Τη στρατηγική συμπόρευση, που επιβεβαίωσαν οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος και με την παρουσία τους στη ΔΕΘ, θέλει να επισημοποιήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μια προγραμματική συμφωνία που θα υπερβαίνει σε χρονικό ορίζοντα την παρούσα κυβέρνηση, αλλά θα αποτελεί ενδεχομένως και το έδαφος για μελλοντική συνεργασία με τη Ν.Δ. Σε κάθε περίπτωση, ο Ευ. Βενιζέλος έστειλε από τη ΔΕΘ το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί πρόωρες κάλπες, χαρακτηρίζοντας τα σχετικά σενάρια "αστεία" και αναφέροντας ότι "η κυβερνητική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα".
Η Χ. Τρικούπη είχε αφήσει να διαρρεύσει προ καιρού ότι το επικαιροποιημένο κείμενο θα παρουσιαζόταν στη ΔΕΘ, κάτι που παρά τις διαβεβαιώσεις περί "καλού δρόμου των συζητήσεων" διαψεύστηκε, καθώς φαίνεται ότι παραμένει η σοβαρή διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου του ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ θέλει να υπάρξει προγραμματική συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του ώστε αυτό να γίνει ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας. Στη συνάντηση που αναμένεται να έχει τις προσεχείς ημέρες με τον Αντ. Σαμαρά εν όψει και του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ο Ευ. Βενιζέλος θα επιδιώξει να θέσει εκ νέου το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία αποτελεί και ζητούμενο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούν δεσμεύσεις βάσει των οποίων να καθορίζεται η κοινοβουλευτική στάση τους από εδώ και πέρα. Κεντρική δέσμευση είναι για το "όχι" σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που είπε και ο Ευ. Βενιζέλος και το οποίο δεν αποκλείεται να περιλαμβάνεται στο κείμενο. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση διά της υπογραφής του Αντ. Σαμαρά έχει δεσμευτεί προς την τρόικα πως μετά την αξιολόγηση θα κάνει ό,τι ζητηθεί εφόσον η δημοσιονομική πορεία δεν είναι η επιθυμητή. Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν διευκρινίσει κατά τη θερινή περίοδο πως το "όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα" μπορεί να είναι παραπλανητικό καθώς η μείωση του εισοδήματος μπορεί να επέλθει και εμμέσως από άλλες ρυθμίσεις κάτι για το οποίο και έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.
Ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να παρουσιάσει την προγραμματική συμφωνία ως μόνιμο, δεσμευτικό κείμενο το οποίο θα αποτελεί τη μοναδική λύση για την έξοδο από την κρίση, καθώς αυτό θα είναι ουσιαστικά, όπως είπε και στη ΔΕΘ, το πολιτικό πλαίσιο του "εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης". Έτσι, είπε ότι "χρειαζόμαστε το εθνικό μας Μνημόνιο", "μια μεγάλη εθνική συμφωνία, το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" και ότι "η συμφωνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. δεν είναι μια συμφωνία που αφορά τα δυο κόμματα". Το νέο κείμενο και οι θέσεις του ότι "δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σχέδιο Β" και ότι "έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση" θα είναι τα βασικά επιχειρήματα του Ευ. Βενιζέλου από εδώ και έπειτα.