Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C24.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.6°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
24 °C
23.7°C24.0°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.1°C23.8°C
4 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.7°C
2 BF 40%
Νίκος Βούτσης: / Η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο, είναι πηγή δημοκρατίας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Βούτσης: / Η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο, είναι πηγή δημοκρατίας...

«Η Βουλή δεν είναι μαυσωλείο, είναι μια ζωντανή διαρκής πηγή και παρακαταθήκη του κοινοβουλευτισμού, της δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρουσιάζοντας τις εξωστρεφείς πολιτιστικές, επιστημονικές και κοινωνικές δράσεις που πραγματοποιεί, σχεδιάζει και στηρίζει η Βουλή, καθώς και το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στην ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους επισήμανε ότι "η Βουλή έρχεται σε επαφή με την κοινωνία και αυτό είναι πολύ σημαντικό" έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολύπλευρη προσπάθεια που γίνεται για την «ανασύσταση της ιστορικής μνήμης» και παράλληλα ενημέρωσε για την προετοιμασία που έχει γίνει ώστε σύντομα να δημιουργηθεί ψηφιακό ραδιόφωνο της Βουλής.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης ο Ν. Βούτσης παρουσίασε ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, τα πρακτικά του πρώτου κοινοβουλίου του 1844, που συνέταξε το πρώτο σύνταγμα της χώρας. Με αφορμή το ντοκουμέντο αυτό, επισήμανε την μακρά ιστορία της Βουλής, καθώς σε συνδυασμό με τα κοινοβουλευτικά σώματα που προηγήθηκαν είναι από τα αρχαιότερα στην Ευρώπη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Βουλή βρίσκεται «στην πρώτη γραμμή της δημοκρατικής εξέλιξης».

Ανασύσταση της ιστορικής μνήμης

Στην ίδια στόχευση εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ηλεκτρονική διασύνδεση 40 βιβλιοθηκών πανελλαδικά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, η διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων και ημερίδων, η έκδοση βιογραφιών σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων, η συμμετοχή της Βουλής στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ο Ν. Βούτσης δεν παρέλειψε να επισημάνει την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας της δημιουργίας Μουσείου Δημοκρατίας στην Αθήνα, καθώς και την πρωτοβουλία για την δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, αλλά και τις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται για τον μεγάλο εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη «εντυπωσιακή παρουσία και συνεισφορά» της Βουλής στο Φεστιβάλ Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, καθώς και το σημαντικό έργο που έχει αναλάβει βοηθώντας στην καταλογογράφηση, ψηφιοποίηση και συνολική ανάδειξη της ιστορικής Βιβλιοθήκης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Υπενθύμισε και την πρόσφατη δημοσιοποίηση σημαντικών ιστορικών ντοκουμέντων που βρέθηκαν στη Βουλή κι αφορούσαν τις συνεδριάσεις των υπουργικών συμβουλίων από το 1897, με πολύ σημαντικές πληροφορίες για την περίοδο της χούντας.

Ψηφιακό το ραδιόφωνο της Βουλής

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εξωστρέφειας εντάσσεται και το Κανάλι της Βουλής, για το οποίο σημείωσε με νόημα ότι δεν καταγράφονται σοβαρές εντάσεις από τα κόμματα για τη δουλειά που γίνεται εκεί. Ενημέρωσε και για την πρόθεση της Βουλής να λειτουργήσει και ραδιοφωνικό σταθμό σχολιάζοντας ότι η Βουλή δεν βιάζεται επιθυμώντας ο σταθμός να εκπέμψει απευθείας ψηφιακά. Σχολίασε δε χαρακτηριστικά ότι η Βουλή δεν επιθυμεί «μεσοβέζικες λύσεις», αλλά ο σταθμός να βρεθεί «στην αιχμή της τεχνολογίας».

Το κοινωνικό έργο της Βουλής

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Βουλή επιδιώκει να έρθει σε επαφή με μεγάλο μέρος της κοινωνίας με δράσεις τόσο εντός των κτηρίων της όσο και στο σύνολο της χώρας, αλλά και να αποτελέσει παράλληλα ένα «κέλυφος» ώστε διάφορες πρωτοβουλίες να βρουν χώρο και στήριξη. Αναφέρθηκε και στο ζήτημα των χορηγιών υπογραμμίζοντας τη σημασία τους για τη στήριξη δημιουργικών δράσεων ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης. Μάλιστα τόνισε: «Σε ό,τι δεχόμαστε ως αίτημα από φορείς, δήμους και περιφέρειες ανταποκρινόμαστε αντικειμενικά και αμερόληπτα».

Ο Ν. Βούτσης επισήμανε και το κοινωνικό έργο της Βουλής θυμίζοντας ότι «έχει δώσει τον οβολό της» για την κάλυψη των εξόδων για το πετρέλαιο στα σχολεία για τις τάξεις που απευθύνονται στα προσφυγόπουλα τις απογευματινές ώρες. Έμφαση έδωσε και στον τομέα της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τη λειτουργία πάνω από 80 Ομάδων Φιλίας που αναπτύσσουν σχέσεις με άλλα κοινοβούλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL