Live τώρα    
Ρευστή πλειοψηφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρευστή πλειοψηφία

Με δύο μεγάλα «μειονεκτήματα» ξεκινά το 2014 για τον Αντ. Σαμαρά. Πρώτον, η δικομματική κυβέρνησή του στηρίζεται, πλέον, σε μόλις 153 βουλευτές και σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούνται δηλώσεις ότι είναι «μια κυβέρνηση πολύ πιο ισχυρή». Δεύτερον, τα δύσκολα έρχονται με τη μορφή της κοινωνίας αλλά και της τρόικας. Ένας στους τρεις Έλληνες είναι άνεργος (ο ανώνυμος άνεργος, μάλιστα, αναδείχθηκε πρόσωπο της χρονιάς για το 2013 με 59,6% - δημοσκόπηση Κάπα Research, "Βήμα" 29.12.13), οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 68,6% ότι «τα χειρότερα είναι ακόμα μπροστά μας», το 55,6%, αν του δινόταν η ευκαιρία, θα έφευγε από τη χώρα, ενώ ένα 42,9%, έναντι 50,0%, θέλει «να προχωρήσουμε αμέσως σε εκλογές» (ίδια δημοσκόπηση).

Απέναντι στο κατεστημένο

Το Μαξίμου δεν θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια να χάσει - το αντίθετο. Επενδύει σε παροχές από τον Απρίλιο (που θα αφορούν ειδικές ομάδες), παραπληροφόρηση, μέσω των ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, ενώ «μετρά» και πλεονεκτήματα: Τον νόμο για τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακινήτων που πέρασαν από τη Βουλή, όπως και η εξεταστική για τα υποβρύχια και η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Οι απώλειες της Θ. Τζάκρη και του Β. Πολύδωρα, υποστηρίζουν, ήταν αναμενόμενες και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Η (κυβερνητική) ζωή στα όρια που βιώνει το Μαξίμου αλλάζει, αναγκαστικά, «μορφή». Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκινά η προεκλογική περίοδος, για ευρωεκλογές και δημοτικές, και με τις βουλευτικές να περιμένουν το «πράσινο φως», είναι πρωτόγνωρες. Οικονομική κρίση, υποβάθμιση της κοινωνίας, φτώχεια, ανεργία, καμιά προοπτική με τον νεοφιλελευθερισμό στην κυβέρνηση. Παράλληλα, και εκ των πραγμάτων, το Μαξίμου, αλλά και το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό σύστημα, είναι υποχρεωμένα να αντιμετωπίσουν τον Αλ. Τσίπρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, θα βρίσκεται απέναντι σ' ολόκληρο το ευρωπαϊκό κατεστημένο. Ένα μεγάλο στοίχημα που καλείται να το κερδίσει όχι μόνο για λογαριασμό του. Και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κυρίως στην Ελλάδα, θα παίξει σημαντικό ρόλο για το μέλλον συνολικά της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς θα αποδείξει, και στην πράξη, τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει μια ισχυρή Αριστερά ακόμα και σε μία μόνη χώρα!

Ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ότι αυτό το εξάμηνο παίζεται το όποιο πολιτικό του μέλλον. Πρώτος στόχος του, λοιπόν, να φτάσει μέχρι τις εκλογές. Να μπορέσει να αντέξει η ρευστή πλειοψηφία της συγκυβέρνησής του. Πλειοψηφία που πιέζεται έντονα και από τις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο των εορτών. Πιέσεις όχι μόνο για να μην έρθουν νέα μέτρα, αλλά και για τα «παλιά», ψηφισμένα, που τίθενται σε εφαρμογή ή γνωρίζουν οι πολίτες ότι θα εφαρμοστούν άμεσα - π.χ. φορολογία αγροτεμαχίων. Ο Αντ. Σαμαράς εκτιμά ότι επενδύοντας επικοινωνιακά σε τακτική αντιτρόικα, που, όμως, εντέλει κινείται ακριβώς στην ίδια πολιτική της τρόικας, θα καταφέρει να πείσει την κοινωνία ότι το Μνημόνιο τελειώνει, δεν θα χρειαστεί νέο Μνημόνιο, ότι η «Ελλάδα ξαναμπαίνει στον χάρτη», κ.λπ. Σ' αυτή την κατεύθυνση και οι δηλώσεις Γ. Στουρνάρα, που δεν καταλαβαίνει «τι σημαίνει τρίτο Μνημόνιο»!

