"Επίθεση" εξαπέλυσε η ΔΗΜ.ΑΡ. προς το ΠΑΣΟΚ και τα κυβερνητικά στελέχη του, με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Συμ. Κεδίκογλου, ο οποίος δεν απέκλεισε νέα οριζόντια μέτρα στα υπουργεία αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, αποδίδοντας τις ευθύνες σε "καθυστέρηση" που καταλόγισε στον Αντ. Μανιτάκη στον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Για την Αγ. Κωνσταντίνου, που θεωρεί το ζήτημα της κινητικότητας "μεταρρυθμιστική προμετωπίδα" της, οι δηλώσεις του "πράσινου" κυβερνητικού στελέχους αποτέλεσαν "κόκκινο" πανί, αλλά παράλληλα και μια καλή αφορμή για να επιβεβαιώσει το κόμμα του Φ. Κουβέλη τον άρρητο "πόλεμο" που έχει ανοίξει με το κόμμα του Ευ. Βενιζέλου.
"Δεν μπορώ να το αποκλείσω γιατί αργήσαμε πάρα πολύ, πληρώνουμε το γεγονός ότι είχαμε επί ένα χρόνο σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο υπουργό της ΔΗΜ.ΑΡ. που δεν πίστευε και τόσο σε αυτή την αλλαγή, τολμώ να το πω αυτό το πράγμα, και ό,τι δεν το κάνεις εγκαίρως, σου έρχεται μετά με πολύ πιο σκληρό τρόπο", ήταν οι επίμαχη δήλωση (Mega) του Συμ. Κεδίκογλου. Άμεση ήταν η απάντηση της ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία "βλέπει" στις "επιθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο έργο του κ. Μανιτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης" προσπάθεια "να συσκοτίσουν τα πράγματα και να κρύψουν την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησε στην απορρύθμιση του δημόσιου τομέα". Διερωτάται δε: "Τι θέλουν να δικαιολογήσουν άραγε; Τη συμφωνία τους για οριζόντιες απολύσεις;". Επιπλέον, ανέφερε ότι "καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τη σύνδεση της κινητικότητας με απολύσεις και την πραγματοποίηση οριζόντιων απολύσεων, χωρίς αξιολόγηση δομών και προσωπικού" και κάλεσε την κυβέρνηση να "επανατοποθετήσει το θέμα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα".
Στην ίδια προσπάθεια να αποκολληθεί από την ταύτισή της με την κυβέρνηση ασκώντας κριτική, η ΔΗΜ.ΑΡ. έσπευσε να σχολιάσει την επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ζήτησε να αξιοποιηθούν οι εκεί επαφές "για την άμεση προώθηση μιας λύσης πακέτο που θα απεγκλωβίσει τη χώρα από την καταστροφική πολιτική λιτότητας". Σε άλλη ανακοίνωση που εξέδωσε, υποστήριξε ότι "η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα προκύψει από την αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και τη μείωση των μη αποδοτικών δαπανών" και ότι "σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλειστεί η επιβολή νέων φόρων και η μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων".