Στις 20.000 ανήλθαν τα άκυρα ψηφοδέλτια με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο επιτελικό μπάχαλο με ευθύνη της κυβέρνησης, που στην πράξη στέρησε σε αρκετούς χιλιάδες πολίτες το δικαίωμα ψήφου.
Από τις 20.000 των φακέλων που απορρίφθηκαν ως άκυρα και τελικά δεν μπήκαν ποτέ στην κάλπη, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε προβλήματα με τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας κυρίως λόγω ελλιπών οδηγιών εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως είχαν καταγγείλει ήδη και την ημέρα των ευρωεκλογών εκλογικοί αντιπρόσωποι που παρακολουθούσαν τη διαδικασία, πολλοί από αυτούς τους φακέλους των ψηφοφόρων έβγαιναν άκυροι λόγω λειψών δικαιολογητικών, καθώς έπρεπε μέσα στον πρώτο φάκελο να υπάρχουν τόσο φωτοτυπία της ταυτότητας όσο και συμπληρωμένη έντυπη υπεύθυνη δήλωση ή μέσω gov.gr, κάτι που αρκετοί ψηφοφόροι δεν είχαν αντιληφθεί διαβάζοντας τις οδηγίες. Επιπλέον, ψηφοφόροι που χρησιμοποίησαν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου περιέγραφαν στην ΑΥΓΗ ότι όντως η διαδικασία με τα δικαιολογητικά σε καθοδηγούσε εύκολα στο λάθος, ιδιαίτερα αν δεν είχε κάποιος άπειρο χρόνο να ασχοληθεί.
Συνολικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ψήφισαν με επιστολική ψήφο 178.601 ψηφοφόροι, εκ των οποίων οι 42.147 είναι κάτοικοι εξωτερικού.
Γιατί δεν έχουν ανέβει τα άκυρα στο σάιτ;
Ο αριθμός των ακυρωμένων ψηφοδελτίων αντλήθηκε από τις αναφορές των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφορευτικών επιτροπών στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου, όπου διεξήχθησαν το άνοιγμα των φακέλων, ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η καταμέτρηση, αναφορές οι οποίες βρίσκονται σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών. Εντούτοις, τα ειδικότερα στοιχεία από τις 237 εφορευτικές επιτροπές με τα έγκυρα, τα λευκά και τα άκυρα δεν είχαν ανέβει στο σάιτ των εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι χθες το απόγευμα, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τον λόγο της απουσίας αυτών των στοιχείων, τη στιγμή μάλιστα που στα τερματικά του υπουργείου Εσωτερικών στα οποία εργάζονταν οι διαπιστευμένοι συντάκτες την ημέρα των εκλογών η πρόσβαση στην ξεχωριστή καταμέτρηση στο Περιστέρι ήταν εφικτή.
Σύμφωνα πάντως με τα γενικά στοιχεία που ανέβηκαν στο ekloges.ypes.gr, το σύστημα της επιστολικής ψήφου φάνηκε να ευνοεί ιδιαιτέρως τη Νέα Δημοκρατία, με τη διαφορά με τα υπόλοιπα κόμματα να είναι τεράστια και υπερβολικά δυσανάλογη σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ των κομμάτων από τη διά ζώσης ψηφοφορία.
Το σύστημα ευνόησε υπερβολικά τη Ν.Δ.
Για παράδειγμα, στην Α΄ Αθήνας η Ν.Δ. στις επιστολικές ψήφους κατέλαβε το 53,25% αυτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταλαμβάνει 13,65% και το ΠΑΣΟΚ 7,16% (από 40 ως 46 μονάδες διαφορά δηλαδή), όταν οι αντίστοιχες διαφορές στα συνολικά αποτελέσματα με διά ζώσης ψηφοφορία ήταν 30,49% για τη Ν.Δ., 17,08% για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και 8,83% για το ΠΑΣΟΚ (από 13 ως 22 μονάδες διαφορά δηλαδή).
Αντίστοιχα, στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Ν.Δ. στις επιστολικές ψήφους κατέλαβε το 39,72% αυτών, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταλαμβάνει 14,41% και το ΠΑΣΟΚ 9,04% (από 15 ως 30 μονάδες διαφορά δηλαδή), όταν οι αντίστοιχες διαφορές στα αποτελέσματα με διά ζώσης ψηφοφορία ήταν στο 23,84% για τη Ν.Δ., 14,44% για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και 9,44% και για το ΠΑΣΟΚ (από 9 ως 14 μονάδες διαφορά δηλαδή).
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ των 20.000 απορριφθέντων φακέλων συγκαταλέγονται φάκελοι που δεν καταμετρήθηκαν λόγω φθορών ή ακόμη λόγω του ότι περιείχαν ακόμη περισσότερα από τα ζητούμενα έγγραφα. Μάλιστα, όπως περιγράφει το ieidiseis.gr (ρεπορτάζ Μαίρη Μπενέα) επικαλούμενο δικαστικές πηγές, αρκετοί ψηφοφόροι έκαναν το λάθος να βάλουν μέσα στον φάκελο με το ψηφοδέλτιο και το αυθεντικό στέλεχος της αστυνομικής τους ταυτότητας ή το διαβατήριό τους, με αποτέλεσμα τα ψηφοδέλτια αυτά να ακυρωθούν!
Να θυμίσουμε ότι το θέμα με το μπάχαλο της επιστολικής ψήφου κατήγγειλε και επίσημα το ΚΚΕ προχθές, στη διάρκεια των εκλογών, καλώντας το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του. Εντούτοις, δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.