Live τώρα    
Την ίδια ώρα που ο πολιτισμός εξαιρείται από τα μέτρα στήριξης / Φιέστα Μητσοτάκη με "πρώτη φωνή" την Πρωτοψάλτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την ίδια ώρα που ο πολιτισμός εξαιρείται από τα μέτρα στήριξης / Φιέστα Μητσοτάκη με "πρώτη φωνή" την Πρωτοψάλτη

Σε επικοινωνιακό κυβερνητικό φιάσκο με τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, του πρωθυπουργού και του επιτελείου των συμβούλων του κατέληξε η κινητή συναυλία που έδωσε το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, αγκομαχώντας από την ανέχεια εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης και αποτελεσματικές λύσεις. Ωστόσο, η Πολιτεία αδιαφορεί και οι πληγές στον χώρο του πολιτισμού και στους ανθρώπους του παραμένουν ανοιχτές.

Για τη συναυλία που οργανώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και την Τεχνόπολη δεν γνώριζε ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε το Δ.Σ. της Τεχνόπολης, ούτε το Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ και μπήκε ως θέμα σε προ ημερήσιας διάταξης από την "Ανοιχτή Πόλη" στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε η ίδια η τραγουδίστρια στην προσωπική της σελίδα στο Fb, η συναυλία ήταν το δικό της "ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία, γιατρούς, νοσηλευτές, όλους όσους βοήθησαν και μας στήριξαν για να κρατηθεί η ‘ζωή μας’ αυτές τις μέρες, στους συμπολίτες μου που ‘άντεξαν’ και αντέχουν».

Μετά τη συμμετοχή της στη διαφημιστική καμπάνια «Μένουμε Σπίτι», η Άλ. Πρωτοψάλτη ανέβηκε στο κάμπριο φορτηγό, που είναι άγνωστο αν είχε πάρει άδεια από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και με τι κωδικό εξόδου, έκανε μια στάση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου σχεδόν σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, πετάχτηκε στον δρόμο ανταλλάσσοντας χαιρετισμούς, γέλια και αστειάκια και τραβώντας φωτογραφίες, όπου και ήταν εμφανείς η έλλειψη σε γάντια και μάσκες αλλά και η μη τήρηση της απαιτούμενης απόστασης ασφαλείας.

"Γιατί δεν περνάτε κι από εδώ;"

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑNT1, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έκανε γνωστό ότι η στάση δεν ήταν προγραμματισμένη, αλλά έγινε έπειτα από πρόσκληση του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη: «Η διαδρομή ήταν προκαθορισμένη, δεν έπρεπε να τη δημοσιοποιήσουμε για να μην μαζευτεί κόσμος. Το φορτηγό δεν σταματούσε πουθενά, μόνο σε κάποια φανάρια. Όταν ήμαστε στο Κολωνάκι, πήρε ο πρωθυπουργός τον δήμαρχο Αθηναίων τηλέφωνο για να τον ρωτήσει πως πάνε τα πράγματα και του είπε: ‘Γιατί δεν περνάτε κι από εδώ, για να σας δω και να σας ευχαριστήσω κι εγώ;’».

Ερωτώμενος χθες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απάντησε πως ήταν «μόνο ο πρωθυπουργός με συνεργάτες του. Ο υπόλοιπος κόσμος μαζεύτηκε λόγω του ακούσματος της συναυλίας, αλλά για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν άνθρωποι που δεν έχουν να κάνουν με την κυβέρνηση».

Θύελλα αντιδράσεων

Η τροχήλατη συναυλία που εξελίχθηκε σε κούρσα φορτηγού με... «τρύπια εξάτμιση» σχολιάστηκε επικριτικά από το σύνολο σχεδόν των κοινωνικών δικτύων, όπου πολίτες και καλλιτέχνες από όλους τους επαγγελματικούς χώρους αναρωτήθηκαν για την ανάγκη μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν με διαδοχικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε χαρακτηριστικά: "Δεν θέλω το τραγούδι μου στου Κούλη τα λημέρια".

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Στο Κόκκινο υπογράμμισε πως έπρεπε τόσο ο ίδιος όσο και η Λίνα Νικολακοπούλου να έχουν ερωτηθεί, εννοώντας στη χορήγηση άδειας για τη χρήση των τραγουδιών τους. «Αυτό που έγινε είναι πολύ σιχαμερό, δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι. Έγινε βιασμός του πνευματικού μου δικαιώματος... Τώρα έχω έναν νόμιμο δρόμο που θα ακολουθήσω. Είναι ήδη στα χέρια της δικηγόρου μου. Και θα διεκδικήσω με κάθε τρόπο μέχρι τελευταία ρανίδα την αμοιβή των 100.000-120.000 εργαζόμενων του μουσικού χώρου που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο που έχει 'φορμάρει' η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής σε δήλωσή του τονίζει: «Αιδώς, κ. Μητσοτάκη! Η σχέση σας με τον πολιτισμό εξαντλείται σε σκηνοθετημένα στιγμιότυπα για λόγους φτηνής δημοσιότητας, ενώ στην πραγματικότητα αδιαφορείτε για τους χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους του πολιτισμού που δεν έχουν πώς να επιβιώσουν. Αυτό είναι το μέτρο των ηθικών σας προτύπων...».

Εμείς με φορτηγά, άλλοι με χιούμορ

Την ώρα που η Άλκηστις Πρωτοψάλτη επέβαινε στο φορτηγό, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο Μπραντ Πιτ, μεταμφιεσμένος για τις ανάγκες σόου στον δόκτωρα Άντονι Φάουτσι, σύμβουλο επί θεμάτων λοιμωδών νόσων και δημόσιας υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης, έδινε ένα άλλο δείγμα δημόσιας παρέμβασης και στάσης ενός καλλιτέχνη απέναντι στην εξουσία. Σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τη δήλωση Τραμπ ότι ο νέος κορωνοϊός θα εξαφανιστεί κάποια στιγμή ως εκ θαύματος, ανέφερε: «Ένα θαύμα θα ήταν υπέροχο. Σε ποιον δεν αρέσουν τα θαύματα; Αλλά δεν θα πρέπει το θαύμα να είναι το σχέδιο Α!»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0