Έντονες εσωτερικές τριβές και διαμάχες έχουν προκαλέσει οι μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, με δύο από τους πλέον αναγνωρίσιμους υπουργούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, να προστίθενται στη λίστα των στελεχών που ασκούν δριμεία κριτική στην προωθούμενη τροπολογία.
Άννα Διαμαντοπούλου: Η παράγκα
Για κυνισμό και "πλαγιοκόπηση των μεταρρυθμίσεων που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν από το 2009 και μετά", κάνει λίγο η Άννα Διαμαντοπούλου σε ανάρτησή της στο facebook, με τίτλο "Η Παράγκα", σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με τον σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές και την ψήφο των μεταναστών.
Διαβάστε ολόκληρο το σχόλιο της Άννας Διαμαντοπούλου στο facebook:
"100 μέρες πριν τις εκλογές οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χωρίς καμία συνεννόηση, ενημέρωση (των εταίρων τους όπου υπάρχουν) προετοιμασία και χωρίς καμία διαδικασία εντός των κομμάτων τους, αποφασίζουν με κυνικό τρόπο την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Αυτό ενώ, συνεχίζουν την ανατροπή και την πλαγιοκόπηση των μεταρρυθμίσεων που σε πολύ δύσκολες συνθήκες έγιναν από το 2009 και μετά… Ό,τι δηλαδή είχε γίνει με πολιτική επιλογή και μεγάλο κόστος πέρα από τα μνημόνια στη Διαύγεια, στην Παιδεία, στην ψήφο των μεταναστών, στη δικαιοσύνη, στη φορολόγηση των μερισμάτων…
Φυσικά και είναι καλύτερα να ψηφίζει ο πολίτης, παρά να διορίζει ο αρχηγός, ΑΛΛΑ: Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει σταυρός προτίμησης για τον ευρωβουλευτή, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές ανακοινώνονται 8 με 12 μήνες πριν από τις εκλογές!
Τόσο τα μεγάλα κόμματα όσο και οι νέοι σχηματισμοί υποχρεούνται και ταυτόχρονα έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν πρόσωπα και ιδέες.
Τι σημαίνει τώρα για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τους κάθε τύπου σχηματισμούς της κεντροαριστεράς που ομνύουν στο νέο οι 40 – 50 μέρες προεκλογικής παρουσίας σε όλη τη χώρα υποψηφίων ευρωβουλευτών;
Αν ισχύσουν οι προεκλογικού κανόνες του σταυρού οι νέοι υποψήφιοι θα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιαστούν.
Αν ισχύσουν οι κανόνες των ευρωεκλογών κανάλια και κομματικές ηγεσίες θα κατευθύνουν τα πράγματα.
Η πρόταξη του συμφέροντος του αρχηγού και του κόμματος ως συνδετική ουσία του Συνασπισμού αλά ελληνικά! Ο ένας επιλύει το πρόβλημα το εσωτερικό του με τους 58 (τους οποίους έχει ήδη αδειάσει), ο άλλος απαντά στο σκληρό πυρήνα της παράταξης του για τους μετανάστες.
Το ντήλ συμφέρει, βολεύει και κυρίως μπορεί να πουλήσει….
Όλα αυτά όμως γίνονται πια κατανοητά από τους πολίτες, απαξιώνουν τελείως το πολιτικό σύστημα και κάνουν ακόμα πιο σαφή την ανάγκη ενός νέου φορέα που δεν θα κουβαλάει παθογένειες κομματικών μηχανισμών και που θα μπορέσει από την αρχή να πείσει για την λειτουργία του με δημοκρατία και αρχές.
Δεν γίνεται κόμματα αρχηγικά, προσωποκεντρικά και χωρίς τις στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες να αλλάξουν τη χώρα προς τη κατεύθυνση που αυτή έχει ανάγκη".
Γ. Ραγκούσης: Οδηγούμαστε σε πολιτικό μεσαίωνα
"Μείζονες αλλαγές που μας οδηγούν σε έναν απίστευτο πολιτικό μεσαίωνα ανακοινώνονται ως αποφάσεις", προειδοποιεί ο Γιάννης Ραγκούσης, σε ανακοίνωσή του, με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στην συγκυβέρνηση για την τροπολογία που προωθεί σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές και συνεχίζει: "Ποιό κομματικό ή κοινοβουλευτικό όργανο του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε και πότε για να εγκρίνει αυτά τα πολιτικά εγκλήματα;".
Συνεχίζοντας, υποστηρίζει πως "ναι, να φύγουμε από τον αδιαφανή και χωρίς προκριματικές εκλογές διορισμό ευρωβουλευτών. Αλλά, αναλογίζεστε πόσο μαύρο πολιτικό χρήμα θα απαιτεί η εκλογή ευρωβουλευτή με σταυρό σε μια μόνον εκλογική περιφέρεια 8.000.000 ψηφοφόρων; Αναλογίζεστε πως πλέον οι ευρωβουλευτές θα αποφασίζονται από τα κανάλια με βάση ποιός θα είναι ο εκλεκτός των δελτίων ειδήσεων της τελευταίας εβδομάδας ; Πόση ακόμη μιντιακή εξάρτηση και διαπλοκή αντέχει το ελληνικό πολιτικό σύστημα; Πόσο λαϊκισμό;" καταλήγει ο Γ. Ραγκούσης.