Live τώρα    
Φοίβος Τσικλιάς / Να βάλει επιτέλους η εργοδοσία την ασφάλεια των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φοίβος Τσικλιάς / Να βάλει επιτέλους η εργοδοσία την ασφάλεια των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη της

Φοίβος Τσικλιάς - ΣΥΡΙΖΑ

Το 2025 καταγράφηκαν τραγικά υψηλά νούμερα εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα, με 201 θύματα, επισημαίνει σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Φοίβος Τσικλιάς.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον Αν. Μακεδονίας-Θράκης ο Φοίβος Τσικλιάς τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ευθύνη του πολιτικού κόσμου είναι τέτοια δυστυχήματα τραγικά να αποφευχθούν στο μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: με σταθερότερους ελέγχους από πλευράς κράτους στις εγκαταστάσεις και με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασίας και βιομηχανικής παραγωγής».

Και πρόσθεσε σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα «πρέπει να τονίσουμε ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η Επιθεώρηση Εργασίας διαχωρίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, έγινε ανεξάρτητη Αρχή, κάτι το οποίο συσκοτίζει τις ευθύνες του ποιος και ποιον ελέγχει».

Ο ίδιος κάλεσε «προκειμένου να μη θρηνήσουμε νέα θύματα -διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι και το 2025 ήταν μια τραγική χρονιά για την Ελλάδα, αφού είχαμε ρεκόρ εργατικών δυστυχημάτων, 201 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε χώρους εργασίας- εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέμε να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας με ελεγκτές. Να στελεχωθεί και να ενδυναμωθεί η περιφερειακή της οργάνωση, προκειμένου να μπορεί να ασκεί ελέγχους όπου χρειάζεται σε όλη τη χώρα όσον αφορά και την τήρηση των ωραρίων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Και να επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Υγείας της Εργασίας, το οποίο είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και οφείλει να ενσκήψει η ηγεσία σε τέτοια ζητήματα. Γιατί δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα το 2026 άνθρωποι να πηγαίνουν για το μεροκάματο και να μη γυρίζουν πίσω».

Τα κύρια σημεία από την τοποθέτηση Φοίβου Τσικλιά

Για τις κυβερνητικές ευθύνες σχετικά με το εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα
 
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πέντε γυναικών που χάθηκαν στην τραγική έκρηξη στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα. Ο πόνος τους, νομίζω, δεν μπορεί να καλυφθεί με τίποτα και εύχομαι να έχουν αυτές τις ώρες κουράγιο. 

Η ευθύνη του πολιτικού κόσμου είναι τέτοια δυστυχήματα τραγικά να αποφευχθούν στο μέλλον. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έναν τρόπο: με σταθερότερους ελέγχους από πλευράς κράτους στις εγκαταστάσεις και με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασίας και βιομηχανικής παραγωγής. 

Δεν θέλω να συνδέσω την τραγωδία των Τρικάλων με φυσικές καταστροφές ή με δυστυχήματα όπως των Τεμπών, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα σύγχυσης, αλλά να πούμε ότι οι ευθύνες που υπάρχουν είναι ξεκάθαρες και αφορούν, αρχικά, την εργοδοσία, ευρύτερα και ειδικότερα. Διότι σήμερα που έγιναν οι κηδείες των γυναικών ανοίγουν στόματα και βλέπουμε ότι υπήρχαν εδώ και μήνες καταγγελίες για διαρροή και οσμή αερίου στον χώρο του τραγικού εργοστασίου. 

Πρέπει να τονίσουμε ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας η Επιθεώρηση Εργασίας διαχωρίστηκε από το Υπουργείο Εργασίας, έγινε ανεξάρτητη Αρχή, κάτι το οποίο συσκοτίζει τις ευθύνες του ποιος και ποιον ελέγχει. Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων υπάρχουν μόλις 4 Επιθεωρητές Εργασίας για 12.000 επιχειρήσεις. Ακόμη και αν οι έλεγχοι γίνονται με τον τρόπο που πρέπει και με την αυστηρότητα που πρέπει, πώς θα προλάβουν 4 άνθρωποι να ελέγξουν τόσες επιχειρήσεις; 
 
