Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.6°C12.2°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
9 °C
6.1°C9.4°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
13.0°C13.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.1°C14.0°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
3 °C
3.0°C3.0°C
0 BF 93%
Υπόθεση Λιγνάδη / Persona non grata η Μενδώνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Λιγνάδη / Persona non grata η Μενδώνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τη βαθιά οργή και τον πρωτοφανή ξεσηκωμό καλλιτεχνών, πολιτιστικών θεσμών, φορέων, συλλόγων, αλλά και μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης που δρα αυθόρμητα και συντονισμένα, ζητώντας την παραίτηση Μενδώνη, προκάλεσε η απόπειρα συγκάλυψης, μετάθεσης ευθυνών αλλά και υποκρισίας που εμπεριείχε η συνέντευξη Τύπου - παρωδία της υπουργού Πολιτισμού για την υπόθεση Λιγνάδη.

«Persona non grata για τους ανθρώπους του πολιτισμού» χαρακτήρισε τη Λ. Μενδώνη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ σκληρή ανακοίνωση όπου ζητά την άμεση παραίτησή της εξέδωσε το Δ.Σ. του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι θα ασκεί τα καθήκοντά του έως και τις 2 Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του. Ακολούθησε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, που μίλησε για ανάληψη «πολιτικής ευθύνης», αλλά και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, που χαρακτήρισε την παραμονή της υπουργού στη θέση της, «καταστροφική για το υπουργείο, για τους ανθρώπους που υπηρετούμε τον πολιτισμό από κάθε θέση και επαγγελματική ιδιότητα, για όλους όσους παλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο και την ανάδειξη του πολιτισμού στη θέση που πραγματικά του αξίζει».

Αντίδραση από Εθνικό και ΣΕΗ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μετά από δημοσιεύματα περί εμπλοκής δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα θεάτρου από τον Δ. Λιγνάδη την περίοδο 2017 - 2018, η Εισαγγελία Πρωτοδικών εξετάζει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες πολλά από τα παιδιά αρνούνταν να συνεχίσουν τα μαθήματα μετά από λίγο, χωρίς αυτό να ερευνηθεί ή να αναζητηθεί σχετική αναφορά από τους υπεύθυνους των προγραμμάτων.

«Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση μιας υπουργού ή σύσσωμης της κυβέρνησης είναι αρκετή για να καθαρίσει η κοινωνία από τις αποκαλύψεις κυκλωμάτων που εμπλέκουν ακόμα και προσφυγόπουλα σε σεξουαλική εκμετάλλευση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του μία ημέρα μετά τη συνέντευξη Μενδώνη το ΣΕΗ, ενώ χθες το Εθνικό Θέατρο διευκρίνισε ότι «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου προς  Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων. Οποιαδήποτε σύνδεση της επικαιρότητας με το εκπαιδευτικό έργο του Εθνικού Θεάτρου είναι ανακριβής και αποπροσανατολιστική». Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το σύνολο των υπηρεσιών βρίσκεται στη διάθεση κάθε αρμόδιας δημόσιας αρχής για τη διερεύνηση και την αποκάλυψη της αλήθειας».

«Το βέλος πάντα θα δείχνει την κυβέρνηση»

Με μια εμπεριστατωμένη ανακοίνωση το ΣΕΗ τοποθετήθηκε πρώτο και αναλυτικά στη συνέντευξη Μενδώνη υπογραμμίζοντας ότι «όσο κι αν επιχειρούν να απαξιώσουν έναν ολόκληρο κλάδο για να μην αναλάβουν καμιά ευθύνη, δεν θα το καταφέρουν. Το βέλος πάντα θα δείχνει την ίδια και την κυβέρνηση», προσθέτοντας πως «ενάμιση χρόνο τώρα έχουμε μια υπουργό που έχει διαλύσει το τοπίο τόσο του σύγχρονου όσο και του αρχαίου πολιτισμού. Απέναντι σε αυτήν την παντελή έλλειψης οράματος, ενσυναίσθησης, αξιοπρέπειας και ηθικής, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ξεκίνησε μεθοδική δουλειά με σοβαρότητα και εντιμότητα. Και θα τη συνεχίσει. Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί».

Το Σωματείο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με «χρήση υποβολέα», ενώ «σε μια χυδαία προσπάθεια παρακολουθήσαμε τόσο την υπουργό όσο και τον πρωθυπουργό να οικειοποιούνται τα λόγια των θυμάτων και να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα: με λόγο συναισθηματικό και λυγμικά ξεσπάσματα παρουσίασαν εαυτούς ως ‘εξαπατημένους’ από χθόνιους απατεώνες, θύματα και αυτοί ενός κακοποιητή. Είδαμε την υπουργό να πετά λάσπη στον ανεμιστήρα. Να διαβάζει κριτικές και δηλώσεις, να κατηγορεί άλλους ηθοποιούς και η ίδια να αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνης. Σε μια εντυπωσιακά κακοστημένη προσπάθεια να πάρει και άλλους μαζί της, κατηγόρησε σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο ότι σιώπησε μπροστά στη (με πολιτικές πλάτες) ταχεία ανέλιξη του καταγγελλόμενου στη διεύθυνση του Εθνικού μας Θεάτρου».

Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Την εντονότατη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού την πρωτοφανή υπόθεση Λιγνάδη, «αποποιούμενη με τόση επιτηδευμένη ελαφρότητα τις προσωπικές της ευθύνες και αδυνατώντας ν’ ανταποκριθεί στον ρόλο της και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», εξέφρασε το Δ.Σ. του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας «ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση παραίτησή της». Σχολιάζουν μάλιστα ότι «επειδή η ευθιξία, η φιλοτιμία και η υπευθυνότητα είναι αρετές που πρέπει να διαθέτουν όχι μόνο οι άρχοντες αλλά και οι υπηρετούντες τους άρχοντες, ιδίως όταν οι πρώτοι δεν τις διαθέτουν, επιθυμούμε, με την παρούσα δήλωση, να εκφράσουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η υπουργός Πολιτισμού την πρωτοφανή υπόθεση των αποκαλύψεων Λιγνάδη».

Την ίδια ώρα η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αφού ζητά από τη Λ. Μενδώνη την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης, χαρακτηρίζει «βαρύτατη προσβολή προς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας και την ίδια την πνευματική ζωή όλων μας», την έκφρασή της πως απατήθηκε με «‘βαθιά υποκριτική τέχνη’ από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Είτε επιλέγει να ξεσηκώσει νοσηρές αντιλήψεις που θυματοποιούν τους ανθρώπους των τεχνών από καταβολής, είτε μαρτυρεί ανεπίτρεπτη αφέλεια, άγνοια και ανεπάρκεια».

Συλλογή υπογραφών και δηλώσεις καλλιτεχνών

Την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού ζητούν με υπογραφές τους χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες μέσω της πλατφόρμας AVAAZ, υπογραμμίζοντας πως «η κ. Μενδώνη υποτίμησε τις καταγγελίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και προσπαθεί να ρίξει στο σκοτάδι ό,τι όλοι μας προσπαθούμε να φέρουμε στο φως. Ζητάμε να αναλάβει την πολιτική της ευθύνη και να δηλώσει άμεσα την παραίτηση της» καταλήγουν.  Έως και αργά χθες το βράδυ οι υπογραφές ανέρχονταν σε περισσότερες από 15.000!

Ταυτόχρονα, την απόσυρση της πρόσφατης αίτησής του για επιχορήγηση γνωστοποίησε ότι αποσύρει μετά τη συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαγεωργίου, επειδή, όπως εξηγεί, «μετά από πενήντα χρόνια έντιμου και εξαντλητικού αγώνα για ένα καλύτερο θέατρο, αισθάνομαι ότι προδίδω τον αγώνα μου αν η χώρα μου με κρίνει ικανό για επιχορήγηση με μια απόφαση που θα φέρει την υπογραφή σας και που θα προέρχεται από έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει, δεν έχει πληροφορηθεί, δεν είναι δουλειά του να ξέρει, δεν έχει καμία ευθύνη, που εξαπατάται από άτομα που κατοικούν στον κόρφο του, που απαξιώνει τόσο εύκολα την τέχνη της υποκριτικής (προφανώς συγχέοντάς τη με αυτήν της υποκρισίας) και που για όλα φταίνε οι άλλοι, οι απέναντι, οι πρώην, οι πολιτικοί του αντίπαλοι κ.λπ.».

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν επιθυμεί να γίνει εκλεκτός «ενός υπουργείου που έχει χάσει εντελώς τη σοβαρότητά του και το οποίο δεν μπορώ να έχω σε καμία εκτίμηση. Κυρία Μενδώνη, αυτόν τον πολιτισμό σας τον χαρίζω. Θα κρατήσω τον δικό μου».

Σφοδρότατες συνεχίζουν να είναι οι επώνυμες αντιδράσεις των καλλιτεχνών που είτε μέσω των social media ή των τηλεοπτικών τους δηλώσεων τοποθετούνται στις καταιγιστικές εξελίξεις. Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης σημείωσε ότι «η παραίτηση Μενδώνη είναι σχεδόν βέβαιη. Η υπόθεση Λιγνάδη είναι τόσο μεγάλη και υπάρχουν τόσοι πολλοί εμπλεκόμενοι, που είναι πιθανόν να ρίξει την κυβέρνηση».

Ο  Όμηρος Πουλάκης υπογράμμισε ότι θεωρεί «αδιανόητο να μην υπάρχει έστω η λέξη ‘συγγνώμη’ και η φράση ‘αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη’ από την υπουργό Πολιτισμού», ενώ γνωστοποίησε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν καθηγητής του στο πρώτο έτος της Σχολής του Εθνικού και συνεργάστηκε μαζί του στις τρεις πρώτες επαγγελματικές του παραστάσεις. «Εγώ και άλλοι άνθρωποι που ήταν κοντά του έχουμε υποστεί διαδοχικά σοκ» ανέφερε ο ηθοποιός, που έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της Δικαιοσύνης και του Πειθαρχικού του ΣΕΗ.

«Η υπουργός Πολιτισμού έχει παραιτηθεί και δεν το ξέρει.  Έχει παραιτηθεί στη συνείδηση όλων των ανθρώπων του πολιτισμού. Στην πραγματικότητα, έχει φύγει από το πόστο της και φαντάζομαι ότι πλέον είναι τυπική η διαδικασία έως ότου να ζητήσει την παραίτησή της και ο πρωθυπουργός. Διότι και την ίδια δεν τη συμφέρει πλέον να παραμένει εκεί ως σάκος του μποξ» δήλωσε ο Χάρης Ρώμας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στην πραγματικότητα έχει αναλωθεί σε μια σειρά από άκομψα σχόλια».

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης σχολίασε ότι «αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου κύματος» και κατά τη γνώμη του «ακόμα τον γέρο σεισμό δεν τον έχουμε ακούσει».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL