Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.2°C24.6°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.3°C23.0°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.0°C22.7°C
0 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.8°C24.7°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.8°C
0 BF 94%
Γιορτάζει τριάντα χρόνια παρουσίας με Μπετόβεν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιορτάζει τριάντα χρόνια παρουσίας με Μπετόβεν

ΜΠΕΤΟΒΕΝ

Κορυφαίες επέτειοι, εθνικές (Επανάσταση του 1821) και πολιτιστικές (η συμπλήρωση τριακονταετίας από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), τιμήθηκαν χωρίς τον πανηγυρικό χαρακτήρα της ανθρώπινης συμμετοχής. Ομοίως και η ευρωπαϊκή διοργάνωση «μαραθωνίου» εκτέλεσης των 9 συμφωνιών του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν από τον γαλλογερμανικό πολιτιστικό δίαυλο Arte στις 21 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που παγκοσμίως τιμάται η Μουσική. Το τεράστιο πανό στην πρόσοψη του εμβληματικού αθηναϊκού κτηρίου, στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, περιοριζόταν ευλόγως στην αναγγελία απευθείας μεταδόσεως τής 7ης συμφωνίας από τον ιερό χώρο των Δελφών, στην οποία συνέβαλε οργανωτικά το Μέγαρο, ωστόσο το συνολικό εγχείρημα πιστεύουμε ότι αξίζει ειδικής μνείας και για την υποκείμενη μεν, αλλά σαφή θεσμική του διάσταση.

Με κεντρική παρουσίαση από τοποθεσίες του Στρασβούργου, όπου εδρεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο δημοκρατικά αδιαμφισβήτητος θεσμός της ενωμένης Ευρώπης, η πολύωρη προγραμματική αλληλουχία εξέπεμψε ισχυρό πολιτικό συμβολισμό. Από εδώ και σε αδιάκοπη ροή δρομολογήθηκε η ιδεατή περιοδεία σε εννέα ενδιαφέροντες πολιτιστικούς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απουσία του βρετανικού BBC να βοά μεν για τον πολιτιστικό αποχωρισμό των Βρυξελλών από το Λονδίνο, όχι όμως και από Βρετανούς μαέστρους, αν και η βαρυσήμαντη εξέλιξη φαίνεται να επηρεάζει ήδη δυσμενώς τη δραστηριότητα μουσικών από το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων η ελεύθερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς καλλιτεχνικούς χώρους φέρεται ότι έχει περιορισθεί αισθητά λόγω των νέων διατυπώσεων μετακίνησης προς εργασία.

Χαρακτηριστικό του κύκλου των 9 συμφωνιών, οι οποίες εξακολουθούν να είναι ελευθέρως διαθέσιμες στο διαδικτυακό κοινό από την πλατφόρμα arte concert, έστω και χωρίς τα ενδιαφέροντα εισαγωγικά και συνδετικά σχόλια των έμπειρων παρουσιαστών, είναι η στροφή σε περιφερειακά και εναλλακτικά ορχηστρικά σχήματα, καθώς και σε λιγότερο προβεβλημένους, σημαντικούς και / ή ανελισσόμενους αρχιμουσικούς. Συμβολικά και τιμητικά η 1η συμφωνία ανακρούσθηκε στην ασκεπή εσωτερική Αυλή των Αψίδων του πριγκηπικού ανακτόρου της γενέτειρας του συνθέτη, της Βόννης, από όπου ο μουσουργός είχε εγκαινιάσει τη μουσική του πορεία. Η «Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ» οδηγήθηκε ενθουσιωδώς από τον Βρετανό Daniel Harding, πάλαι ποτέ προστατευόμενο του ευρωπαϊστή σερ Simon Rattle και βοηθό του Claudio Abbado, που προσέφερε επιπλέον και την εισαγωγή «Λεονώρα αρ. 3».

Για τη 2η συμφωνία, η οποία συμπληρώθηκε από την εισαγωγή στον «Κοριολανό», επιστρατεύθηκε η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδικής Ραδιοφωνίας υπό τον Ισπανό αρχιμουσικό της Jaime Martín, από το 2022 διευθυντή της Συμφωνικής της Μελβούρνης, σε απευθείας σύνδεση με το Δουβλίνο, ενώ για την 3η, την «Ηρωική» συμφωνία, που μετέβαλε τα δεδομένα για το μουσικό αυτό είδος, ταξιδέψαμε στο Ελσίνκι. Τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας, που παρεμπιπτόντως ιδρύθηκε στα 1927, στην 100ή επέτειο θανάτου του Μπετόβεν, διηύθυνε ένας ακόμη Βρετανός, ο Nicholas Collon. Μαθητής του αλησμόνητου στο ΜΜΑ Colin Davis, ο πρώτος μη αυτόχθων που αναλαμβάνει προσεχώς τα ηνία της Ορχήστρας προσέφερε ως ιδεαλιστικό συμπλήρωμα την εισαγωγή στη σκηνική μουσική για τον «Έγκμοντ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL