Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
11.1°C12.2°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.0°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
7 °C
3.0°C10.6°C
2 BF 93%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
6 °C
6.0°C6.0°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
0 °C
0.0°C0.0°C
0 BF 86%
«Ο Σέλτον ανησυχεί» / Χωρίζουν (και) οι πιγκουίνοι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ο Σέλτον ανησυχεί» / Χωρίζουν (και) οι πιγκουίνοι;

Πιγκουίνοι

Με τον Σέντον, έναν μικρό πιγκουίνο που ζούσε "κάποτε στην Ανταρκτική, στην Ομπρελοπολιτεία", ξεκινά το παραμύθι της Μαρίας Κωνσταντινοπούλου με θέμα του το διαζύγιο. Μολονότι συχνό θέμα στα παιδικά βιβλία, η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου έγκειται στο γεγονός ότι η συγγραφέας είναι ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην Παιδοψυχολογία, γεγονός που της επιτρέπει να πλαισιώσει την αφήγηση με το υπόβαθρο της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας.

Ο μικρός Σέλτον, λοιπόν, μαζί με τον κολλητό του, τον Σάμι, απολαμβάνουν την ξεγνοιασιά της παιδικής τους ηλικίας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, όμως, τα πάντα θα αλλάξουν. Θα ακούσει τους γονείς του να συζητάνε για την απόφαση του μπαμπά του να φύγει από το σπίτι. Οι αντιδράσεις του μετά από αυτό είναι ανάλογες με τις αντιδράσεις κάθε παιδιού που βιώνει την τραυματική εμπειρία ενός διαζυγίου. Γιατί το διαζύγιο είναι μια μορφή πένθους, καθώς το παιδί βιώνει την απώλεια της οικογένειας στην αρχική της μορφή. Ο Σέλτον σταματά να παίζει, να διαβάζει τα μαθήματά του, να είναι χαρούμενος. Νιώθει μοναξιά, θυμό, πιστεύει ότι αυτός προκάλεσε τον χωρισμό και ανησυχεί για τη μελλοντική σχέση με τον πατέρα του.

Αν η συγγραφέας επέλεξε να μιλήσει για το διαζύγιο ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή της αξιοποίησης του ανθρωπομορφισμού των ζώων, που επιτρέπει στα παιδιά την ταύτιση, η επιλογή των πιγκουίνων -μάλλον- δεν ήταν τυχαία. Και αυτό γιατί τη φροντίδα των μικρών τους τη μοιράζονται και οι δύο γονείς.

Στα πλεονεκτήματα του βιβλίου εγγράφεται και ο τρόπος που η συγγραφέας απευθύνεται στους μικρούς αναγνώστες για το θέμα. Όχι με το στόμα των ενήλικων γονιών του πιγκουϊνάκου. Ο Σάμι είναι αυτός που θα ανταποκριθεί στην ανάγκη του Σέλτον να μιλήσει για όσα νιώθει. Αυτός θα «μεταφράσει» τα συναισθήματα του φίλου του και θα του εξηγήσει τα στάδια του πένθους που βιώνει. Με τη γλώσσα -και τη λογική- των παιδιών και με την εμπειρία από το διαζύγιο των δικών του γονιών. Έτσι, αποφεύγεται ο διδακτισμός των ενηλίκων και οι μικροί αναγνώστες κατανοούν πως και άλλα παιδιά έχουν ανάλογα βιώματα και συναισθήματα, έστω και αν (όπως κάθε οικογένεια, έτσι και κάθε διαζύγιο) τα δικά τους είναι μοναδικά. Και θα δώσει ιδέες στους γονείς για να εξηγήσουν στα παιδιά τους γιατί, αν και δεν μπορούν να είναι πια σύντροφοι, δε θα πάψουν ποτέ να είναι η μαμά και ο μπαμπάς τους.

Το κείμενο υποστηρίζεται από την εικονογράφηση του Δημήτρη Καραντινόπουλου· λιτή, σύγχρονη, πιστή στην παλέτα των χρωμάτων της Ανταρκτικής, με χιούμορ.

Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται και για τις εκδόσεις «Κίτρινο Πατίνι». Σε εποχές που βάλλεται το βιβλίο-και ο πολιτισμός γενικότερα-, κάποιοι έχουν τη δύναμη να βάζουν χρώμα στη ζωή και να προχωράνε μπροστά.

Στα εξτρά του βιβλίου, το υλικό των τελευταίων σελίδων, με πληροφορίες, σταυρόλεξα, ζωγραφική, που επεκτείνουν την ανάγνωση σε γόνιμη δραστηριότητα.

Τελικά, η Μαρία Κωνσταντινοπούλου, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το παραμύθι, οδηγεί τους μικρούς αναγνώστες σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: ότι όλες οι οικογένειες δεν έχουν την ίδια μορφή, ωστόσο τα μέλη τους μπορούν να είναι ευτυχισμένα.

Info:

Ο Σέλτον ανησυχεί

Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Εικονογράφηση: Δημήτρης Καραντινόπουλος

Ηλικία: 4+

Εκδόσεις: Κίτρινο Πατίνι

Τιμή (Internet): 8,90 ευρώ

Βιβλίο ο Σέλτον ανησυχεί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL