Την τακτική των ανοιχτών και δημόσιων "εκλογικών" απειλών και εκβιασμών προς τους συμπολιτευόμενους βουλευτές επιστρατεύει πια η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δυσφορία και την ενόχληση που επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ενόσω το Μαξίμου συνεχίζει να κάνει "ταμείο" από την επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα, ο Αντ. Σαμαράς αναμένει αύριο τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζ. Λιου, και προσδοκά ότι θα εξασφαλίσει μια χειρονομία πολιτικής στήριξης από την Ουάσιγκτον. Ίδια προσδοκία καλλιεργείται στο Μαξίμου και σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη του Ιταλού πρωθυπουργού, Ενρ. Λέτα, στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας, στην Αθήνα.
Στο Μαξίμου επικρατεί "συγκρατημένη απογοήτευση" από την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στην Αθήνα. Αυτό διότι ο Β. Σόιμπλε παρείχε πολιτική στήριξη "με δόντια" στην κυβέρνηση, αλλά επανέλαβε σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του ότι "μένουν ακόμη να γίνουν πολλά", στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για κατά κεραίαν τήρηση των "μνημονιακών" υποχρεώσεων.
Ελπίδες μέσω... Ουάσιγκτον
Ωστόσο, από την αυριανή επίσκεψη του Τζ. Λιου ο Αντ. Σαμαράς περιμένει περισσότερα. Συγκεκριμένα, προσδοκά ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ θα θέσει το θέμα του κουρέματος του ελληνικού χρέους δημοσίως, ενώ θα παράσχει σαφέστερη πολιτική στήριξη στην Αθήνα. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα έχει και χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, στις 8 Αυγούστου, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα. Πάντως και η επαφή Σαμαρά - Λιου κάθε άλλο παρά ανέφελη θα είναι: αυτό διότι η Αθήνα έχει εδώ και καιρό λάβει "ψυχρά" μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξαιτίας της ασφυκτικής πρόσδεσης του Αντ. Σαμαρά στο άρμα της καγκελαρίου Μέρκελ.
Εκλογικές απειλές
Την ίδια στιγμή, πάντως, η κυβέρνηση στο εσωτερικό αντιμετωπίζει σοβαρότερα προβλήματα. Αντιμέτωπος με τη δυσφορία των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την εξάντληση των πολιτικών αντοχών τους ως προς τη στήριξη σκληρών μέτρων, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε χθες εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τ. Μπαλτάκο, να διατυπώσει και δημοσίως την απειλή πρόωρων εκλογών που επεκαλείτο στους διαδρόμους της Βουλής το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν "εκβίαζε" τη θετική ψήφο των "γαλάζιων" βουλευτών. "Αν δεν ψηφιστεί κάποιο βασικό άρθρο νομοσχεδίου, αμέσως θα προκηρυχθούν εκλογές. Χωρίς δεύτερη κουβέντα", είπε χαρακτηριστικά ο Τ. Μπαλτάκος, καλώντας τους συμπολιτευόμενους βουλευτές "να μην παίζουν με την αποφασιστικότητα του Αντ. Σαμαρά".