Σε μια Αβινιόν που βρίσκεται στο επίκεντρο απεργιακού αναβρασμού και σε ένα φεστιβάλ που διαρκώς απειλείται, η εξεγερμένη πόλη που παρουσίασε το βράδυ της Τετάρτης ο Μανώλης Τσίπος, στο έργο του Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης, απηχούσε, για τους Γάλλους θεατές, τις αυτοσχέδιες παρεμβάσεις και διαδηλώσεις των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος, όσο και τις βίαιες διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Αθήνα τα τελευταία χρόνια.
«Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Φεστιβάλ και στο έργο», δήλωσε ο 35χρονος καλλιτέχνης στην εφημερίδα Libération. «Βρισκόμαστε σε μια ιστορική στιγμή, που απαιτεί την αλλαγή. Το κείμενό μου μιλά για τον μετασχηματισμό της πόλης, για τη γένεση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Όμως ολόκληρη η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο!»
Μιλώντας για την εμπειρία του ως καλλιτέχνης στην Ελλάδα, ο συνιδρυτής (μαζί με τον σκηνοθέτη Βασίλη Νούλα) της ομάδας Nova Melancholia, που σήμερα εργάζεται στο Άμστερνταμ, λέει στη γαλλική εφημερίδα πως «μετά το 2010, τα πάντα κατέρρευσαν, ακόμα και το υπουργείο Πολιτισμού καταργήθηκε!», για να θυμίσει πως για το δημιουργικό ελληνικό θέατρο δεν δίνεται πλέον ούτε ένα ευρώ από την πολιτεία. Γι' αυτούς «η τέχνη πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτική» λέει. «Το πρόβλημα όμως είναι πως η πειραματική δημιουργία αρδεύει τον πολιτισμό εν γένει, ο οποίος, με αυτόν τον τρόπο, κινδυνεύει να ξεραθεί».
Η παράσταση, που σκηνοθέτησε ο Michel Raskine, με πρωταγωνιστές νεαρούς σπουδαστές της δραματικής σχολής του Σεντ Ετιέν, έγινε δεκτή με ιδιαίτερα ευνοϊκά σχόλια κατά την πρεμιέρα της Τετάρτης, ενώ θα παρουσιάζεται μέχρι την Κυριακή. Όπως μας είπε ο Μανώλης Τσίπος, σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του γαλλικού κοινού, ενώ ήδη του έγιναν προτάσεις προκειμένου το κείμενό του να εκδοθεί στα γαλλικά, στη μετάφραση της Μυρτώς Γόντικα.
Στη συνέχεια, στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Βιτριόλι του Γιάννη Μαυριτσάκη (η πρεμιέρα προγραμματιζόταν για τις 11.00 μ.μ. της Πέμπτης), ενώ η ελληνική θεατρική παρουσία θα ολοκληρωθεί με τον Κυκλισμό του τετραγώνου, του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, στις 22 Ιουλίου.