Το σχέδιο του Μαξίμου είναι να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Δεν μπορεί, όμως, να δώσει καμιά λύση στα κοινωνικά προβλήματα - το αντίθετο, η πολιτική του τα οξύνει. Κι αυτό αποσταθεροποιεί την κυβέρνησή του. Ως απάντηση ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους -και κυρίως την Αν. Μέρκελ- ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος πριν τις ευρωεκλογές. Ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία και επίσημη ανακοίνωση για τη βιωσιμότητα του χρέους, το Μαξίμου εκτιμά ότι σχετικές διαρροές -με την άδεια, φυσικά, της Αν. Μέρκελ- μαζί με την «επιστροφή» σε ένστολους και συνταξιούχους μέρους του «πρωτογενούς πλεονάσματος» (περί τα 700 εκ. ευρώ) μπορεί να κάνει διαχειρίσιμη την ήττα στις ευρωεκλογές - ευελπιστούν να είναι μικρότερη από 3% η διαφορά της Ν.Δ. από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ. Αν, μάλιστα, υποστηρίζουν, κερδίσουν και τις μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Ηράκλειο, Πάτρα, κ.λπ.), θα έχουν ελπίδες για τις βουλευτικές εκλογές. Στελέχη, βέβαια, της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση στις ευρωεκλογές είναι σίγουρη, γεγονός που θα αναγκάσει τον Αντ. Σαμαρά, κάτω από το βάρος των αποτελεσμάτων, να πάει και σε βουλευτικές με «κάτω τα χέρια». Η συντριβή, σίγουρη.

Όνειρα θερινής νυκτός

Ο σχεδιασμός, όμως, του Μαξίμου είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Απαιτεί μια «ακίνητη» κοινωνία. Να μη συμβεί, δηλαδή, απολύτως τίποτα μέχρι την άνοιξη - αδύνατον. Άλλωστε, κατ' επανάληψη οι Γερμανοί αρμόδιοι αρνούνται την οποιαδήποτε ρύθμιση πριν τις ευρωεκλογές για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους - αν τον Αντ. Σαμαρά τον συμφέρει ρύθμιση πριν, την Αν. Μέρκελ τη βολεύει μετά. «Στα μέσα του 2014 θα δούμε εάν θα πρέπει να στηρίξουμε εκ νέου την Ελλάδα, μετά την εκπνοή του παρόντος προγράμματος, στο τέλος του 2014, εφόσον έχει εκτελέσει τις υποχρεώσεις της», επαναλάμβανε ο Β. Σόιμπλε στην Bild (18.11.13).

Και να αντέξει, όμως, η συγκυβέρνηση έως τον Απρίλιο, δεν είναι σίγουρο ότι ο Αντ. Σαμαράς θα συνεχίσει να ηγείται της Ν.Δ.. Το πολιτικό μέλλον εξαρτάται και από τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων - αν θα τους είναι χρήσιμος και στο μέλλον ή, ως αναλώσιμος, τους «τελείωσε».

Προς ώρας το Μαξίμου απασχολείται και με ένα ακόμα πρόβλημα: το θέμα της Χρυσής Αυγής. Εκτιμούν ότι τους αφαιρεί κρίσιμα ποσοστά και είναι έντονη η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο Μ. Βορίδης, μάλιστα, φέρεται να είναι ο βασικός εισηγητής της πρότασης για απαγόρευση της Χ.Α. να λάβει μέρος στις εκλογές μια και, όπως ισχυρίζεται, η δικαστική έρευνα έχει στοιχεία που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση του κόμματος. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Όλοι, όμως, φαίνεται να συμφωνούν για την ανάγκη επιτάχυνσης των δικαστικών ερευνών προκειμένου να προφυλακισθούν και άλλα ενεχόμενα στελέχη της Χ.Α., ανάμεσά τους και ο Ηλ. Κασιδιάρης - αν υπάρχουν, βέβαια, επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρους τους.

Προς ώρας το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό εσωτερικό του πρόβλημα: Τη διαφθορά. Τους Μ. Λιάπη, Χ. Τομπούλογου, όπως και τις αποκαλύψεις του Αντ. Κάντα που υποστηρίζει, με ονόματα και διευθύνσεις, ότι η διαπλοκή είναι διακομματική και αφορά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ...

* Αντ. Σαμαράς: Προσδοκά ρύθμιση χρέους πριν τις ευρωεκλογές

* Το «πράσινο φως» περιμένουν και οι βουλευτικές εκλογές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0