Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.3°C21.2°C
0 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.7°C19.4°C
0 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.0°C21.2°C
2 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C20.3°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.5°C
1 BF 36%
Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Και το Τατόι υπό την απειλή της φωτιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη / Και το Τατόι υπό την απειλή της φωτιάς

TATOI

Η μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής, που κατέκαψε περιουσίες και εξαφάνισε ολόκληρα στρέμματα δάσους, απείλησε και το Τατόι, από το οποίο απομακρύνθηκαν εσπευσμένα ιστορικά κειμήλια και αρχεία, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό τι ακριβώς μεταφέρθηκε.

Η επέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού κρίθηκε αναγκαία, καθώς το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς γειτνίαζε με την περιοχή του κτήματος, ενώ η επιχείρηση προληπτικής απομάκρυνσης συνεχίστηκε, όπως ενημέρωσε το ΥΠΠΟΑ, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρουσία της ίδιας της υπουργού, που επέστρεψε εσπευσμένα από υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «από την ανευθυνότητα της κ. Μενδώνη κινδύνευσαν τα αξιόλογα αντικείμενα του Τατοΐου» και υπενθυμίζει:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε συστήσει επιτροπή ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη των πολιτιστικών αγαθών του κτήματος Τατοΐου.

Μεταξύ άλλων ενεργειών, δράσεων και έργων για την αντιμετώπιση ζητημάτων που για χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με την κ. Μενδώνη να είναι γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ τα περισσότερα από αυτά, ύστερα από εισήγηση της επιτροπής τα αξιόλογα αντικείμενα μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε ασφαλές κτήριο στην Αθήνα, συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Η ενέργεια αυτή ήταν η πλέον κατάλληλη ώστε να μην κινδυνεύουν από πυρκαγιά, κλοπές και βανδαλισμούς, δίνοντας ταυτόχρονα άμεση πρόσβαση σε ειδικούς για λόγους συντήρησης και μελέτης, μέχρι τα αντικείμενα να επιστρέψουν μόνιμα στο Τατόι και να εκτεθούν στα κτήρια του κτήματος που θα αποκατασταθούν».

Αξίζει να επισημανθεί, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, πως «μετά τις εκλογές η κ. Μενδώνη κατήργησε την επιστημονική επιτροπή και, αποφασίζοντας μόνη της, επανέφερε τα αντικείμενα στο Τατόι, χωρίς να είναι έτοιμη οποιαδήποτε έκθεση και με κίνδυνο γι' αυτά, σε κοντέινερ που δεν προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια. Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο έγιναν αυτές οι παλινωδίες και τα ‘πήγαινε - έλα’, που αν μη τι άλλο φανερώνουν απύθμενη ανευθυνότητα, ταλαιπωρώντας και διακινδυνεύοντας χωρίς κανένα λόγο τα κινητά πολιτιστικά αγαθά του κτήματος».

Κατά το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα υποδομής του Τατοΐου, με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να αντιμετωπίζουν εξαρχής την προβληματική παροχή νερού στο κτήμα ώστε να υπάρχει προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Δόθηκε επιπλέον προτεραιότητα στη μεταφορά και την ασφαλή αποθήκευση των αξιόλογων κινητών αντικειμένων σε κατάλληλο χώρο, ενώ, όσον αφορά το αρχειακό υλικό, είχε δρομολογηθεί η μεταφορά του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους, η αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτελούσε όλα αυτά τα χρόνια στα κτήρια του κτήματος στοχευμένες εργασίες σωστικού χαρακτήρα για τη διάσωσή τους και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου τους.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «αλαζονικούς» τους «πανηγυρισμούς της Λ. Μενδώνη για τις προετοιμασίες και τη «σκληρή μάχη» που δόθηκε για να προστατευτεί το κτήμα, επισημαίνοντας πως «μόνο ως κοροϊδία ακούγονται για τους εκατοντάδες πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους, μαζί με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, να γίνονται στάχτη σε πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα».

Και αναρωτιέται: «Γιατί πουθενά αλλού δεν υπήρξε ανάλογης αποτελεσματικότητας κυβερνητική κινητοποίηση;».

Θυμίζοντας πως «πέρσι ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών που κάηκε, φέτος το Τατόι που κινδύνευσε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εκκενώνεται η Αρχαία Ολυμπία, για την οποία ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν ομαλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. δεν πρόκειται να κάνει μαύρη αντιπολίτευση πάνω στα αποκαΐδια, είναι εκτός του αξιακού μας πλαισίου. Όμως θα επιμένουμε να καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα ‘πούσια’ και τους πανηγυρισμούς, να σοβαρευτεί και να εμπλακεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την κλιματική αλλαγή και τις οδυνηρές συνέπειές της, που είναι ήδη εδώ απειλώντας τους πολίτες, τις περιουσίες τους, το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL