Live τώρα    
Ομοθυμία στη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ομοθυμία στη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, αλλά...

Ένα βήμα για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής έγινε με την επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ωστόσο το βήμα μένει ημιτελές, καθώς η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι "αναμένει" τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επί της απόρρητης έκθεσης που έχει συντάξει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και ο Μανώλης Γλέζος, υπογράμμισαν την ανάγκη να τεθεί επίσημα πια από την ελληνική κυβέρνηση το θέμα. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρουσίασε ένα πλαίσιο προτάσεων για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, πάνω στο οποίο διαμορφώθηκε ένα πεδίο συναίνεσης:

* Συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, πλην την Χρυσής Αυγής.

* Ενημέρωση των κομμάτων για την έκθεση του ΓΛΚ, πλην της Χρυσής Αυγής.

* Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης.

* Δημιουργία διεθνούς κινήματος συμπαράστασης και μέσα στη Γερμανία.

* Να τεθεί το θέμα σε πολιτικό επίπεδο και διμερώς με τη Γερμανία και στα ευρωπαϊκά όργανα (π.χ. Συμβούλιο Κορυφής).

Όμως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κρατούσε μικρό καλάθι. Το ΝΣΚ, είπε, επεξεργάζεται την έκθεση του ΓΛΚ, "σε αυτό το στάδιο βρισκόμαστε και αναμένουμε". Για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής ή την ενημέρωση των κομμάτων και του Εθνικού Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών δεν είπε τίποτε. Και βέβαια δεν είπε τίποτα για την πολιτική διαπραγμάτευση.

Επισημαίνεται ότι την ενημέρωση και τη συγκρότηση της διακομματικής επιτροπής (που εκκρεμεί από τον Μάρτιο του 2012…) ζήτησε και ο Ευ. Βενιζέλος, που πρότεινε να συσταθεί ομάδα εργασίας, η οποία θα προτείνει πού και πως θα τεθεί το θέμα των οφειλών.

Η επαμφοτερίζουσα στάση του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική διαπραγμάτευση δεν επηρέασε τα άλλα κόμματα. Η ΔΗΜ.ΑΡ. κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών "να θέσει το θέμα". Το ΚΚΕ τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να αφήσει το θέμα στις ελληνικές καλένδες". Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία με την αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης για το Δίστομο και την εγγραφή στον προϋπολογισμό της οφειλής του κατοχικού δανείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0