Ενισχυμένο ρόλο για τις Περιφέρειες στην πολιτική συνοχής της ΕΕ, ώστε να πετύχουν τη σύγκλιση, ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά από τον υποψήφιο Επίτροπο και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ραφαέλε Φίτο.
Κατά την ακρόαση του υποψήφιου Επιτρόπου στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, η Έλενα Κουντουρά έθιξε τη σημαντική απόκλιση που καταγράφει σταθερά η Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα, και τόνισε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες σχεδόν οι ελληνικές περιφέρειες και τα νησιά στη βιωσιμότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη, και που πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση.
Ζήτησε από τον Επίτροπο ενισχυμένο ρόλο για τις Περιφέρειες στη λήψη αποφάσεων, ευελιξία και προσαρμογή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης, απευθείας πρόσβασή τους στα κονδύλια της πολιτικής Συνοχής και εξασφάλιση επαρκών πόρων με βάση τις ειδικές αναπτυξιακές τους ανάγκες.
Απαντώντας στην Έλενα Κουντουρά, ο ρ. Φίτο επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα στο χαρτοφυλάκιο του. Χαρακτήρισε ως θεμελιώδους σημασίας την αναζήτηση πολιτικής προσαρμοσμένης στα μέτρα των αναγκών και προγραμμάτων που θα εξετάζουν τις διαφορετικές πραγματικότητες κάθε περιοχής, όπως η επάρκεια ιατροφαρμακευτικών και άλλων δημοσίων υπηρεσιών για τη συγκράτηση του πληθυσμού, η διασυνδεσιμότητα, και η ψηφιακή τεχνολογία. Δεσμεύτηκε για στενή συνεργασία με τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, και τόνισε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις περιφέρειες σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά
«Kύριε Φίτο,
Στην πατρίδα μου την Ελλάδα, καταγράφεται σταθερά απόκλιση από την ΕΕ σε όλα τα επίπεδα: στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε μισθούς, στο κόστος ζωής, σε κρίσιμες υποδομές, στη συνδεσιμότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Οι περισσότερες ελληνικές περιφέρειες και τα νησιά αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις στη βιωσιμότητα, και πλήττονται δυσανάλογα από την κλιματική κρίση.
Οι "στοχευμένες λύσεις", που έχετε αναφέρει, απαιτούν εξατομικευμένες παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής ξεχωριστά.
Δεδομένου ότι η δίκαιη ανάπτυξη και σύγκλιση των Κρατών Μελών είναι ένα κρίσιμο ζητούμενο:
Πώς θα διασφαλίσετε επαρκείς πόρους για τις περιοχές με την πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες τους;
Πώς θα διασφαλίσετε ότι οι περιφερειακές και τοπικές Αρχές θα συμμετέχουν στις αποφάσεις, και στην αποκεντρωμένη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων;
Σκοπεύετε να προτείνετε έναν Μηχανισμό που θα τους επιτρέπει να προσαρμόζουν τα προγράμματα και να έχουν απευθείας πρόσβαση σε κονδύλια της πολιτικής Συνοχής με βάση τις ειδικές αναπτυξιακές τους ανάγκες;»