, όπου να ’ναι θα σημάνουν οι καμπάνες...”.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές που βάδιζαν για τον τελευταίο αποχαιρετισμό ήταν και η Σία Αναγνωστοπούλου. "Οι μουσικοί είναι οι πλέον πληττόμενοι από τον πιο πληττόμενο κλάδο της πανδημίας, που είναι ο χώρος του πολιτισμού. Αν σκεφτούμε ότι στο ακρόαμα γενικά έχουν κοπεί οι περισσότερες εκδηλώσεις, εν μέσω πανδημίας, όπως τα πανηγύρια, όπως μαγαζιά κ.λπ., θα καταλάβουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα” ανέφερε μιλώντας στην ΑΥΓΗ η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

“Οι άνθρωποι έχουνε ζωή, έχουνε υλικότητα εκτός από πνευματικότητα” συνέχισε και αναφέρθηκε στη μάχη που δίνεται στη Βουλή. “Το υπουργείο κώφευσε. Είχε υποσχεθεί το επίδομα Ιουνίου, το οποίο δεν έχει δοθεί ακόμα. Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί το επίδομα, όχι μόνο του Ιουνίου, αλλά και του καλοκαιριού, γιατί το ακρόαμα υπολειτούργησε όλο αυτό το διάστημα.  Έχουμε καλέσει την υπουργό στη Βουλή να κάνουμε μια συζήτηση και να έχουμε μια πολιτική στόχευση για το τι θα γίνει γενικά στον πολιτισμό φέτος τον χειμώνα, που προβλέπεται πάρα πολύ δύσκολος. Θα απευθύνω ένα ερώτημα στο υπουργείο: μέσα σε αυτή την ακρίβεια που έρχεται, αυτοί όλοι οι άνθρωποι, αυτοί όλοι οι εργαζόμενοι πώς θα επιβιώσουν; Αν απαντήσει σ’ αυτό το ερώτημα, θα μπορέσουμε κάποτε ίσως να συνεννοηθούμε ότι ενδιαφερόμαστε γι’ αυτόν τον πολιτισμό, για τον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας".

Τη συγκέντρωση συνδιοργάνωσαν τα καλλιτεχνικά σωματεία της χώρας, η ΠΟΘΑ, το ΣΕΗ, το ΣΕΧΩΧΟ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος κ.ά. Αντίστοιχο συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος όπως και δράσεις σε άλλες πόλεις της χώρας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL