Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.9°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.4°C
0 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C20.8°C
3 BF 15%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
8 °C
7.9°C7.9°C
1 BF 100%
Υπογεννητικότητα και κλίμα τα μείζονα εθνικά θέματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπογεννητικότητα και κλίμα τα μείζονα εθνικά θέματα

Κόσμος στην Ερμού
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στην πρόσφατη ομιλία τους στο Πολεμικό Μουσείο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς άσκησαν σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις παρεμβάσεις αυτές διέφυγαν της αξιολόγησης δύο υψίστης σημασίας ζητήματα που απειλούν το παρόν και το μέλλον του τόπου. Το πρώτο είναι η δραματική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού που αποδυναμώνει την παραγωγική ικανότητα της χώρας και την αμυντική της ισχύ, όταν σήμερα η τουρκική οικονομία είναι στις 20 μεγαλύτερες στον κόσμο, ο στρατός της ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πληθυσμός της το 2050 θα είναι κοντά στα 100 εκατομμύρια, νέοι ηλικιακά ως επί το πλείστον. Αν λοιπόν κατά τον Σαμαρά είναι μια φορά εθνικό θέμα το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, αυτό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο. Κατά τη χρονική περίοδο 2009-2023 ο πληθυσμός στην Ελλάδα μειώθηκε από 11,1 εκατομμύρια κατοίκους σε 10,435 εκατ. και η Eurostat στις δημογραφικές προβολές του 2023 προβλέπει ότι το 2070 ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί σε 7,8 εκατομμύρια κατοίκους (31% μείωση). Και η κατάσταση γίνεται τραγική λόγω της προκλητικής αδιαφορίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας των νέων, τη δυνατότητα στέγασης, τις κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες για την νηπιακή φροντίδα.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης σε ένα κράτος που ελάχιστα πράττει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Ήδη στους γνωστούς έως τώρα κινδύνους προστέθηκε φέτος η λειψυδρία. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις της φετινής χρονιάς και οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τουριστικές πιέσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα, το οποίο απαντάται σε πολλές περιοχές της χώρας. Μάλιστα, τα υδάτινα αποθέματα της τεχνητής λίμνης του Μόρνου από την οποία υδροδοτείται η Αττική εμφανίζονται συρρικνωμένα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ εμφανίζουν μείωση αποθεμάτων κατά 24% σε σύγκριση με πέρυσι. Την ίδια ώρα, σε κατάσταση συναγερμού είναι και αρκετά νησιά. Στη Λέρο υπολειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης, ενώ και οι γεωτρήσεις φαίνεται να στερεύουν. Στη Λευκάδα παρατηρείται μείωση της στάθμης της κεντρικής γεώτρησης σε επίπεδα συναγερμού λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Χίος, όπου στερεύει το φράγμα του Κατράρη στον Νότο, ενώ ραγδαία είναι η μείωση στο νερό των γεωτρήσεων.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» είπε σε τηλεοπτική εκπομπή η συνεργάτιδα του ΕΚΠΑ υδρολόγος Ελισάβετ Φελώνη. «Αλλάζει το κλίμα μας και αυτό το βλέπουμε. Έχουμε αύξηση των θερμοκρασιών, είναι πολύ πάνω από αυτό που έχουμε συνηθίσει την τελευταία 15ετία, που σημαίνει αύξηση στη ζήτηση και ταυτόχρονα μεγαλύτερη εξάτμιση από τους επιφανειακούς ταμιευτήρες. Συνδυαστικά με το γεγονός ότι έχουμε μια παρατεταμένη ανομβρία -η μείωση στις βροχοπτώσεις το περασμένο 12μηνο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας φτάνει και το 50%- οδηγεί στο αποτέλεσμα των μειωμένων αποθεμάτων στους ταμιευτήρες και όλο το κλίμα που διαφοροποιείται οδηγεί σε χαμηλές στάθμες και τους υπόγειους υδροφορείς».

Ελάχιστα έργα έχουν προγραμματιστεί για τον αγροτικό τομέα που απορροφά το 80% των υδάτινων πόρων, ενώ και κάποια που είχαν αρχίσει να πραγματοποιούνται, όπως το φράγμα του Αχελώου, έχουν σταματήσει.

Σε ό,τι αφορά δε την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές φωτιές του Έβρου και παρά τις πλουσιοπάροχες δεσμεύσεις δεν γνωρίζει ούτε καν ο Σταύρος Μπένος το ύψος της χρηματοδότησης που θα διατεθεί για την ανασυγκρότηση του νομού! Ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» με βασικό ρόλο στην επιτροπή ανασυγκρότησης απηύθυνε έκκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισπεύσει τις διαδικασίες για το πρόγραμμα αποκατάστασης, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το ύψος της χρηματοδότησης. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Έβρος, καθώς τα τελευταία τρία έτη (2021, 2022, 2023) οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας έχουν κατακάψει σχεδόν 3.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων! Και παρ’ όλα αυτά, από τα 20 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης έχει απορροφηθεί μόλις το 8% των χρημάτων, ενώ οι πραγματικές πληρωμές δεν ξεπερνούν τα 2,5 δισ.! Μάλιστα, το 86% των δανείων έχει χορηγηθεί σε 36 μεγάλες εταιρείες, ενώ η μεγάλη πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας μένει έξω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Ποιοι, πώς και πότε θα ζητήσουν εξηγήσεις και θα καταλογίσουν ευθύνες; Ποια είναι στην ουσία εθνικά θέματα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL