Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C21.9°C
0 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C19.3°C
0 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.0°C19.4°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.8°C19.9°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.2°C
0 BF 67%
Κριτική βιβλίου / Λίγο πριν το κουδούνι σημάνει τη λήξη της σχολικής χρονιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική βιβλίου / Λίγο πριν το κουδούνι σημάνει τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Καθώς η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, η σημερινή παρουσίαση θα αφιερωθεί σε ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά: τη φιλία. Αυτό το ιδιαίτερο είδος σχέσης, που συμβάλλει στη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη καθώς αποτελεί ένα «στίβο προπόνησης» όπου τα παιδιά εξασκούνται και ανακαλύπτουν τους ποικίλους τρόπους τού «σχετίζεσθαι». Οκτώ καταξιωμένοι συγγραφείς ενώνουν τις φωνές τους και γράφουν μικρές ιστορίες, κάθε μια από τις οποίες όχι μόνο αναδεικνύει την ανάγκη και την αξία της φιλίας -που χρειάζεται πίστη και προσπάθεια για να θεμελιωθεί και να κρατηθεί- αλλά και καταδεικνύει πώς οι φίλοι συνιστούν καθρέφτη αναγνώρισης του εαυτού.

Οι ήρωες είναι μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Βρίσκονται, δηλαδή, στο μεταίχμιο της εφηβείας. Εκεί που η ανάγκη διαμόρφωσης της ταυτότητας αρχίζει να γίνεται καθοριστικής σημασίας, που η αποδοχή από την ομάδα των συνομηλίκων επηρεάζει την ψυχοσύνθεση, εκεί που τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν ότι «κανένας δεν είναι ίδιος με τον άλλο... μαθαίνουν να ακούνε τον άλλο... να βρίσκουν λύσεις και να μην κολλάνε στα πρέπει».

Σε όλες τις ιστορίες κυριαρχεί η αναζήτηση του «μαζί» ως αντιστάθμισμα άλλων συναισθημάτων που βιώνουν οι μικροί ήρωες. Έτσι, οι αναγνώστες γνωρίζουν τα πολλαπλά πρόσωπα της φιλίας αλλά και τις διαφορετικές ανάγκες που καλύπτει. Κύριο στοιχείο λοιπόν του βιβλίου είναι η πολυφωνική προσέγγιση του θέματος.

Ακούμε το παράπονο του μικρού μαθητή που βιάζεται να αρχίσει η σχολική χρονιά για να προλάβει να χτίσει καινούργιες φιλίες, πριν αναγκαστεί να μετακομίσει ξανά. Γνωρίζουμε δυο κορίτσια που, αν και δεν μοιάζουν σε τίποτα μεταξύ τους, στην πρώτη Δημοτικού ενώνονται με μια φιλία παντοτινή, που αντέχει ακόμα και όταν η ζωή έρχεται να ανατρέψει τα πάντα. Βλέπουμε τον βαρετό, για τους συμμαθητές του, Αριστομένη, να σώζει μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, αποκαλύπτοντας το άλλο του πρόσωπο, το περιπετειώδες, κερδίζοντας έτσι την αποδοχή και την ενσωμάτωση.

Τα βοηθά να σκεφτούν τη μοναξιά των παιδιών που μιλάνε μέσω Skype με τους εργασιακούς μετανάστες γονείς τους και που ακόμα και η φιλία ενός άγριου ζώου είναι για αυτά παρηγοριά. Να κατανοήσουν τη δυσκολία να αντισταθείς στον πειρασμό που λέγεται... παγωτό, συγκρουόμενος με τις θρησκευτικές παραδόσεις και την κουλτούρα της πατρίδας σου.

Κι αν κάποιος νομίζει ότι, σε αυτή την ηλικία, είναι απλή υπόθεση το να αναγκαστείς ξαφνικά να φορέσεις γυαλιά, ε... «δεν πάτε καλά», που λέει και η ηρωίδα της Πιπίνη. Που μαθαίνει ότι μέσω της φιλίας εξελίσσεται το αίσθημα του ανήκειν και αυξάνεται η αυτοεκτίμηση.

Και πως, για χάρη ενός παιδιού του πολέμου, ακόμα κι αν είσαι ένα μικρό σκυλάκι, θα γίνεις κι εσύ ξένος σε ξένο τόπο, για να βρεις «εκείνο το κομματάκι από την ψυχή σου που αν λείπει, αρκεί για να πεθάνει ολόκληρη», τον φίλο σου.

Η αξία ενός βιβλίου αποτιμάται και από την ικανότητα να μιλά στα παιδιά, χωρίς διδακτισμούς, στη γλώσσα τους. Και εδώ έχουμε οκτώ καλογραμμένες ιστορίες που συγκινούν, προβληματίζουν και ευαισθητοποιούν τους νεαρούς αναγνώστες, αναδεικνύοντας τη σημασία της φιλίας στη διαμόρφωση χαρούμενων παιδιών αλλά και -μελλοντικών- ενηλίκων που έχουν εξασκηθεί στο να επενδύουν στο συναίσθημα.

Info:

Οι καλύτερες ιστορίες με φίλες και φίλους

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος, Ελένη Γκίκα, Άρης Δημοκίδης, Αργυρώ Πιπίνη, Μαρλένα Πολιτοπούλου, Γιώργος Στόγιας, Κατερίνα Σχινά, Κυριάκος Αθανασιάδης

Εικονογράφηση: Τζάλλας Αλέξανδρος

Ηλικία: από 9 ετών

Εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τιμή: 9,89 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL