Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
0 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.6°C
2 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.1°C18.6°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
10 °C
9.9°C13.5°C
0 BF 93%
Λαΐς / Η κοινή κινηματογραφική ιστορία Ελλάδας – Γαλλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λαΐς / Η κοινή κινηματογραφική ιστορία Ελλάδας – Γαλλίας

Άντονι Κουίν
Ο Άντονι Κουίν στον «Αλέξη Ζορμπά» του Μιχάλη Κακογιάννη

Ένα εκτενές αφιέρωμα στην κοινή κινηματογραφική ιστορία Ελλάδας - Γαλλίας, που περιλαμβάνει 45 ταινίες διαρθρωμένες σε τρεις ενότητες, παρουσιάζεται από 9 έως 23 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Μέρος του αφιερώματος θα προβληθεί το ίδιο χρονικό διάστημα διαδικτυακά.

Ταινία έναρξης θα είναι οι "Κυνηγοί" του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Η πρώτη ενότητα, που αφορά τον διάλογο μεταξύ Ταινιοθηκών από τον Ανρί Λανγκλουά έως τον Ζαν Ρους, τον Κλοντ Μπερί και τον Κώστα Γαβρά, περιλαμβάνει ταινίες που σημάδεψαν τη σχέση μεταξύ της Ταινιοθήκης Ελλάδος και Γαλλίας. Ως φόρος τιμής για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη, θα προβληθεί η ταινία του "Αλέξης Ζορμπάς" και σε ειδική προβολή θα παιχτούν οι "Απάχηδες των Αθηνών" του Γαζιάδη.

Η δεύτερη ενότητα, με θεματική γαλλικές επιρροές στον ελληνικό κινηματογράφο, περιλαμβάνει την υποενότητα Νέοι Έλληνες Σκηνοθέτες σε Γαλλικά Φεστιβάλ, όπου συμμετέχουν μερικοί από τους σημαντικότερους νέους Έλληνες σκηνοθέτες της μικρού μήκους που έχουν βραβευτεί ή παρουσιαστεί στα φεστιβάλ των Καννών και του Κλερμόν Φεράν.

Στην τρίτη ενότητα, που τιτλοφορείται «Η Ελλάδα στις γαλλικές παραγωγές», το αφιέρωμα θα εστιάσει στην απεικόνιση της Ελλάδας, κλασικής και σύγχρονης, στον γαλλικό κινηματογράφο.

Σε ειδικές προβολές θα προβληθούν γαλλικές ταινίες με σημαντικούς Έλληνες συντελεστές, όπως ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, με την παρουσία του σκηνοθέτη Ζαν Ζακ Αντριάν.

Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος, τις ταινίες τους θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες τους. To πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης, το Σάββατο 18.9 στις 7.30 μ.μ., συζήτηση για τη συντήρηση και ψηφιοποίηση των ταινιών, στην οποία θα συμμετάσχει εκπρόσωπος της Cinematheque Francaise, του ΥΠΠΟΑ και της Ταινιοθήκης.

Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 10.9 θα προβληθούν "Ο γιος του Αμίρ είναι νεκρός" του Ζαν Ζακ Αντριάν, οι "Λουόμενοι" της Εύας Στεφανή και το "Ξάδελφος, ξαδέλφη, πιρόγα γόνδολα" του Ζαν Ρους.

Το Σάββατο 11.9 προβάλλονται τα "Μια νύχτα με τη Μοντ" του Ρομέρ και "Τα χρώματα της Ίριδος" του Παναγιωτόπουλου. Στις 12.9 ακολουθεί η "Αμερικανική νύχτα" του Τριφό, η "Διαγωγή μηδέν" του Ζαν Βιγκό και η "Πτώση του οίκου των Άσερ" του Επστάιν. Στις 13.9 "Οι διακοπές του κυρίου Ιλό" του Τατί, "Περί έρωτος" των Μαρίας Γαβαλά, Θόδωρου Σούμα, στις 14.9 "Γράμμα από το Σαρλερουά" του Λιαρόπουλου και "Διόρθωση" του Αναστόπουλου, στις 15.9 το "Διάλειμμα" του Ρενέ Κλερ, "Παραλλαγές στο ίδιο θέμα" της Αγγελίδη και "Ο κόσμος σού ανήκει" του Ρομάν Γαβράς. Στις 16.9 "Δυο φεγγάρια τον Αύγουστο" του Φέρρη, "Τρεις μέρες στην Ελλάδα" του Πολέ, στις 17.9 "Μυριέλ" του Ρενέ, "Η Σκύλα" του Ρενουάρ, στις 18.9 "Οι Απάχηδες των Αθηνών" και το "Ζ", στις 19.9 "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Ντασέν και "Ο πορτοφολάς" του Μπρεσόν. Στις 20.9 "Με κομμένη την ανάσα" του Γκοντάρ και το "Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα" της Στέλλας Θεοδωράκη.

Στις 21.9 "Οι Μυρωμένες" των Μ. Κλωνάρη - Κ. Θωμαδάκη και ακολουθούν ελληνικές μικρού μήκους των Κεκάτου, Κοτζαμάνη, Ζώη, Νεοφώτιστου, Σανίδη, Ραφτογιάννη.

Στις 22.9 προβάλλεται ο "Αλέξης Ζορμπάς" και στις 23.9 οι "Βάσσες", "Μεσόγειος" και "Η τάξη" του Πολέ και το "Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις" της Λάππα.

Στο online.tainiothiki.gr θα προβληθούν "Το μπλόκο" του Άδωνι Κύρου, "Η διαθήκη του Ορφέα" του Κοκτό, "Parlons cinéma, chapitre 21 Les anticours d'Henri Langlois" του Harry Fischbach, "Conversation avec Henri Langlois" του Pierre - André Boutang, το "Κιέριον" του Θέου, "Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος" του Μανθούλη και "Ιωάννης ο βίαιος" της Μαρκετάκη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL