Με μεγάλη επιτυχία, στην κατάμεστη και συναισθηματικά φορτισμένη αίθουσα του Δημαρχείου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου εκδήλωση των "Ενεργών Πολιτών Περιστερίου" με θέμα "Το Περιστέρι στον Κινηματογράφο". Το παρελθόν αναδύθηκε μέσα από τα συναισθήματα, τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών των θερινών σινεμά του μεγαλύτερου δήμου της Δυτικής Αθήνας.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμήθηκαν τις παράγκες, τα "αυθαίρετα" και τα νιάτα τους, μαζί με τους σκηνοθέτες Χρήστο Σκούρα και Νίκο Θεοδοσίου και τις μικρού μήκους ταινίες τους "Στους ήλιους και στα γιασεμιά", "Εγώ, ο Χλεμπόνιας και ο Σκούληκας", αλλά και το "Α, Το Παπουτσάκι" του αδικοχαμένου Περιστεριώτη σκηνοθέτη Δημήτρη Καραγιάννη. Με αποσπάσματα από ταινίες που γυρίστηκαν στο Περιστέρι, αναζητήθηκε η ιστορία της πόλης από τους ίδιους τους ανθρώπους της.
Στη συζήτηση, όλοι είχαν κάτι να νοσταλγήσουν, αλλά και να προτείνουν σε πεδία όπως η Τέχνη, η Ιστορία του Περιστερίου, η Εκπαίδευση. Έγιναν προτάσεις για αξιοποίηση του υλικού με προβολές στα σχολεία και όχι μόνο, τη διάσωση των λίγων ιστορικών κτηρίων της πόλης (το κτήριο του ΙΑ' Γυμνασίου, η "Ριβιέρα", η παλιά Ψαραγορά κ.λπ.), τη δημιουργία Μουσείου του Περιστερίου ή ακόμη Κινηματογραφικού Μουσείου, τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στα σχολεία και πολλά άλλα.
"Θυμηθήκαμε τους χωματόδρομους με τα λασπόνερα, τους ανθρώπους της βιοπάλης, που η φτώχεια τους δεν υπήρξε εμπόδιο να χαμογελάνε, να επικοινωνούν και να μοιράζονται" είπε στο τέλος ο Φώτης Κουγιουμτζής, επικεφαλής της κίνησης των "Ενεργών Πολιτών", που είχε την πρωτοβουλία γι' αυτή την εκδήλωση, μαζί με τους Χρήστο Σκούρα, Νίκο Θεοδοσίου. Και συμπλήρωσε: "Η κίνησή μας θα συνεχίσει τις προσπάθειες της, ώστε οι νέοι άνθρωποι της πόλης μας να τη γνωρίσουν και να την αγαπήσουν. Να γίνουν περήφανοι για το Περιστέρι και την ιστορία του, τιμώντας τους διαρκείς αγώνες και τις θυσίες των ανθρώπων του, για ένα καλύτερο αύριο".