Την για πολλούς πολυπόθητη «πράσινη κάρτα», τη μόνιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ, απαρνήθηκε, αντιδρώντας στην εκλογή Τραμπ, ο Νιγηριανός συγγραφέας και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας Ουόλε Σογίνκα, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωσή του.
Ο νομπελίστας είχε δηλώσει προεκλογικά πως, αν κερδίσει ο Τραμπ, θα πετάξει την κάρτα του, εξαιτίας των θέσεων του νέου προέδρου κατά της μετανάστευσης.
«Έκανα αυτό που είχα πει ότι θα κάνω», δήλωσε ο συγγραφέας στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την παιδεία. «Έφριττα σκεπτόμενος τι θα συμβεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο", πρόσθεσε.
Ο πρώτος Αφρικανός που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1986, διδάσκει σε πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια. «Όταν τελείωσα τα μαθήματα, πέταξα την κάρτα και εγκαταστάθηκα μόνιμα στη Νιγηρία», συνέχισε.
Ο Ουόλε Σογίνκα, που στη δεκαετία του 1960 είχε περάσει 22 μήνες στη φυλακή στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Νιγηρία, διευκρίνισε ότι δεν επιδιώκει να αποθαρρύνει τους Νιγηριανούς ή οποιονδήποτε άλλον θέλει να αποκτήσει καθεστώς μόνιμου κατοίκου στις ΗΠΑ.