Φόρουμ συνεννόησης για την Ανατολική Μεσόγειο, άρση του τουρκικού casus belli. Αυτές είναι οι δύο προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως διατυπώθηκαν από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια να εμφανίσει κινητικότητα μετά από μεγάλη περίοδο αμηχανίας.
Δηλώνει ότι θα προτείνει ένα φόρουμ διαλόγου όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών. Ουσιαστικά υιοθετεί μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση των θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι καλεί την Τουρκία να άρει το casus belli αν θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι υπάρχει το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ για την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα Safe (χρηματοδότηση ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας).