* Ο κινηματικός χαρακτήρας πώς συνυπάρχει με ένα κόμμα που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση και αύριο, πιθανώς, κυβέρνηση;
Όπως έχει αποδείξει τόσο η παλιότερη ιστορική πείρα από το εργατικό κίνημα, αλλά και η πρόσφατη εμπειρία από τις πολύμορφες κινηματικές συλλογικότητες των πλατειών και των γειτονιών, η συμμετοχή στα κινήματα επιδρά καταλυτικά στην πολιτική ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων. Είναι η διαδικασία που εμπλέκει ενεργά τα στρώματα που θίγονται με διάφορους τρόπους από τις ακραία νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές όχι μόνο στη διεκδίκηση εργασιακών ή κοινωνικών αιτημάτων, αλλά και στην αναζήτηση πολιτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση. Υπήρξε, άλλωστε, ο καίριος παράγοντας που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό ποσοστό του 27%. Με αυτή την έννοια, ο προωθητικός ρόλος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη κινημάτων αποτελεί το όχημα για την ταξική και κοινωνική του «γείωση». Μία «γείωση» που του είναι απαραίτητη για να προκαλέσει την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και για να μπορέσει να υπερασπιστεί το όραμα μιας άλλης κοινωνίας, να υπερβεί τις δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο δύσκολο διάστημα της διακυβέρνησής του, ξεπερνώντας τη λογική της παθητικής ανάθεσης και αρνητικά στερεότυπα συμπεριφορών ή αντιλήψεων που έχουν καλλιεργηθεί από τους μηχανισμούς κοινωνικής χειραγώγησης εδώ και δεκαετίες.
* Ανησυχείτε με το ενδεχόμενο, στη συγκυρία αυτή που μια ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζεται να πάρει ακόμη πιο σκληρά μέτρα, να βιώσουν οι πολίτες ακόμη πιο άτεγκτο "Νόμο και Τάξη";
Θεωρώ βέβαιο ότι όσο η απονομιμοποιημένη αυτή κυβέρνηση θα προσπαθεί να επιβάλλει το πιο επώδυνο σκέλος των μνημονιακών μέτρων, που συνεπάγεται άμεσα δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας και Παιδείας, την ακύρωση των όποιων κοινωνικών παροχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την άρση του ελάχιστου ορίου προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τόσο η καταστολή θα εντείνεται και ο «Νόμος και Τάξη» θα γίνεται πιο άτεγκτος. Τα γεγονότα στην ΕΡΤ υπήρξαν επιπλέον μία απόδειξη ότι κινούμαστε σε μια κατεύθυνση ολοένα εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού, προς την εγκαθίδρυση ειδικού καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης». Θεωρώ εξάλλου ότι η κυβερνητική αυτή κατεύθυνση υλοποιείται επί της ουσίας σε αγαστή συνεργασία με τους παρακρατικούς μηχανισμούς που οικοδομεί η Χρυσή Αυγή και τα διάφορα φασιστικά και ναζιστικά παρακλάδια της. Για τον λόγο αυτό, η οικοδόμηση αντιφασιστικού κοινωνικού μετώπου είναι απολύτως αναγκαία.
* Με ποια αποτελέσματα θα θελήσετε να συνδέσετε τη δουλειά σας στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ;
Το κοινό αποτέλεσμα που επιδιώκουμε όλοι και όλες μαζί είναι η ιδεολογική ηγεμονία των αντιλήψεων της Αριστεράς, η νίκη της κυβέρνησης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αποτροπή της κοινωνικής καταστροφής και η εμπέδωση ενός άλλου τύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας. Έχοντας ως «ιδιαίτερη χρέωση» στο πλαίσιο της Π.Γ. τον τομέα των δικαιωμάτων, θεωρώ απαραίτητη την καταλυτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση παντού αντιφασιστικών επιτροπών, για τη δημιουργία αναχωμάτων στην κρατική καταστολή, στον ρατσισμό και στη μισαλλοδοξία, στις κοινωνικές διακρίσεις, υπέρ της ισότητας, της πολυμορφίας των ατομικών και των συλλογικών επιλογών και της ελευθερίας.