Άρα, προκειμένου να μη θρηνήσουμε νέα θύματα -διότι πρέπει να θυμόμαστε ότι και το 2025 ήταν μια τραγική χρονιά για την Ελλάδα, αφού είχαμε ρεκόρ εργατικών δυστυχημάτων, 201 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε χώρους εργασίας- εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, λέμε να στελεχωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας με ελεγκτές. Να στελεχωθεί και να ενδυναμωθεί η περιφερειακή της οργάνωση, προκειμένου να μπορεί να ασκεί ελέγχους όπου χρειάζεται σε όλη τη χώρα όσον αφορά και την τήρηση των ωραρίων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων. Και να επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Υγείας της Εργασίας, το οποίο είναι υπό την ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας και οφείλει να ενσκήψει η ηγεσία σε τέτοια ζητήματα. Γιατί δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα το 2026 άνθρωποι να πηγαίνουν για το μεροκάματο και να μη γυρίζουν πίσω. 
 
Ας γίνει αυτή η τραγωδία η αφορμή να αφυπνιστεί το κράτος μας. Να επανενεργοποιηθούν δομές που υπάρχουν για να προλαμβάνουν τέτοιες τραγικές περιπτώσεις. Και να βάλει επιτέλους η εργοδοσία την ασφάλεια των εργαζομένων πάνω από τα κέρδη της.
 
Νομίζω ότι είναι θλιβερό, πάνω στα συντρίμμια της οποιασδήποτε τραγωδίας, να στήνεται μια πολιτική αντιπαράθεση από μια κυβέρνηση η οποία έχει αφήσει ανεξέλεγκτα τα πράγματα στον χώρο της εργασίας, για να κερδίσουν συγκεκριμένα συμφέροντα σε αυτή τη χώρα. Άρα λοιπόν, πάμε να μιλήσουμε με προτάσεις για το αύριο, για να αποφύγουμε στο μέλλον τέτοια προβλήματα. 
 
Εμείς λέμε: 1. Στελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, που ενδέχεται να είναι στο 90% στελεχωμένη, αλλά ο υδροκεφαλισμός του ελληνικού κράτους αφήνει όσους ζούμε στην περιφέρεια στο έλεος του Θεού. Άρα, στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη την περιφέρεια. 2. Επανενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Υγείας της Εργασίας, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός των ελέγχων και των καταγγελιών και των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι θα μπορούν να επεμβαίνουν, πριν έχουμε τέτοια δυστυχήματα. 
 
Από ‘κει και πέρα, το να θέλουμε να στήσουμε ένα παραμυθάκι για το ότι φταίει η αντιπολίτευση που δεν αντιπολιτεύεται καλά την κυβέρνηση, εγώ θα πω ότι 7 χρόνια κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, άρα έχει ευθύνες. Δεν μπορεί για ό,τι συμβαίνει να φταίει πάντα κάποιος άλλος σε αυτή τη χώρα εκτός από αυτούς που κυβερνάνε τα τελευταία 7 χρόνια. Ας διόρθωναν κάτι.
 
Για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου
 
Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τις προοδευτικές δυνάμεις, στα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική κατάσταση και έχουν απομακρυνθεί από τις κάλπες, ευρύτερα των προοδευτικών κομμάτων, παραμένει ενεργό. Θέλετε να το ονομάσουμε Φόρουμ των προοδευτικών δυνάμεων; Θέλετε να το ονομάσουμε Λαϊκό Μέτωπο; Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε έναν στόχο: Το να υπάρχει στις επόμενες εθνικές εκλογές ένα ενιαίο, ισχυρό, προοδευτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορέσει να σταθεί απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη.
 
Είναι ένας στόχος που τον έχει περιγράψει ο πρόεδρός μας, ο Σωκράτης Φάμελλος, πολλές φορές. Και είναι ένας στόχος για τον οποίο αγωνιζόμαστε από τα κάτω. Σε επίπεδο περιφέρειας, προσπαθούμε να ενώσουμε δυνάμεις, γιατί η κυβερνητική αλλαγή είναι κάτι που δεν το απαιτούμε εμείς, λόγω των μικροκομματικών μας συμφερόντων. Είναι κάτι που το απαιτεί η κοινωνία. Ο ρόλος πολλών προσώπων σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ σημαντικός. Αλλά νομίζω ότι πρέπει οι διεργασίες να ξεκινήσουν, διότι απαντούν σε μια πραγματική κοινωνική ανάγκη: την ανάγκη για πολιτική αλλαγή σύντομα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0