Απεβίωσε σήμερα (12.7.2016) ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης και αγωνιστής της Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρωνίτης.
Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε διακεκριμένος επιστήμονας, συγγραφέας και αγωνιστής της αντιδικτατορικής αντίστασης.
Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας της στρατιωτικής χούντας (1967 - 1974), αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή της, συμμετέχοντας ενεργά στην αντίσταση.
Για τη συμμετοχή του αυτή εκδιώχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 1968. Αργότερα, το 1973, συνελήφθη και κρατήθηκε επί οκτώ μήνες στα μπουντρούμια του ΕΑΤ - ΕΣΑ και υπέστη βασανιστήρια, χωρίς καμία υποχώρηση στις πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις του.
Παρέμεινε πάντα ακέραιος άνθρωπος, επιστήμονας και αγωνιστής στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού και της νεολαίας του.
Αυτές τις ημέρες, που συμπληρώνονται 42 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας, εμείς, οι συναγωνιστές του καθηγητή μας Δημήτρη Μαρωνίτη, τιμούμε τη μνήμη του και δηλώνουμε ότι παραμένουμε πιστοί στα ιδανικά της ελευθερίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής προόδου, για τα οποία παλέψαμε και δοκιμαστήκαμε κατά την επτάχρονη δικτατορία.
Κώστας Μανταίος, πρόεδρος του ΣΦΕΑ