Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.3°C31.9°C
2 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
24.6°C30.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.9°C32.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.8°C29.1°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
2 BF 37%
Στέφανος Κασσελάκης / Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ - Θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στέφανος Κασσελάκης / Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ - Θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραχωρεί συνέντευξη στον Τάκη Χατζή
(SCREENSHOT)

Κάλεσμα στον ελληνικό λαό να στείλει ένα μήνυμα στις ευρωεκλογές απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο One Channel, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα σύγχρονο κόμμα και μαζί με ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα αλλάξει τη χώρα. «Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και σημείωσε ότι «στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «εάν ο κόσμος είναι χαρούμενος με την καθημερινότητα που βιώνει, τότε ας επαληθεύσει το 41%. Εάν έχει ανασφάλεια και άγχος για το μέλλον του και δεν είναι ικανοποιημένος με το κράτος Δικαίου, όπως είναι στο θέμα των Τεμπών με τη συγκάλυψη και τη μονταζιέρα που ξέρουμε σήμερα ότι έγινε. Εάν δεν είναι ικανοποιημένος με την ακρίβεια, που βλέπει ότι δεν μειώνεται το κόστος στο ρεύμα και του είχε πει ο πρωθυπουργός ότι ήταν «εισαγόμενη» η ακρίβεια και τώρα στέλνει επιστολές δήθεν και λέει ότι η χώρα ήταν μπανανία, εάν ο κόσμος λοιπόν θεωρεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει για την υπόλοιπή του ζωή, αυτή η στασιμότητα, το σταθερά πίσω που βιώνει, τότε ας στείλει ένα μήνυμα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε «ότι εάν με τη δύναμη του ελληνικού λαού έχω την τιμή να ηγηθώ της χώρας μας, και ως πρωθυπουργός θα πηγαίνω μέσα στην κοινωνία και θα περνάω χρόνο. Είμαστε σε μικρή χώρα σε σχέση με τους τεράστιους ανταγωνιστές που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να είμαστε όσο πιο μονιασμένοι γίνεται».

«Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος»

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα «1000%» πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα του 1967. Όπως είπε, αυτό είναι το ηθικό και πρακτικό αποτέλεσμα. «Δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας» είπε όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μας με το Ισραήλ.

Σχετικά με τη Χαμάς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε πως «το βασικό είναι ότι αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι το οποίο κάνει τοπικά, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έκανε η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967. Άρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Αντιθέτως την έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή, αλλά συγχρόνως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους συνανθρώπους μας.

Παιδιά και γυναίκες, επί το πλείστον, που αυτή τη στιγμή δολοφονούνται κάθε μέρα και δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου από το Ισραήλ. Όχι ότι εάν υπήρχε, θα δικαιολογείτο μια τέτοια πράξη, αλλά τι θα γίνει στο τέλος. Ωραία, συνεχίζουν κάθε μέρα αυτό τον τρόπο, θα είναι κατεχόμενη για πάντα η Γάζα; Αυτή είναι η στρατηγική του Ισραήλ;».

«Η Δημοκρατία είναι πληγωμένη από τη ΝΔ»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι είναι «ένα κόμμα το οποίο συγκαλύπτει το έγκλημα των Τεμπών, που δεν αφήνει τον υπουργό που για δύο χρόνια δεν έβλεπε, δεν αντιδρούσε σε έγγραφες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στον σιδηρόδρομο. Αυτό είναι δημοκρατία;

Ένα κόμμα το οποίο είχε μέσα στο Μαξίμου τις υποκλοπές και το παράνομο λογισμικό το οποίο, με υπογραφές των υπουργών του μάλιστα, έγινε εξαγωγικό προϊόν σε άλλες χώρες. Αυτό είναι δημοκρατία; Όταν συγχρόνως φιμώνουν τους θεσμούς με αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια μαζί με τον κ. Βελόπουλο; Άρα λοιπόν το όνομα «Νέα Δημοκρατία» στο κομμάτι το δημοκρατικό υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς, το οποίο παρεμπιπτόντως το λέει και η Ευρώπη αυτό με την καταδίκη του κράτους δικαίου. Άρα αυτή η δημοκρατία που ζούμε σήμερα είναι όντως νέα, με αυτή την άποψη, και δυστυχώς είναι πληγωμένη από τη Νέα Δημοκρατία με τις πιο παλιές μεθόδους που προέρχονται παρεμπιπτόντως από την οικογένεια του πρωθυπουργού».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015, πρέπει να πάμε μπροστά»

Σχολιάζοντας για το ΠΑΣΟΚ, είπε: «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Είναι πανελλήνιο. Το σεβόμαστε. Και εγώ έχω αναφορές στο ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του πατέρα μου, παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ μεν, εντάξει. Αλλά το εάν είναι κίνημα σοσιαλιστικό, τίθεται υπό αμφισβήτηση, γιατί; Διότι στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά. Άρα λοιπόν τα ονόματα έχουν μια ιστορική αναφορά.

Αλλά όπως έχω πει, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πρόκειται να αναστηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015 που κέρδισε και πρέπει τώρα να πάμε μπροστά. Πρέπει να πάμε μπροστά, να υπάρχει μια πιο ανθρωποκεντρική και ταπεινή πολιτική σχέση μεταξύ πολιτικών και πολιτών στην Ελλάδα».

Παράλληλα, επισήμανε ότι τα πιο χρήσιμα όργανα του κόμματος είναι τα τμήματα του κόμματος τα οποία παράγουν πολιτική. «Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής. Τμήμα Οικονομικών. Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής. Τα οποία, μαζί με τα think tanks τα οποία λειτουργούν αυτή τη στιγμή, όντως κάνουν μια εξαιρετική τεκμηρίωση. Τα όργανα λοιπόν πρέπει να εκσυγχρονιστούν ξεκάθαρα. Έχουμε πλέον ψηφιακά εργαλεία τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Θεωρώ ότι στο πιο κοντά στον πολίτη σημείο, οι δομές των οργανώσεων μελών που έχουμε μπορούν να γίνουν ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και συγχρόνως οι ιδέες και οι λύσεις που απαιτούνται να έρχονται πιο γρήγορα και πιο ψηφιακά, μέσα από τα ενδιάμεσα όργανα στο γραφείο προέδρου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι θα υπάρξει καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο και συμπλήρωσε ότι έχει δυο προτεραιότητες για τη νέα δομή του κόμματος. Η μία είναι να ενισχύει την αμεσοδημοκρατία όσο το δυνατόν παραπάνω και η δεύτερη τα όργανα «να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι».

Η πρώτη προτεραιότητα όπως είπε, «σημαίνει να δίνει φωνή στη βάση. Να αφουγκράζεται τον κόσμο και συγχρόνως να είναι πιο αποδοτικό όσον αφορά στην παραγωγή πολιτικής από τη βάση και από πάνω, συγχρόνως. Δηλαδή να είναι η πληροφόρηση, να γίνεται πιο αποδοτικά, πιο γρήγορα, πιο αντικειμενικά και μετά να έχουμε ένα αποτέλεσμα στο οποίο, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και προτάσεις νόμων που θα είναι τόσο ξεκάθαρες, που κάποιος ή κάποια μπορεί να βρει τον εαυτό του στην πολιτική που θα εφαρμόσουμε. Δηλαδή εάν είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλία, θα ξέρει ακριβώς τι θα γίνει με εμάς. Εκεί οδεύουμε».

«Πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στα όργανα αυτά να μπορούν να εκφράζουν τη βούληση της βάσης και να ενημερώνουν και τη βάση από το γραφείο του Προέδρου για τις συζητήσεις μας και τις αναλύσεις μας. Πρέπει να βοηθούνε στη διάδραση αυτοί. Άρα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει ως προτεραιότητα».

«Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία»

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής» και τόνισε πως «στο καταστατικό συνέδριο, θα ανοίξουν οι δομές του κόμματος διάπλατα και θα μπορέσει να έρθει και νέος κόσμος ισότιμα». «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο ουδέποτε σκέφτηκε δυο φορές για την ισότητα στον γάμο ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-franchise. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου το οποίο είναι όντως βαθιά προοδευτικό και το οποίο θα έλεγα ότι συμφωνεί και συμβαδίζει με αυτά τα οποία πρεσβεύουμε εμείς, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό», σημείωσε και εξήγησε: «Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία. Δεν θα δουλέψει αυτό, δεν θα λειτουργήσει. Γιατί; Γιατί έχουν άλλα, προσωπικά, κίνητρα οι ηγεσίες. Αλλά ο κόσμος από κάτω η βάση ξέρει αυτό το οποίο βλέπει».

Κληθείς να σχολιάσει όσα του καταλογίζουν τα αντίπαλα κόμματα περί «τραμπισμού» «life style πολιτικής», τα χαρακτήρισε «πολύ αδύναμα επιχειρήματα» και τόνισε ότι «εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα». 

«Υπάρχει κρίση πολιτικής ηγεσίας-ηγετικότητας στην χώρα μας. Προτάσεις, ιδέες, θέσεις κοστολογήσεις, οικονομετρία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα, το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος, τόσα χρόνια μετά, είναι δεύτερη από τον πάτο με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη; Για ποιο λόγο δεν έχουμε πετύχει σύγκλιση ποτέ στην ιστορία μας; Να σας πω γιατί; Δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις και ιδέες. Είναι επειδή υπάρχει κρίση πολιτικής ηγετικότητας. Και θα υπάρξει μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας στις επόμενες εθνικές εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι « δεν πρόκειται καν να σκεφτεί ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τότε « θα έχει χτίσει μια πολύ πλατιά και βαθιά κοινωνική βάση, που αυτό δεν πρόκειται να γίνει». «Δε θα χρειαστεί. De facto δεν θα χρειαστεί, διότι θα είμαστε πολύ πιο ριζωμένοι στην κοινωνία, θα έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα έχουμε κερδίσει κόσμο από παντού -και από την αποχή. Άρα λοιπόν δεν θα χρειαστεί καν να φτάσουμε εκεί», συμπλήρωσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη:

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενούμε τον αρχηγό και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Κασσελάκη. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλησπέρα. Καλώς σας ξαναβρίσκω μετά από 11 μήνες.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με εκείνη την περιβόητη συνέντευξη. Θα βρούμε ένα απόσπασμα να το παίξουμε σε λίγο να τη θυμηθείτε και εσείς, να το θυμηθούνε και οι φίλοι τηλεθεατές και πράγματι είχαμε κάνει και εκπληκτικά νούμερα τότε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Α, ναι;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το βασικό είναι να έχει υπάρξει ένα έναυσμα αυτή η συνέντευξη για να αλλάξει κάτι στην κοινωνία μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ξεκαθαρίσατε ορισμένα πράγματα. Και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό εκείνη τη στιγμή, γιατί κάθε μήνα αλλάζουν οι πολιτικές ισορροπίες. Δεν είναι το ίδιο. Και τότε ήταν διαφορετικά, γιατί τότε ήσασταν υποψήφιος βουλευτής.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τιμητική θέση στο Επικρατείας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι. Ούτε καν για να βγείτε. Θέλω να ξεκινήσουμε ένα ένα τα θέματα από την επικαιρότητα. Και να ξεκινήσω με μια δήλωση που κάνατε για τη Χαμάς, που είπατε εν πάση περιπτώσει είναι μια οργάνωση η οποία κάνει και εξτρεμιστικές πράξεις, παράλληλα είναι μια οργάνωση η οποία κάνει και φιλανθρωπικό έργο. Έτσι το κατάλαβα. Δεν ξέρω εάν κάνω λάθος και θα ήθελα να μου πείτε ακριβώς ποια είναι η θέση του κόμματός σας απέναντι σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στο Ισραήλ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι λέω κάτι το οποίο δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Και όπως είπα σε συνέντευξή μου, το βασικό είναι ότι αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι το οποίο κάνει τοπικά, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να έκανε η Δύση μαζί με αντιτρομοκρατικό έργο έτσι ώστε να μπορεί να τελειώνει αυτή η ιστορία με τη Χαμάς και να μπορέσει η Παλαιστίνη να έχει και μια πορεία ειρήνης, δύο κράτη το ένα δίπλα από το άλλο, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, βάση των συνόρων του 1967. Άρα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Αντιθέτως την έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή, αλλά συγχρόνως δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους συνανθρώπους μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και παιδιά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Παιδιά και γυναίκες, επί το πλείστον, που αυτή τη στιγμή δολοφονούνται κάθε μέρα και δεν υπάρχει καμία στρατηγική εξόδου από το Ισραήλ. Όχι ότι εάν υπήρχε, θα δικαιολογείτο μια τέτοια πράξη, αλλά τι θα γίνει στο τέλος. Ωραία, συνεχίζουν κάθε μέρα αυτό τον τρόπο, θα είναι κατεχόμενη για πάντα η Γάζα; Αυτή είναι η στρατηγική του Ισραήλ;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό δεν το ξέρω και βεβαίως και διαφαίνεται βέβαια στον ορίζοντα και από το χάρτη, αυτό που είπατε, θέλω να το δείξω κιόλας τι εννοείτε. Αν έχουμε τον χάρτη, παρακαλώ να τον δείξουμε.
Αυτός είναι ο χάρτης, κ. Πρόεδρε. Είναι ο πρώτος που ήταν μεγάλο το παλαιστινιακό κράτος, ο δεύτερος μέχρι το 1947 και από το 1949 μέχρι το 1967, βλέπετε. Αυτό λέτε εσείς. Αυτό θεωρείτε ότι είναι το κομμάτι. Δηλαδή αυτά τα σύνορα πρέπει να τηρηθούν. Το βλέπουμε και εδώ πίσω, εάν θέλετε να το δείτε πιο καθαρά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το παρακολουθώ. Ναι. Τα σύνορα βάση του 1967 του ΟΗΕ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Συγγνώμη, το ερώτημά μου είναι άλλο. Το είπατε αυτό, δείξαμε και τον χάρτη για να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς εννοείτε και τι λέτε. Είχαμε μια πρωτοβουλία της Ισπανίας που αναγνώρισαν το Παλαιστινιακό κράτος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που μου βάζουν power point σε συνέντευξη. Πρέπει να σας συγχαρώ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γιατί;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί μου αρέσουν τα power point. Έτσι είχαμε κάνει και τη συνάντηση με τους βουλευτές μας στις Σπέτσες, αν θυμάστε, τον Ιανουάριο. Έχουμε προφανώς μια οργάνωση …

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι δεν θέλω να πω για τη Χαμάς εγώ. Θέλω να πω για την Παλαιστίνη, Πρόεδρε. Θέλω να πω για την Παλαιστίνη. Η Ισπανία πήρε μια πρωτοβουλία να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ακριβώς όπως το είπατε και εσείς τώρα με τον χάρτη του 1967, αυτόν που είδαμε, και η Ιρλανδία και η Νορβηγία, αν δεν κάνω λάθος, τρεις χώρες πολύ δημοκρατικές, πολύ ανοιχτές.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ακριβώς το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό θέλω να ρωτήσω. Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα του 1967;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 1000%. Δεν υπάρχει επεξήγηση. Ναι. Αυτό είναι το ηθικό και πρακτικό αποτέλεσμα. Η απάντηση είναι ναι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μάλιστα. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μας με το Ισραήλ; Πιστεύετε ότι μπορεί να...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν μπορείς να βάζεις την ανθρώπινη ζωή και το ηθικά και ιστορικά δίκαιο σε μια εξίσωση βραχυπρόθεσμης οικονομικής προτεραιότητας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχουμε και άλλες σχέσεις, όπως ξέρετε, με το Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο και είναι και οι Αμερικάνοι στη μέση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και προφανώς χρειαζόμαστε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ακριβώς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και επίσης όπως έχω πει και έχω υπάρξει αρκετά ξεκάθαρος σε αυτό, η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι αμιγώς αμυντικές.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε επίθεση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως λέει...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Παρεξηγήθηκε όμως αυτό που είπατε περί ιεράς συμμαχίας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπα ιερή αμυντική συμμαχία. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα μέσα στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο είναι ότι και η Τουρκία είναι μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά συγχρόνως...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είναι μεγάλη χώρα και δίνει πολλά λεφτά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Συγχρόνως όμως οι δυτικές δημοκρατίες απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πρέπει να έχουν μια συλλογικότητα και μια προστασία σε αυτό το κομμάτι. Αλλά άλλο αυτό και άλλο η Ελλάδα να έχει αυτάρκεια και να μπορεί να υπάρχει ευρωπαϊκή στρατιωτική και αμυντική δυνατότητα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θεωρείτε ότι πρέπει να πάμε σε έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: 100%. 100%.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινή εξωτερική πολιτική; Θα το θέλατε κάτι τέτοιο ή δεν συμφέρει τη χώρα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είναι προς όφελος μιας μικρής χώρας γενικά να έχει βέτο και ειδικά σε ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εννοείται.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα η απάντηση είναι όχι σε αυτό. Αλλά αμυντικά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει τη δική της δυνατότητα. Δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στις διατλαντικές σχέσεις γι’ αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θέλω να πάω τώρα στην -να τελειώσουμε με τα εξωτερικά- γιατί έγινε πολύς λόγος αυτές τις μέρες για τις δηλώσεις που έκανε η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ότι είμαστε «Μακεδονία», δεν είμαστε «Βόρεια Μακεδονία» και ο Πρόεδρος του VMRO και άλλοι περίεργοι τύποι εκεί. Υπάρχει η συμφωνία, την έχω και εδώ, που τα ξεκαθαρίζει. Συμφωνία που έχει συνάψει η κυβέρνηση της χώρας. Δεν έχει σημασία εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της χώρας. Είναι ξεκάθαρο. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το όνομα.

Εδώ είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι βάλατε αυτογκόλ, από τα αποδυτήρια, λέει, διότι ζητάτε να ακυρωθούν τα μνημόνια τη στιγμή που τα Σκόπια κάνουν αυτό. Δηλαδή δημιουργούν το πρόβλημα. Θα ήθελα τη δική σας απάντηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω στον κ. Ανδρουλάκη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στο επιχείρημά του.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο καθένας ας αναμετρηθεί με την δική του ιστορία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια ξεκάθαρη...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έκανα λάθος. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όχι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είστε εσείς. Είπα τον Ανδρουλάκη Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συγγνώμη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει. Ούτε καν το άκουσα, να σου πω την αλήθεια. Και ούτως ή άλλως δεν έχω και τον οποιονδήποτε ενδοιασμό περί...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ποιος είναι Πρόεδρος ποιου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ποιος είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ποιος θα είναι ο Πρόεδρος της παράταξης που έχει ανάγκη ο τόπος στο μέλλον.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι θα είναι το όνομα του νέου κόμματος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έτσι θα μετονομάσετε το ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το όνομα θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν θα το αλλάξετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ποτέ;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Δεν θα το αλλάξουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βέβαια το ΣΥΡΙΖΑ είναι συνισταμένες. Δηλαδή είναι ομάδες Συνασπισμών Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Δηλαδή είναι ομάδες, ομάδες, ομάδες που συμμετείχαν σε αυτό τον οργανισμό...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου δίνετε μια πολύ ωραία πάσα εδώ πέρα να αναλύσουμε τα ονόματα των κομμάτων. Πάμε να το αναλύσουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν το έκανα για πάσα εγώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ. Να ξεκαθαρίσουμε στους τηλεθεατές μας ότι ο φίλτατος κύριος Τάκης Χατζής δεν μου έκανε πάσα επίτηδες. Δεν ήταν στημένο αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι βέβαια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πάμε παρακάτω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νέα Δημοκρατία. Δημοκρατία. Ένα κόμμα το οποίο συγκαλύπτει το έγκλημα των Τεμπών, που δεν αφήνει τον υπουργό που για δύο χρόνια δεν έβλεπε, δεν αντιδρούσε σε έγγραφες προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στον σιδηρόδρομο. Αυτό είναι δημοκρατία;

Ένα κόμμα το οποίο είχε μέσα στο Μαξίμου τις υποκλοπές και το παράνομο λογισμικό το οποίο, με υπογραφές των υπουργών του μάλιστα, έγινε εξαγωγικό προϊόν σε άλλες χώρες. Αυτό είναι δημοκρατία; Όταν συγχρόνως φιμώνουν τους θεσμούς με αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια μαζί με τον κ. Βελόπουλο;

Άρα λοιπόν το όνομα «Νέα Δημοκρατία» στο κομμάτι το δημοκρατικό υστερεί στους δημοκρατικούς θεσμούς, το οποίο παρεμπιπτόντως το λέει και η Ευρώπη αυτό με την καταδίκη του κράτους δικαίου. Άρα ας σκεφτούμε...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να σας κάνω ένα ερώτημα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Αφήστε με να εξηγήσω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βεβαίως. Ένα ένα τα ονόματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα αυτή η δημοκρατία που ζούμε σήμερα είναι όντως νέα, με αυτή την άποψη, και δυστυχώς είναι πληγωμένη από τη Νέα Δημοκρατία με τις πιο παλιές μεθόδους που προέρχονται παρεμπιπτόντως από την οικογένεια του πρωθυπουργού. Πάμε παρακάτω. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θέλετε όλα τα κόμματα να τα πείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω τον ειρμό μου. Θα πω το ΠΑΣΟΚ και τελείωσα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ωραία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Είναι πανελλήνιο. Το σεβόμαστε. Και εγώ έχω αναφορές στο ΠΑΣΟΚ από τη μεριά του πατέρα μου, παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ μεν, εντάξει. Αλλά το εάν είναι κίνημα σοσιαλιστικό, τίθεται υπό αμφισβήτηση, γιατί; Διότι στο τέλος της ημέρας έχει γίνει δεξαμενή ανθρώπινου δυναμικού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συγκυβερνά με μια ακροδεξιά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η ακροδεξιά ποια είναι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, τώρα ο Γιώργος Αυτιάς με το χουντικό σύνθημα που τσάκισε τα πάντα κ.ο.κ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως οι ακροδεξιοί, όπως τους ονομάζετε εσείς, δεν το δέχονται αυτό, αφενός.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εντάξει, όποιος δεν το δέχεται, ας αποδείξει πως το να λες αυτό που...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το λέω...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το να υμνείς τον Κασιδιάρη. Να λες για χρόνια -δεν θέλω να πω τη λέξη τώρα δημόσια- αλλά να κατηγορείς για χρόνια τους μετανάστες με μια ανάλογη λέξη και ξαφνικά να κάνεις κωλοτούμπες. Αφήστε τα αυτά. Ξέρουμε πολύ καλά ο καθένας ποιος έχει...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως οι Πασόκοι είναι περισσότεροι στη ΝΔ...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει πουλήσει επιστολές του Ιησού και ποιος έχει υπάρξει ξεκάθαρος για τα πιστεύω του. Άρα λοιπόν το κίνημα στη χώρα μας αυτό ….

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για το ΠΑΣΟΚ λέμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί ανήκει η κινηματικότητα. Ο έμπρακτος σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, η σύμπτυξή της με τη ριζοσπαστική Αριστερά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που λέμε σύγχρονη Αριστερά. Άρα λοιπόν τα ονόματα έχουν μια ιστορική αναφορά.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχουν. Ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλά όπως έχω πει, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν πρόκειται να αναστηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο ίδιος με το 2015 που κέρδισε και πρέπει τώρα να πάμε μπροστά. Πρέπει να πάμε μπροστά, να υπάρχει μια πιο ανθρωποκεντρική και ταπεινή πολιτική σχέση μεταξύ πολιτικών και πολιτών στην Ελλάδα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει, αυτό είναι το διακύβευμα του κόμματός σας. Το καταλαβαίνω. Ωστόσο όμως -εντάξει, δεν θέλω να τα αφήσω έτσι αυτά που είπατε- αλλά τέλος πάντων θεωρώ ότι δεν είναι διακύβευμα για την επόμενη μέρα της χώρας μας όλα αυτά και για τη ΝΔ, γιατί αν αναλογιστείτε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπατε τη λέξη «συνασπισμός» και σας αναφέρω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως τα άλλα κόμματα είναι πλέον ένα brand από το παρελθόν το οποίο έχει γίνει πλέον ένα συμπαγές κόμμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς είχατε αφήσει υπόνοιες ότι θα το αλλάξετε, πάντως. Όχι εγώ. Εσείς το είχατε υπονοήσει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είχα υπονοήσει τέτοιο πράγμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα μένει ως έχει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επειδή ρώτησα τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ εάν θα το επιθυμούσε;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος ο οποίος απευθύνεται στη βάση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μακάρι να ρωτούσαν και άλλοι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα το ξαναρωτήσετε; Αυτό ρωτάω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έμεινε ΣΥΡΙΖΑ. Τελειώσαμε τη συζήτηση αυτή. Έτσι; Το καταγράφω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταγράψτε το.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε τη λέξη «αδιαμεσολάβητα». Και σας παρατηρώ και σας παρακολουθώ σε όλες σας τις εκδηλώσεις -είναι από κοντά τα κανάλια όλα, έχουν κρεμαστεί από πάνω σας στην κυριολεξία για να τους κάνετε μια δήλωση, για να τους πείτε κάτι κλπ. Αυτό είναι γιατί γυρίζετε όλη την Ελλάδα. Είναι δεδομένο. Το ερώτημά μου είναι το εξής: τα όργανα του κόμματος ποιο ρόλο παίζουν όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος πηγαίνει κατευθείαν στη βάση, γιατί αυτό επιχειρείτε, να πάτε κατευθείαν στη βάση. Ποιο ρόλο παίζουν τα όργανα στις όποιες αποφάσεις, όταν ο ίδιος αδιαμεσολάβητα παίρνετε από τη βάση αυτό που χρειάζεται το κόμμα σας και το εξαγγέλλετε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για μένα τα πιο χρήσιμα όργανα του κόμματος είναι τα τμήματα του κόμματος τα οποία παράγουν πολιτική.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όταν λέτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα τμήματα που έχουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής. Τμήμα Οικονομικών. Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής. Τα οποία, μαζί με τα think tanks τα οποία λειτουργούν αυτή τη στιγμή, όντως κάνουν μια εξαιρετική τεκμηρίωση. Τα όργανα λοιπόν πρέπει να εκσυγχρονιστούν ξεκάθαρα. Έχουμε πλέον ψηφιακά εργαλεία τα οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε. Θεωρώ ότι στο πιο κοντά στον πολίτη σημείο, οι δομές των οργανώσεων μελών που έχουμε μπορούν να γίνουν ακόμα πιο κοντά στον πολίτη και συγχρόνως οι ιδέες και οι λύσεις που απαιτούνται να έρχονται πιο γρήγορα και πιο ψηφιακά, μέσα από τα ενδιάμεσα όργανα στο γραφείο Προέδρου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτές οι επιτροπές που είπατε, ακριβώς αυτό ήθελα να ρωτήσω, δηλαδή αυτά τα τμήματα που έχετε, το συμπέρασμά τους έρχεται σε εσάς. Αυτό κατάλαβα, γιατί είπατε στο γραφείο του Προέδρου.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, θα υπάρξει καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο. Προσωπικά έχω δυο προτεραιότητες για τη νέα δομή του κόμματος. Η μία είναι να ενισχύει την αμεσοδημοκρατία όσο το δυνατόν παραπάνω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και με τα σύγχρονα μέσα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το οποίο σημαίνει να δίνει φωνή στη βάση. Να αφουγκράζεται τον κόσμο και συγχρόνως να είναι πιο αποδοτικό όσον αφορά στην παραγωγή πολιτικής από τη βάση και από πάνω, συγχρόνως. Δηλαδή να είναι η πληροφόρηση, να γίνεται πιο αποδοτικά, πιο γρήγορα, πιο αντικειμενικά και μετά να έχουμε ένα αποτέλεσμα στο οποίο, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές θα έχουμε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα και προτάσεις νόμων που θα είναι τόσο ξεκάθαρες, που κάποιος ή κάποια μπορεί να βρει τον εαυτό του στην πολιτική που θα εφαρμόσουμε.

Δηλαδή εάν είναι κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλία, θα ξέρει ακριβώς τι θα γίνει με εμάς. Εκεί οδεύουμε. Και συγχρόνως αυτό το μοντέλο...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν μου απαντάτε όμως στην ουσία της ερώτησης. Η ερώτηση είναι όλα αυτά τα συμπεράσματα...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας απάντησα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, όχι. Ίσως να μην έγινα εγώ σαφής. Όλα αυτά τα συμπεράσματα τα οποία συνάγονται από αυτά τα τμήματα, ή από τα think tanks τα οποία πήρατε την πρωτοβουλία και φτιάξατε και φτιάχνετε ακόμα, φαντάζομαι, έρχονται σε εσάς, στον ίδιο η Κεντρική Επιτροπή, το Εκτελεστικό Γραφείο, -πώς τα λέτε, δεν τα πολυξέρω κιόλας- όλα αυτά δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο; Θεωρείτε ότι θα κάνετε πρόταση για μια αλλαγή της δομής του κόμματος;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό πάει να πει καταστατικό συνέδριο. Ναι, παίζουν ρόλο, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστούν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δηλαδή πώς θα τα θέλατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτά θα γίνουν στην κατάλληλη στιγμή. Σας είπα τις δυο προτεραιότητες. Είναι περισσότερη αμεσοδημοκρατία και τα όργανα αυτά να είναι στην υπηρεσία της βάσης και όχι να φιλτράρουν παραγοντιλίκι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το κατάλαβα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν το έχουμε ανάγκη αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς ξέρετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν στα όργανα αυτά να μπορούν να εκφράζουν τη βούληση της βάσης και να ενημερώνουν και τη βάση από το γραφείο του Προέδρου για τις συζητήσεις μας και τις αναλύσεις μας. Πρέπει να βοηθούνε στη διάδραση αυτοί. Άρα αυτό θα συνεχίσει να υπάρχει ως προτεραιότητα. Αλλά πέρα από αυτό να εκσυγχρονιστούν...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θέλετε να το αλλάξετε. Αυτό λέτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Και υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ξεκάθαρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, το κατάλαβα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και να είστε σίγουρος ότι στο τέλος της ημέρας, στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα έχουμε μακράν το πιο σύγχρονο κόμμα στην Ελλάδα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γυρίζω στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, γιατί δεν ολοκληρώσατε. Σας διέκοψα και πήγαμε σε άλλα θέματα. Έχω σημειώσει 30 εδώ, θέλουμε 6 ώρες, αλλά δεν έχει σημασία. Στο θέμα της Μακεδονίας σας είπα ότι η αντιπολίτευση, η ελάσσων αντιπολίτευση θεώρησε ότι αυτό που κάνετε, να καταθέσετε τα μνημόνια προς ψήφιση στη Βουλή είναι λάθος, διότι άλλοι λένε «Μακεδονία» τώρα. Είναι λάθος γιατί δεν θα έχουμε έναν μοχλό πίεσης, λέει ο κ. Ανδρουλάκης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύουν αυτά. Υπάρχει μια συμφωνία την οποία η Ελλάδα μπορεί να κυρώσει και η οποία είναι επωφελής προς τη χώρα μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η συμφωνία είναι κυρωμένη. Εντάξει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα μνημόνια δεν είναι. Και είναι επωφελή για τη χώρα μας αυτά. Δεν είναι; Δηλαδή προτιμάτε η Τουρκία να έχει έλεγχο πάνω από το FIR της Βόρειας Μακεδονίας;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η Μακεδονία, ξέρετε, το FIR το έχει η Ιταλία, γιατί είναι ένα κράτος στο ΝΑΤΟ, όπως ξέρετε. Αλλά εδώ είναι ξεκάθαρο...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα ήταν προτιμότερο η Τουρκία να μπορούσε;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, όχι. Θα πάει και η Τουρκία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν μπορεί να πάει αυτή τη στιγμή.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άμα είναι στο ΝΑΤΟ...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να λέμε την αλήθεια. Τα πρωτόκολλα ήταν επωφελή, φέρουν τις υπογραφές υπουργών της ΝΔ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, βεβαίως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λέει, νομίζω, η κυρία Μπακογιάννη, δεν θυμάμαι, ένας υπουργός τέλος πάντων είχε πει της ΝΔ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτά τα πρωτόκολλα. Δεν έχουμε κάποιο θέμα με την κύρωσή τους. Η ερώτηση είναι για ποιο λόγο δεν τα έχουν κυρώσει οι κυβερνώντες μας;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Απάντησε η κυβέρνηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας απευθύνουν... Τι έχει απαντήσει; Τόσα χρόνια είναι κυβέρνηση. Πέντε χρόνια είναι κυβέρνηση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Απάντησε προχθές και ρώτησα και τον κ. Βορίδη που ήταν εδώ. Λέω πέντε χρόνια φανταστήκατε ότι – του το είπα έτσι όπως το ακούτε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θέλανε. Να πούμε την αλήθεια;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, να πείτε τη δική σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θέλανε να πιστώσουν κάτι θετικό στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κάτι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θετικό. Όπως έχουν κάνει και με το μετρό στη Θεσσαλονίκη. Δεν θέλουν να πιστώσουν κάτι θετικό. Με το ΒΟΑΚ στην Κρήτη, που είχαν δημοπρατηθεί τα έργα. Και πάλι φτου κι από την αρχή πήγανε και τώρα είναι πιο ακριβό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να μείνω σε αυτό. Η συμφωνία που έφερε στη Βουλή...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να ξέρετε γενικά ότι η συνέχεια του κράτους είναι ένα ζήτημα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πρέπει να υπάρχει. Βεβαίως είναι σοβαρό ζήτημα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και η χώρα μας έχει σπαταλήσει πολλά χρήματα...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Συμφωνώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να είναι συνέχεια της ΝΔ από τις οικονομικές διαπραγματεύσεις που είχε κάνει...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για τη συνέχεια του κράτους συμφωνώ. Η συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή, η κυβέρνηση της χώρας μας δεν αφήνει περιθώριο να το αμφισβητήσει κανείς το όνομα. Είναι μια καλή συμφωνία εδώ. Δηλαδή τι λέει η συμφωνία; Δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της παρούσης συμφωνίας -για το όνομα μιλάω κ. Πρόεδρε- που περιέρχεται στο άρθρο 1 στην παράγραφο 3 και στο άρθρο 1 παράγραφος 4. Δηλαδή δεν υφίσταται αμφισβήτηση. Άρα αυτό είναι ένα θετικό. Η συμφωνία δεν αφήνει περιθώρια. Καταλάβατε τι λέω;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα μας γενικά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και γενικότερα στην Ελλάδα που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβομαι την άποψή τους, ειλικρινά τη σέβομαι...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το δικαίωμα να έχουν την άποψη αυτή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, σέβομαι ότι μπορούν να έχουν διαφωνία ακόμη κι αυτή τη στιγμή.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βέβαια, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ότι όντως η ιστορία θα κρίνει αυτή τη συμφωνία. Αλλά τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπάρξει ειλικρινής και έντιμος προς εκείνους, όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία με τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως επικεφαλής...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τον γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ως επικεφαλής.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κυριάκος λέγεται.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι μέχρι και ο πατέρας του συμφωνούσε με τη μικτή ονομασία. Ο γιος του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος συμφωνούσε με μια τέτοια ονομασία, εργαλειοποίησε αυτό το θέμα, δίχασε τον κόσμο το 2019 για να εκλεγεί πρωθυπουργός. Δεν κύρωσε τα πρωτόκολλα τα οποία ήταν επ’ ωφελεία για τη χώρα μας και τώρα βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Και βλέπουμε συγχρόνως τον κ. Ράμα να κάνει κομματική εκδήλωση στην Αθήνα…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς δεν θα τον αφήνατε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι; Θα του απαγορεύατε να έρθει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για κομματική εκδήλωση;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αρχηγός κράτους είναι, τι θα λέγατε; Όχι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα έλεγα όχι. Όπως έκανε η Γερμανία στον κ. Ερντογάν πριν από καιρό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μάλιστα. Επειδή είπατε ο κ. Ερντογάν. Κάνατε κριτική για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και τη συνάντησή του που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Μάλιστα είπατε, αν δεν κάνω λάθος, και διορθώστε με αν κάνω λάθος, παρακαλώ, ότι «δεν θα έπρεπε να συνομιλούμε με τους Τούρκους από τη στιγμή που δεν αποδέχονται τη γενοκτονία των Ποντίων». Σωστά το λέω;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είπα τέτοιο πράγμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λάθος πληροφορία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τελείως λάθος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ωραία, παρακαλώ να το διορθώσετε. Όχι σε εμένα, σε αυτούς που το διαρρέουν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ξέρετε, διαρρέουν τα πάντα. Αντί να προσέξουν λέξη λέξη αυτό το οποίο λέω, διαρρέουν και διαστρεβλώνουν. Διότι η πολιτική στην Ελλάδα αυτό είναι, διότι η πολιτική είναι ένα παιχνίδι για πάρα πολύ κόσμο. Αντί να λένε τις αλήθειες, είναι ποιος θα μείνει στην καρέκλα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Να το απαντήσετε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπα ότι η βαθιά και ουσιαστική σχέση φιλίας και καλής γειτονίας πρέπει να έχει και αυτό στο επίκεντρο. Αλλιώς δεν θα είναι τόσο βαθιά και ουσιαστική.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Την παραδοχή, εννοείτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως την αναγνώριση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πιστεύετε ότι μπορούν να το κάνουν; Αφού αυτοί έκαναν τη γενοκτονία. Θα το παραδεχτούν, κ. Πρόεδρε; Το βλέπω δύσκολο. Ξέρω εγώ; Τι να σας πω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Από την πλευρά μου ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι θα διεκδικώ την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε όλες μου τις επαφές και με το Κογκρέσο στην Αμερική, όπως επίσης θα διεκδικώ αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τα ολοκαυτώματα και τα αντίποινα τα οποία έκανε στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχω κάνει ένα ωραίο ντοκιμαντέρ στα Καλάβρυτα, κύριε Πρόεδρε, το οποίο θα σας το στείλω, θα συγκινηθείτε πάρα πολύ, για το τι πέρασε ο κόσμος με τους Γερμανούς εκεί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καταρχάς το ξέρω οικογενειακά, γιατί ο προπάππος μου σκοτώθηκε από αντίποινα. Ήταν και η επέτειος της μάχης της Κρήτης, νομίζω, χτες και ήταν μεγάλη μου τιμή που τον Μάρτιο οι στρατεύσιμοι μαζί μου από το άγημα της παρέλασης ήθελαν, στη μία έξοδο που είχαμε, να πάμε στο Δίστομο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ωραία. Θέλω να έρθουμε στα εσωτερικά λίγο πιο αναλυτικά. Δηλαδή υπό ποια έννοια το λέω: μιλάμε για την Κεντροαριστερά. Καταρχάς τον όρο «Κεντροαριστερά» τον δέχεστε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, όσον αφορά το πολιτικό πεδίο γενικώς.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι είναι ο μόνος άξονας για την πολιτική της χώρας, αλλά όσον αφορά σε γενικές ιδεολογικές γραμμές, ναι προφανώς τον δέχομαι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κατά συνέπεια θέλετε εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, να είναι αυτός ο φορέας που θα εκφράσει τους ανθρώπους που κινούνται σε αυτό τον χώρο;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με το ΠΑΣΟΚ πώς θα διευθετήσετε αυτές τις διαφορές που σας χωρίζουν; Ποια είναι δηλαδή η στρατηγική σας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία κορυφής.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είπα αυτό εγώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν λέτε με το ΠΑΣΟΚ πώς θα διευθετήσετε...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με τον κόσμο του.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όποιος κόσμος από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος… Ξέρετε υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ το οποίο ουδέποτε σκέφτηκε δυο φορές για την ισότητα στον γάμο ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια-franchise. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του κόσμου το οποίο είναι όντως βαθιά προοδευτικό και το οποίο θα έλεγα ότι συμφωνεί και συμβαδίζει με αυτά τα οποία πρεσβεύουμε εμείς, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Άρα εάν το ζήτημα είναι το να μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε μια κομματική δομή…

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πως θα το κάνετε αυτό. Πρακτικά εννοώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στο καταστατικό μας συνέδριο, θα ανοίξουν οι δομές του κόμματος διάπλατα, θα μπορέσει να έρθει και νέος κόσμος ισότιμα. Δεν θα ανταμείψουμε την κομματική επετηρίδα, θα ανταμείψουμε αξιοκρατικά τη συμμετοχή και την προσφορά. Αυτό είναι αυτό το οποίο θα κάνουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι με την ηγεσία, πάντως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία συνεννόηση με καμία κομματική ηγεσία. Δεν θα δουλέψει αυτό, δεν θα λειτουργήσει. Γιατί; Γιατί έχουν άλλα, προσωπικά, κίνητρα οι ηγεσίες. Αλλά ο κόσμος από κάτω η βάση ξέρει αυτό το οποίο βλέπει. Ξέρει ότι υπάρχει κοροϊδία από τη Νέα Δημοκρατία, μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική και σου λέει… Εντάξει, μερικοί από εκείνους μπορεί να μη τους αρέσει γενικά το στιλ μου. Σεβαστό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει, δεν αρέσουν όλοι σε όλους.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σεβαστό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν είναι απαραίτητο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πιστέψτε με ότι δεν είναι και επιλογή δική μου το να έχω τις κάμερες σε κάθε βήμα που βγαίνω έξω. Το αντίθετο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το καταλαβαίνω, βέβαια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω κι αυτό το οποίο είμαι. Δεν πρόκειται να γίνω ξύλινος και να κλειστώ μέσα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, αλλά το σχόλιο που γίνεται, η κριτική που σας ασκείται από πάρα πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών -ας πούμε ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι εκπέμπετε έναν τραμπισμό. Άλλοι λένε ότι είστε ένας τύπος ο οποίος ψοφάει για το life style και εκεί έχει καρφωθεί και πουλάει life style πολιτική. Αυτά λένε, αυτά σας λέω. Δώστε μια απάντηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι πολύ αδύναμα επιχειρήματα. Πρώτα απ' όλα να θυμίσουμε στον κόσμο που μας ακούει ότι εάν η κινηματικότητα και η ανεξαρτησία του ΣΥΡΙΖΑ πετύχει, χαλάει η σούπα σε όλη την πολιτική στην Ελλάδα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η κινηματικότητα, τι εννοείτε κύριε Πρόεδρε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό που χτίζουμε από τη βάση, που δίνουμε φωνή στα μέλη. Εμείς δεν ήμασταν το μόνο κόμμα που έκανε προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, αλήθεια είναι αυτό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό τι σημαίνει; Ότι δίνουμε φωνή στον κόσμο, δίνουμε τη δύναμη στον κόσμο. Και έξω που πάμε αδιαμεσολάβητα και χτίζουμε πυρήνες, πυρήνες της κοινωνίας, αυτό είναι κινηματικότητα. Άρα αυτό μαζί με μια σύγχρονη δομή κόμματος και ένα ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα, θα αλλάξει τη χώρα μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτός είναι άλλος ΣΥΡΙΖΑ όμως σε σχέση με αυτό που ξέραμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα είναι ένας σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ και μια σύγχρονη Αριστερά. Θα είναι εκσυγχρονισμένος, όπως πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Και θα είναι το πιο σύγχρονο κόμμα της Ελλάδας. Και η πολιτική του θα είναι μια σύγχρονη, αριστερή πολιτική, η οποία να καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά. Αλλά για να σας τελειώσω λίγο...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, δεν θέλω να σας διακόψω, παρακαλώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα εάν πετύχουμε όλη αυτή η κουλτούρα της πολιτικής, που εμφανίζονται σε κάθε γωνιά της χώρας μια φορά τα τέσσερα χρόνια προεκλογικά, που πιάνουν στασίδι στα κανάλια και λένε τα ίδια πράγματα και ρίχνουν λάσπη με τα δικά τους Μέσα Ενημέρωσης που ευθυγραμμίζονται ή πετάνε ό,τι θέλουν, αυτό ειλικρινά δεν είναι αυτό που αξίζει στον ελληνικό λαό. Το εννοώ, με όλη μου την καρδιά αυτό. Πρέπει επιτέλους να υπάρχει μια σχέση λογοδοσίας από τους πολιτικούς, στους πολίτες.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Η λογοδοσία δεν γίνεται στις εκλογές, κύριε Πρόεδρε; Οι εκλογές τι άλλο είναι; Μια λογοδοσία δεν είναι; Δηλαδή έρχεται το ένα κόμμα και λέει τα δικά του «έκανα αυτό», έρχεται το άλλο, λέει «δεν το έκανες» και πάει ο κόσμος και ψηφίζει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο κόσμος απέχει από τις εκλογές, σε πολύ μεγάλο βαθμό, γιατί έχει απογοητευτεί.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει, όσοι ψηφίζουν όμως.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όσοι ψηφίζουν είναι όσοι και δεν ψηφίζουν. Και η ερώτηση είναι για ποιο λόγο δεν ψηφίζουν. Και η απάντηση είναι επειδή θεωρούν ότι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ή βαρέθηκαν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι σε παραίτηση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Βαρέθηκαν την πολιτική, αυτό εννοώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει κρίση πολιτικής ηγεσίας-ηγετικότητας στην χώρα μας. Προτάσεις, ιδέες, θέσεις κοστολογήσεις, οικονομετρία έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Για ποιο λόγο η Ελλάδα, το 10ο μέλος της ΕΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981, η πρώτη φτωχή χώρα που έγινε μέλος, τόσα χρόνια μετά, είναι δεύτερη από τον πάτο με τη Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη; Για ποιο λόγο δεν έχουμε πετύχει σύγκλιση ποτέ στην ιστορία μας; Να σας πω γιατί; Δεν είναι επειδή δεν υπάρχουν θέσεις και ιδέες. Είναι επειδή υπάρχει κρίση πολιτικής ηγετικότητας. Και θα υπάρξει μια νέα σχέση πολιτικών και πολιτών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα έχουμε μπροστά μας τη δημιουργία ενός άλλου διαφορετικού σύγχρονου κόμματος, με την ίδια ιδεολογική αφετηρία;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Την ίδια.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αν κοιτάξετε τις προτάσεις που θέτουμε στην κρίση του κόσμου, είναι απολύτως συμβατές με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ ρωτάω. Το ότι ρωτάω, δεν σημαίνει ότι ξέρω ότι θα κάνετε κάτι άλλο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Καλά κάνετε και ρωτάτε, γιατί την τελευταία φορά που είχα έρθει εδώ και σας είχα διακόψει για μια ερώτηση, που είναι και πρόσκαιρη κιόλας, γιατί ήταν για το Προεδρικό Διάταγμα για τα ρυμουλκά. Θυμάστε;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Που άλλαξαν μια μέρα, 19 Μαΐου τα υπέγραψαν πριν τις εκλογές τότε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το θυμάμαι, ναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αλλάζουν τους κανόνες και τις οδηγίες και τους κάνουν πιο σκληρούς.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πώς το θυμηθήκατε αυτό τώρα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι τότε, όταν σας είχα πει «θα μιλήσουμε καθόλου γι' αυτό το Προεδρικό Διάταγμα;», μου είπατε ότι «εσείς κάνετε την αρχισυνταξία», που θα πει «κύριε Κασσελάκη, εγώ κάνω την αρχισυνταξία» και λέω «ζητώ συγγνώμη».

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ξέρετε γιατί; Γιατί εγώ έχω μια ατζέντα και αυτά έχω διαβάσει. Τώρα αν θέλετε να πείτε κάτι άλλο, εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση. Πείτε ό,τι θέλετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απλά σέβομαι την αρχισυνταξία σας. Θα κάνουμε debate ότι σέβομαι την αρχισυνταξία σας!

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε δυο πράγματα. Το ένα είναι για τη συνεργασία μεταξύ των κομμάτων σε επίπεδο ηγεσιών είπατε δεν...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εντάξει. Το δεύτερο όμως που θέλω να σας ρωτήσω πάνω ακριβώς σε αυτό το θέμα είναι ότι, αν στις εκλογές έρθετε εσείς πρώτο κόμμα, αλλά δεν φτάνουν τα κουκιά για να κάνετε μια κυβέρνηση, θα συνεργαζόσασταν με το ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια περίπτωση; Αφού λέτε ότι με πάρα πολλά στελέχη του -όχι στελέχη του, οπαδούς, δεν θέλω να πω στελέχη, μοιάζετε, είστε κοντά με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Θα κάνατε τότε μια συνεργασία; Μιλάω για τις εθνικές εκλογές.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι τόσο πρώιμη αυτή η ερώτηση, δηλαδή έχουμε τόσο δρόμο μπροστά μας, αλλά δεν πρόκειται καν να σκεφτώ ένα τέτοιο σενάριο αυτή τη στιγμή. Διότι θεωρώ ότι θα έχουμε χτίσει μια πολύ πλατιά και βαθιά κοινωνική βάση, που αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν θα χρειαστεί, εννοείτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θα χρειαστεί. De facto δεν θα χρειαστεί, διότι θα είμαστε πολύ πιο ριζωμένοι στην κοινωνία, θα έχουμε ένα πολύ ξεκάθαρο κυβερνητικό πρόγραμμα και θα έχουμε κερδίσει κόσμο από παντού -και από την αποχή. Άρα λοιπόν δεν θα χρειαστεί καν να φτάσουμε εκεί.
Επίσης να σας πω κάτι και να τελειώσω αυτό το κεφάλαιο. Να θυμίσουμε ότι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πριν από έναν χρόνο δεν του είχε αρέσει η ιδέα το να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στις εκλογές, εννοείτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι. Τώρα δεν του αρέσω εγώ. Άρα, νομίζω, να τελειώνει αυτή η ιστορία: ένα κόμμα θα μπορεί αυτοδύναμα να αλλάξει τα πράγματα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μάλιστα. Όταν είπατε «δεν πρόκειται να τον πάρω τηλέφωνο», αυτό δεν είπατε σε μια συνέντευξη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι. Με ρώτησαν αν θα τον πάρω τηλέφωνο και είπα «όχι». Άρα το είπα ως απάντηση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και είπε ο κ. Ανδρουλάκης «και εγώ άκουσα ότι είπε, όχι δεν θα με πάρει και δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ», ειρωνικά το είπε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μπράβο του. Μπράβο για το χιούμορ του. Πολλά μπράβο. Πραγματικά εμπνέει τον κόσμο. Τι να πω τώρα; Ακριβώς αυτό είναι που σιχαίνεται ο κόσμος με την πολιτική στη χώρα μας. Ακριβώς αυτό σιχαίνεται. Είναι ένα παιχνίδι. Εάν ο ίδιος ήθελε να είναι παραγωγικός σε μια διαδικασία, ας το έλεγε. Αντ‘ αυτού τον Γενάρη έκοβε βασιλόπιτες και έλεγε «είμαστε ήδη αξιωματική αντιπολίτευση», να το θυμίσουμε στον κόσμο αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα αλλάξει με τις εκλογές.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ίδιος το έλεγε αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν θα αλλάξει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα από τη δική μου μεριά υπάρχει η ταπεινοφροσύνη, υπάρχει η προσήλωση. Και ούτως ή άλλως επικεντρώνομαι στο να χτίσω την ομάδα μας με καλά παιδιά, τα οποία θέλουν να προσφέρουν στην πρώτη γραμμή της χώρας μας και πίσω στη δεύτερη γραμμή.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε ότι έχετε μια εκτίμηση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στη Βουλή. Είναι πραγματικά ένα κοινοβουλευτικό άτομο η κ. Κωνσταντοπούλου, πολλές ώρες μέσα στη Βουλή και δουλεύει πάρα πολύ. Την έχω φιλοξενήσει σε πάρα πολλές συνεντεύξεις. Το άκουσε και είπε ότι είστε ένας πολιτικός τουρίστας που σας ξεναγούν στην πολιτική και στην Ελλάδα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Για άλλη μια φορά βλέπετε ότι… Αυτό το είπε σήμερα;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι μπροστά μου την έχω αυτή τη δήλωση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ξέρω πότε το είπε, λυπάμαι γι' αυτή τη στάση της εάν το είπε σήμερα, ή γενικά το έχει πει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και γενικά να το έχει πει, τι σημασία έχει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αν οι πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται για τον κόσμο, καλά θα κάνουν να αφήσουν τις προσωπικές τους ατζέντες και να πουν πού διαφωνούν. Εάν θεωρούν οι ίδιοι ότι είναι πιο κατάλληλοι από εμένα να ηγηθούν της Κεντροαριστεράς, ας το πουν ξεκάθαρα και ας θέσουν τον εαυτό τους στην κρίση του κόσμου, μαζί μου. Δεν έχω θέμα με αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι άλλο λέω εδώ όμως...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η πρόσκλησή μου δεν είναι στους αρχηγούς των κομμάτων, ακριβώς επειδή αυτό το προσπάθησε ο Αλέξης Τσίπρας με την απλή αναλογική και είδαμε την αντίδρασή τους και έβγαλαν 41%. Η πρόσκλησή μου δεν είναι καν πρόσκληση. Είναι μια κοινωνική ανάγκη στη βάση του κόσμου και επιλεκτικά θα προσκαλέσω ανθρώπους που εκτιμώ να έρθουν και στα όργανα του νέου κόμματος μαζί μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όταν λέτε «στα όργανα» τι εννοείτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στο νέο Καταστατικό. Σε αυτή τη διαδικασία, στις νέες δομές του Κόμματος, αυτό εννοώ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα μπορούν δηλαδή να εγγραφούν ως μέλη -μου λέτε- και να ενταχθούν, για να το καταλάβω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα μπορούν να ενταχθούν σε ένα διευρυμένο βαθιά προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ, ισότιμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του μέλλοντος για να είναι αυτοδύναμος πρέπει να μεγαλώσει και να εκσυγχρονιστεί και να μπορεί να φέρει προοδευτικό κόσμο, χωρίς να αλλάξουμε τη φιλοσοφία μας. Δεν πρόκειται ξαφνικά εμείς να απόσχουμε από βαθιά κοινωνικά ζητήματα ισότητας, ή να απόσχουμε από τον ΟΗΕ σε ψήφιση για την κατάπαυση του πυρός, ή να υιοθετήσουμε ιδέες περί franchise πανεπιστημίων, που θα διαλύσουν τα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Οι θέσεις σας είναι οι θέσεις σας. Δεν αλλάζουν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι θέσεις μας είναι οι θέσεις μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και όποιος τις ασπάζεται, έρχεται. Το κατάλαβα αυτό, εντάξει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Απλά ο κόσμος που τις ασπάζεται, που τυχαίνει και έχει μια άλλη κομματική αφετηρία, δεν θα αισθανθεί ξένος στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό λέω και το θεωρώ ότι είναι απολύτως θεμιτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το κατάλαβα. Θα έρθεί σαν να είναι συνέχεια στο κόμμα του.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα αισθανθεί ως ισότιμο μέλος και ισότιμο στέλεχος για όσους γίνουν στελέχη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το κατάλαβα. Χρησιμοποιείτε συχνά τη φράση «να τσακίσουμε την αλαζονεία του 41%».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: «Τσακίσουμε» δεν είναι μια λέξη που τη λέω πολύ συχνά, αλλά την έχω πει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, την έχετε πει. Αλλά αυτό το 41% -ή όπως λέτε το άλλο «να μηδενίζουμε αυτή την αλαζονεία, να τη διώξουμε»- κύριε Πρόεδρε, δεν είναι κάτι που χαρίστηκε σε κάποιον. Ήρθε μέσα από εκλογική αναμέτρηση. Δηλαδή έγινε μια εκλογική αναμέτρηση πέρσι, η Νέα Δημοκρατία πήρε το ποσοστό που πήρε, κυβερνάει με αυτό το ποσοστό που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Τελεία. Γιατί αυτό το 41% να ενοχλεί; Άλλο να σας ενοχλεί η Νέα Δημοκρατία ως συμπεριφορά, το αντιλαμβάνομαι, αλλά το 41% όμως έτσι όπως το αναφέρετε, είναι ο κόσμος που ψήφισε. Τι να κάνουμε τώρα… Κακώς για εσάς; Κακώς. Αλλά όμως είναι ο κόσμος, είναι ο λαός ο ίδιος το 41%.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα τι θέλετε να πείτε; Ότι έχει carte blanche η κυβέρνηση να κάνει ό,τι θέλει;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι. Καμία κυβέρνηση δεν έχει. Και με 50% δεν έχει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ωραία. Και ειδικά όταν καταστρατηγείται το κράτος Δικαίου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για το 41% μιλάω εγώ. Δεν μιλάω για την κριτική στην κυβέρνηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εάν ο κόσμος είναι χαρούμενος με την καθημερινότητα που βιώνει, τότε ας επαληθεύσει το 41%. Εάν έχει ανασφάλεια και άγχος για το μέλλον του και δεν είναι ικανοποιημένος με το κράτος Δικαίου, όπως είναι στο θέμα των Τεμπών με τη συγκάλυψη και τη μονταζιέρα που ξέρουμε σήμερα ότι έγινε. Εάν δεν είναι ικανοποιημένος με την ακρίβεια, που βλέπει ότι δεν μειώνεται το κόστος στο ρεύμα και του είχε πει ο πρωθυπουργός ότι ήταν «εισαγόμενη» η ακρίβεια και τώρα στέλνει επιστολές δήθεν και λέει ότι η χώρα ήταν μπανανία, εάν ο κόσμος λοιπόν θεωρεί ότι δεν είναι αυτό που θέλει για την υπόλοιπή του ζωή, αυτή η στασιμότητα, το σταθερά πίσω που βιώνει, τότε ας στείλει ένα μήνυμα.
Πέντε χρόνια κυβερνούν. Δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 για το σήμερα. Πέντε χρόνια κυβερνούν. Έχουμε ολοκληρώσει πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Έχει έρθει η ώρα ο κόσμος, μετά από αυτά που ξέρουμε πλέον, ειδικά με τη μονταζιέρα και τη συγκάλυψη και το μπάζωμα στα Τέμπη και πλέον με την τεράστια σπατάλη που ξέρουμε ότι γίνεται και στα ψηφιακά έργα, 2,5 δισ., που ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και με τόσους φόρους...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν έχει αποδειχθεί κάτι εκεί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το ερευνά. Δεν ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία τέτοια σπατάλη επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Επίσης να μην ξεχνάμε και το δημόσιο σύστημα Υγείας, το ΕΣΥ, το οποίο είναι υπό διάλυση.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εκεί υπάρχει πρόβλημα χρόνια, δεν είναι καινούργιο το έργο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας προσκαλώ να πάτε...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχω πάει, κύριε Πρόεδρε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας προσκαλώ να πάτε σε νοσοκομεία στα νησιά και να ρωτήσετε εάν επί μνημονίων επί ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσαν καλύτερα ή χειρότερα. Καλύτερα, θα σας πουν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχω πάει, κύριε Πρόεδρε. Αλλά θα σας κάνω ένα συγκεκριμένο ερώτημα...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ουδέποτε το ανέφερε ο πρωθυπουργός προεκλογικά, για μειώσεις φόρων έλεγε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Περιμένετε ένα λεπτό, επειδή μου βάλατε ένα αγκίστρι...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είπε ποτέ για το τεκμαρτό εισόδημα;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι. Σας είπα εγώ ότι το είπε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν προεκλογικά ψέματα αυτά. Όπως ήταν και η εμπορική αμαξοστοιχία, που δήθεν δεν είχε τίποτα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα σας ρωτήσω μετά γι' αυτό. Ένα αγκίστρι, είπατε για τα νησιά. Θα φέρνατε έναν νόμο -επειδή έχω προσωπική εμπειρία δημοσιογραφική εννοώ, όπου φροντίσαμε σε ένα νησί δημοσιογραφικά να πάει ένας ορθοπεδικός, πήγε ορθοπεδικός, δεν έβρισκε σπίτι, είναι γνωστό, το έχω ξαναπεί στους τηλεθεατές μας και τον έβαλαν να κοιμηθεί σε μια αποθήκη μπακάλικου. Με παίρνει ο άνθρωπος τηλέφωνο, μου λέει «με έφεραν εδώ, φαγώθηκες να έρθω», γιατί ξέρετε, στα νησιά οι ορθοπεδικοί το καλοκαίρι είναι εξόχως απαραίτητοι, «και μ’ έχουν έτσι και κοιμάμαι». Θα φέρνατε ένα νόμο ν’ απαγορεύεται στον αστικό ιστό αυτών των περιοχών το Airbnb;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το Airbnb είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο θέμα...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γι' αυτούς τους χώρους, είμαι συγκεκριμένος, έτσι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν θα δώσω μια οριζόντια απάντηση...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γιατί δεν θα δώσετε μια οριζόντια απάντηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διότι αυτό θέλει τεράστια ανάλυση, διότι το Airbnb είναι κι ένα μέσο από το οποίο βιοπορίζεται πάρα πολύς κόσμος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, στον αστικό ιστό, για να βρίσκει ο αστυφύλακας, ο δάσκαλος σπίτι. Κύριε Πρόεδρε, ο δάσκαλος δεν βρίσκει σπίτι να μείνει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μου κάνατε μια ερώτηση η οποία έχει ένα ναι ή ένα όχι και σας εξηγώ ότι κάθε περίπτωση εδώ πέρα είναι διαφορετική. Ο αστικός ιστός προφανώς και πρέπει να μπορεί να παρέχει στέγη σε δημόσιους λειτουργούς και ειδικά στα νησιά, όπου πρέπει να στελεχώσουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για τα νησιά μιλάω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Έχουμε κάνει μια πρόταση για τη στέγη, π.χ., ότι εάν κάποιος είναι πέντε χρόνια, μαζί με τα κίνητρα τα οποία πρέπει να έχει, γιατρός, νοσηλευτής, σ’ ένα νησί, σε ακριτική περιοχή π.χ., τότε μετά από πέντε χρόνια θα υπάρχει μια επιδότηση 50% από το κράτος και υποστήριξη για την αγορά μόνιμης στέγης στο δάνειο... Άρα, αυτό είναι μια λύση προς τα εκεί.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μακροπρόθεσμη.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από δασκάλους και γιατρούς και νοσηλευτές να είναι σε ακριτικές περιοχές ή σε νησιά και να μη μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους. Θέλει κρατική παρέμβαση, τέλος. Απλά, αυτό που λέω είναι ότι η κρατική παρέμβαση δεν είναι μόνο ή αναγκαστικά μόνο το Airbnb. Θέλουμε ένα πρόγραμμα στέγης, χαμηλών ενοικίων που να λύνει το θέμα. Είναι πολύ πιο σύνθετο από το να κατηγορούμε μόνο ένα πράγμα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν κατηγορώ τίποτα, απλώς λέω, σ’ ένα νησί μικρό, αντιλαμβάνεστε, όταν πάει ένας δάσκαλος, με τα ενοίκια που υπάρχουν , κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να πάει να ζήσει. Δεν μπορεί να ζήσει. Δεν το καταλαβαίνετε; Δεν γίνεται.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Οι δάσκαλοι πρέπει ν’ αμείβονται περισσότερο, το ίδιο και οι νοσηλευτές, το ίδιο και οι γιατροί. Πραγματικά υπάρχει μια τεράστια εργασιακή επισφάλεια και αδικία στη χώρα μας, σ’ αυτό το οποίο βλέπουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και πάμε τώρα στο θέμα της Υγείας που είπατε και έγινε ολόκληρη συζήτηση γι' αυτό και εδώ, στην εκπομπή τη δική μας, και παντού, που είπατε ότι είναι 5%, είναι 5,8%, δεν έχει σημασία, κάνατε λάθος εκεί λεκτικό...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν ισχύει αυτό, είπα να επενδύσουμε 5% στην Υγεία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Επιπλέον.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Επιπλέον, είναι 11 δισ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πρέπει να επενδύσουμε παραπάνω...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καταλάβατε τι είπα; Είναι 11 δισ. επιπλέον.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σε βάθος μιας τετραετίας, πρέπει να επενδύσουμε επιπλέον...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το 5%;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί αυτή τη στιγμή πεθαίνει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Κυριολεκτικά. Βλέπετε τον πατέρα του κ. Καλλιάνου, ξαφνικά εκεί πέρα το μάθαμε όλοι... Αυτό γίνεται κάθε μέρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μήπως θυμάστε τι είχαμε πει εδώ; Σας είχα ρωτήσει.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και επίσης αυτό δεν είναι μόνο θέμα προϋπολογισμού. Έχουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο άλλες χώρες το αξιοποιούν για να ενισχύσουν την υγειονομική τους δυνατότητα, το Σύστημα Υγείας τους...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Κάποιες χώρες, ναι, το έκαναν.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η Εσθονία, η Φινλανδία είναι κοντά στο 30%, 25% με 30%. Εμείς 4,8%.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: 5,8% είμαστε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Από το Ταμείο Ανάκαμψης, ναι, με συγχωρείτε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν έχουμε ένα πολύ μεγάλο περιθώριο να το βελτιώσουμε και ειδικά από ένα Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει χαμηλή απορροφητικότητα, αυτή τη στιγμή. Εάν ως χώρα δεν επενδύσουμε στη δημόσια Υγεία, τότε πού θα επενδύσουμε; Και να σας πω και κάτι; Ακόμα και αυτή ή σκέψη του, τι είναι αυτή τη στιγμή το ΑΕΠ, τι ποσοστό είναι τώρα με το άλλο: να σας κάνω μια ερώτηση: Πείτε ότι έχουμε μια βαθιά ύφεση, μειώνεται το ΑΕΠ. Το σημερινό 5,8%, θα πρέπει να μείνει 5,8%;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν πρέπει;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, θα πρέπει ν’ αυξηθεί. De facto. Αν μείνει σταθερό και μειώνεται το ΑΕΠ, αυξάνεται το ποσοστό. Γι' αυτό είναι και εσφαλμένη όλη αυτή η προσέγγιση. Η σωστή προσέγγιση ξέρετε ποια πρέπει να είναι; Αυτές είναι οι ανάγκες, τόσοι γιατροί πρέπει να προσληφθούν, τόσοι γιατροί πρέπει να επιστρέψουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό είπε κι ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ωραία, πέντε χρόνια κυβερνά όμως και διαλύεται. Αν τα είπε αυτά, ευχαριστούμε για τα λόγια.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ δεν είμαι κυβέρνηση, ξέρετε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όλο λόγια είναι. Πέντε χρόνια κυβερνάει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για να σας θυμίσω: Εδώ κάναμε μια συζήτηση...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και αυτό να ξέρετε, το έχουμε ως κυβερνητικό πρόγραμμα, σύντομα με το think tank, υπάρχουν όμως λύσεις που πρέπει να δοθούν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας έχω ερώτηση-παγίδα: Εδώ όταν πρωτοκουβεντιάσαμε, πριν από 11 μήνες είχα πει τη φράση, ότι οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι ήρωες και κακώς η κυβέρνηση, κατά την κρίση μου πάντα -μπορεί εγώ να κάνω λάθος, δημοσιογράφος είμαι, δεν κυβερνάω- δεν τους δίνει τα βαρέα και ανθυγιεινά. Και είναι ήρωες, το είχα πει εδώ. Και πεταχτήκατε από εκεί που καθόσαστε και μου λέτε «κι εμένα ο σύντροφός μου είναι ήρωας γιατί κάνει αυτή τη δουλειά». Το θυμάστε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν το θυμάμαι αλλά είναι κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι θα το είχα πει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Το είπατε, είναι δεδομένο αυτό, να δούμε το βίντεο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα ελληνικά μου έχουν βελτιωθεί καθόλου;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάρα πολύ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όντως; Ευχαριστώ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θυμάμαι είχατε έρθει πάρα πολλή ώρα πριν ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη και κουβεντιάσαμε στο γραφείο πάρα πολλή ώρα και άνετα μου είπατε για τη ζωή σας, τα οποία διάβαζα μερικά μετά, αλλά δεν ήταν ακριβώς έτσι... Άκουσα πού δουλέψατε στο εξωτερικό, πού σπουδάσατε, μου τα είχατε πει αυτά, τα οποία δεν τα χρησιμοποίησα. Αποφεύγω λίγο τα προσωπικά θέματα γιατί, εντάξει, η ζωή σας είναι δική σας, η πολιτική σας μας αφορά, ξέρετε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, μισό λεπτό, και τα δύο αφορούν. Να σου πω γιατί;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σ’ ένα επίπεδο, έτσι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ειδικά σε επίπεδο αρχηγών, πάρα πολύ, επειδή πρέπει να ξέρει ο πολίτης ποιος ή ποια είναι το άτομο που διεκδικεί να έρθει ν’ αλλάξει τη ζωή του.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εννοείται. Δεν κρυφτήκατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, προφανώς. Αλλά γενικά η διαφάνεια στη ζωή μας, ακόμα και στο περνάμε χαλαρά, όταν κάνω ένα βίντεο και με παίρνει τηλέφωνο η μητέρα μου, είναι σημαντικό ο πολίτης να ξέρει ότι αυτός ο άνθρωπος έχει αυτό τον χαρακτήρα. Γιατί στο τέλος της ημέρας, οι προκλήσεις της πολιτικής του μέλλοντος θα είναι διαφορετικές από τις σημερινές.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με βάζετε σε πειρασμό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα, τι είναι σημαντικό; Είναι η πρόταση μόνο για το σήμερα; Ή είναι ο χαρακτήρας του πολιτικού στο μέλλον; Είναι ο χαρακτήρας του ανθρώπου ο οποίος θα πρέπει να έχει νέα δεδομένα και εκείνη τη στιγμή να διαλέξει με ποιον είναι, με ποια μεριά της Ιστορίας θα είναι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Γίνεται πάρα πολύς λόγος, σας είχε ρωτήσει κι ο Ευαγγελάτος για το πόθεν έσχες και του είπατε «δεν είσαι ο λογιστής μου». Εντάξει, δεν μου άρεσε πολύ, δεν σας ταιριάζει αυτή η απάντηση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ας γελάσουμε και λίγο, πολύ αυστηροί έχετε γίνει όλοι ξαφνικά. Αυτή η απάντηση δεν σας ταιριάζει, ο άλλος συγκαλύπτει έγκλημα στα Τέμπη...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, βεβαίως μας ενδιαφέρει αυτό... Ένα λεπτό, μην το πάμε ισοπαλία, εγώ για τα Τέμπη, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουν οι τηλεθεατές, έχω οργιάσει. Εντάξει, τα έχω πει χίλιες φορές. Και μάλιστα είμαι απ’ τους πρώτους που είπα, στο σκαμνί όλοι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είμαι ξύλινος, δεν θ’ αλλάξω αυτό το οποίο είπα, σας υπόσχομαι ότι η χώρα μας μ’ εμένα Πρωθυπουργό θα έχει μια εξαιρετική εκπροσώπηση στο εξωτερικό...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Αυτό σε ποια βάση το λέτε;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στη βάση ότι μέσα στη χώρα μας θα είμαι ανθρώπινος και γήινος, δεν είναι ανάγκη εγώ να γίνω ξύλινος...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, για την εξωτερική πολιτική. Στο εξωτερικό μου είπατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Στο εξωτερικό θα έχετε μια εκπροσώπηση η οποία με επαγγελματισμό θα προστατεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και θα μας εκπροσωπεί, θα μας κάνει περήφανους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εντός της Ελλάδας δεν πρόκειται να ζήσω τη ζωή μου...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν σας είπα εγώ κάτι τέτοιο, δεν ρώτησα κάτι τέτοιο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα λοιπόν άμα ο κ. Ευαγγελάτος, ο οποίος ο ίδιος έκανε θέμα το διαμέρισμά μου, όταν δεν έχει ασχοληθεί με τα δεκάδες διαμερίσματα του πρωθυπουργού, κανείς δεν έχει ασχοληθεί μ’ αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ήρθα εγώ στο διαμέρισμά σας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αλλά για ποιο λόγο το έκανε αυτό;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τι μου λέτε εμένα;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Γιατί θέλω να δείξω στον κόσμο...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς του ανοίξατε την πόρτα, εγώ δεν την άνοιξα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα media γενικά του έχουν ανοίξει την πόρτα, εγώ ουδέποτε ανέφερα και σε κανέναν εάν και πού αγόρασα διαμέρισμα. Άλλοι τα διέρρευσαν αυτά τα δεδομένα. Κι εγώ απλά αναγκάζομαι να ανταποκρίνομαι στα δεδομένα από τις διαρροές των δεδομένων.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μεταξύ μας τώρα, εσείς γιατί δεν δίνετε το πόθεν έσχες να τελειώνουμε μ’ αυτή τη συζήτηση και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο και να πάμε παρακάτω;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα το δώσω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπατε πριν από τις εκλογές και του συζύγου σας, να τελειώνει αυτή η παραφιλολογία, να τελειώνουμε δηλαδή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι παραφιλολογία αυτή, που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία, για ποιο λόγο: Επειδή δεν μπορεί να φανταστεί ότι κάποιος Έλληνας μπορεί να διαπρέψει στο εξωτερικό και να επιστρέψει στη χώρα του να συνεισφέρει. Η δική μου πορεία στον ιδιωτικό τομέα είναι μια πάρα πολύ καλή πορεία. Είμαστε σε μια χώρα εδώ πέρα που όντως έχει μια μεγάλη βάση στη ναυτιλία. Και πρέπει να την προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού τη ναυτιλία.
Αντί να βγάζουν λάσπες τα media που είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, γιατί δεν ρωτάει τον κόσμο της ναυτιλίας να δει εάν το δείγμα γραφής που έχω είναι θετικό; Είναι απ’ τα καλύτερα που υπάρχουν στη ναυτιλία η επένδυση την οποία έκανα, πώς τη διαχειρίστηκα...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μα δεν σας είπα κάτι τέτοιο...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία ήθελε να δημιουργήσει το θέμα. Διότι για τη Νέα Δημοκρατία είναι σημαντικό εγώ να είμαι απατεώνας σαν όλους τους άλλους.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τώρα με συγχωρείτε, μη μου τα λέτε εδώ αυτά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν τα λέω σ’ εσάς, σας λέω ποια η στρατηγική τους. Η στρατηγική τους είναι να φανεί ότι υγιής επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει, ότι όλοι το ίδιο είναι, άρα δεν θ’ αλλάξει τίποτα. Όχι. Υπάρχει υγιής επιχειρηματικότητα...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και δεν τους δίνετε το πόθεν έσχες. Να τελειώσει μ’ αυτούς, σας είπα ο έρμος, δε σας είπα κάτι άλλο. Λέω: γιατί δεν το δίνετε να ησυχάσουμε απ’ αυτή τη συζήτηση;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να το δώσω, αλλά με ρωτάτε αυτή τη στιγμή για ένα πόθεν έσχες το οποίο οφείλω να το δώσω μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν οφείλω να το δώσω τώρα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, εσείς ξέρετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω, 30 Ιουνίου. Και η ίδια η Νέα Δημοκρατία το έκανε θέμα αυτό προεκλογικό. Τηρώ τον νόμο. Η ίδια το έκανε προεκλογικό ζήτημα. Γιατί; Για να προσπαθήσει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ο Στέφανος δεν είναι εντάξει, ότι το τζάκι Μητσοτάκη, που κληρονόμησε το όνομα και τόσα πράγματα, είναι στο τέλος της ημέρας παρόμοιο με τον άλλον, δεν πέτυχε με την αξία του. Ε, όχι, δεν είμαστε όλοι το ίδιο.
Συγγνώμη, αλλά εγώ δεν έφερα ζημίες στον εργοδότη μου, όπως έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τράπεζα στην οποία δούλευε. Ούτε ήμουν ενάμιση χρόνο χωρίς δουλειά για να εκλεγώ βουλευτής πρώτος σε σταυρούς, όπως ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η πραγματικότητα για τη δική του καριέρα στον ιδιωτικό τομέα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν ζούσατε εδώ εσείς, εν τω μεταξύ. Ζούσατε σε άλλη χώρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εμένα δεν με ήξερε κανείς εδώ, πριν από έναν χρόνο μ’ έμαθε ο κόσμος. Εκείνος κυριολεκτικά γεννήθηκε με αυτή τη θέση, το να είναι μια μέρα στην πολιτική. Εγώ δεν γεννήθηκα καθόλου μ’ αυτή τη θέση, εγώ τη διεκδικώ για να προσφέρω στον τόπο μου. Και είναι πραγματικά πολύ λυπηρό ότι η πολιτική είναι ένα παιχνίδι για τόσους, ένα παιχνίδι της καρέκλας, του χρήματος που μοιράζεται γύρω απ’ αυτό, της σκληραγώγησης...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πρόεδρέ μου, είναι αλλού, σε άλλη χώρα, διαφορετικά; Έτσι δεν γίνονται παντού;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν γίνονται παιχνίδια; Δεν γίνεται της κακομοίρας;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εγώ είδα τον Σεμπάστιαν Κουρτς, όταν πιάστηκε να επηρεάζει δημοσκοπήσεις, να παραιτείται. Είδα τον Μπόρις Τζόνσον, όταν πιάστηκε να κάνει κορώνα-πάρτι, να παραιτείται. Είδα τον Κόστα στην Πορτογαλία -υπήρχε αναφορά για ζήτημα σκανδάλου- να παραιτείται. Εμείς εδώ πέρα έχουμε υποκλοπές, Predator, Τέμπη, συγκαλύψεις, χίλια θέματα και δεν γίνεται τίποτα.
Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο κόσμος έχει μουδιάσει. Είναι μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και είναι σε παραίτηση και πρέπει ν’ αλλάξει αυτό. Πρέπει ο κόσμος να δώσει τον εαυτό του την ευκαιρία να πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Κι αυτό που λέμε εμείς κινηματικότητα και αδιαμεσολάβητα, τι σημαίνει; Σημαίνει ότι θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του και θα έχει έναν νέο πολιτικό, όχι νέο ηλικιακά μόνο, νέο σε νοοτροπία, ο οποίος θα λογοδοτεί. Αυτό που κάνω, στην κοινωνία που πηγαίνω όλη την ώρα, κάθομαι, γνωρίζω κόσμο...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τώρα δεν είστε στη Βουλή, όταν θα είστε στη Βουλή, πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Είναι ένα ερώτημα, ήθελα απ’ την αρχή να σας ρωτήσω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πόσες φορές βλέπετε τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Για εσάς ρωτάω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας απαντάω, πόσες φορές τον βλέπετε στη Βουλή;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με τον κ. Μητσοτάκη θέλετε να συγκριθείτε ή με τον Κασσελάκη;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Με ρωτάτε ως αρχηγός κόμματος πόσο καιρό θα είμαι στη Βουλή. Σας λέω, πόσον καιρό βλέπετε τον Μητσοτάκη.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όταν μπείτε, λέω, στη Βουλή, σαν αρχηγός κόμματος, θα έχετε την ευχέρεια να τρέχετε δεξιά κι αριστερά; Θα έχετε κι άλλες υποχρεώσεις.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, βεβαίως. Δεν είναι θέμα ευκαιρίας, είναι υποχρέωση να είμαστε μέσα στην κοινωνία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά πρέπει να βρεθεί κι ο χρόνος.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας λέω ότι εάν με τη δύναμη του ελληνικού λαού έχω την τιμή να ηγηθώ της χώρας μας, και ως πρωθυπουργός θα πηγαίνω μέσα στην κοινωνία και θα περνάω χρόνο. Είμαστε σε μικρή χώρα σε σχέση με τους τεράστιους ανταγωνιστές που έχουμε σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να είμαστε όσο πιο μονιασμένοι γίνεται.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα κάνουμε ένα μικρό διαφημιστικό και θα έρθουμε να κάνουμε τον επίλογο μαζί σας, με δυο-τρεις ερωτήσεις λίγο διαφορετικές απ’ αυτές που έκανα μέχρι τώρα, θα μου τις επιτρέψετε. Βέβαια παίξαμε αυτό το για μένα πάρα πολύ σημαντικό βίντεο, όπου εκεί αποκαλύψατε αυτό που πραγματικά είστε, που δεν ήσασταν καν τότε μπροστά στην περίπτωση να είστε αρχηγός.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Άρα, κύριε Χατζή, για όσους με αντιπαθούν στη χώρα, εσείς φταίτε!

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Λοιπόν, επειδή πήγαμε σε ορισμένα προσωπικά ζητήματα, ξεκαθαρίσατε το τοπίο σε ό,τι αφορά αυτό το περιβόητο πόθεν έσχες το δικό σας, 30 Ιουνίου έχετε υποχρέωση να το δώσετε, έκλεισε αυτή η συζήτηση, το κλείνω αυτό το κεφάλαιο, αφού το είπατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είμαι πολύ υπερήφανος για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Και εύχομαι αυτές οι ικανότητες που έχω μπορέσει ν’ αποκομίσω, να τις χρησιμοποιήσω για το όφελος του ελληνικού λαού. Να πάω γραμμή γραμμή στους ισολογισμούς του κράτους και να δω πού υπάρχει σπατάλη, πού έχει υπάρξει σπατάλη και να λογοδοτήσουν όσοι έχουν καταχραστεί τον πλούτο του ελληνικού λαού.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είδαμε αυτό το βίντεο που κι εσείς θέλατε να το δούμε αυτό το βίντεο, μην κατηγορηθώ κιόλας ότι το έβαλα επίτηδες...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είπα ότι το ήθελα, δεν κάνω εγώ την αρχισυνταξία.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σε αυτή την περίπτωση κάνατε τη διεύθυνση σύνταξης.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Αυτό είναι fake news, αλλά πάμε παρακάτω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ήταν κάτι που θέλατε να το πείτε αυτό, την επιλογή σας, ήταν κάτι που θέλατε να το ξεκαθαρίσετε με τον ελληνικό λαό;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι κάτι το οποίο για μένα είναι πολιτικό ζήτημα. Προφανώς αφορά πια πολιτικά όλη την κοινωνία, αλλά για μένα προσωπικά δεν είναι κάτι το οποίο ήθελα να το εργαλειοποιήσω. Μην ξεχνάτε ότι είχα έρθει στο στούντιο σας εδώ ως αντικαταστάτης ενός φιλοξενούμενου άλλου, ο οποίος είχε ένα οικογενειακό ζήτημα, τελευταία στιγμή μου είπαν να έρθω. Άρα λοιπόν, πέρα από σας, πρέπει να κατηγορούν και τον άλλο άνθρωπο, αυτόν ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει στην εκπομπή.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και μετά μας είπατε, γιατί τότε είχε αλλάξει ο Αλέξης Τσίπρας και έλεγε πιο νέοι να βγαίνουν στα κανάλια κ.τ.λ., το θυμάστε...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήμουν στην εκλογική επιτροπή, με είχε βάλει, ναι...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Και εκεί σας ανακάλυψε η παραγωγή και μου λέει «τον Κασσελάκη». Λέω «δεν τον ξέρω». Μου λέει η παραγωγός μου: «τα λέει, είναι καλός». Λέω: «τον ξέρεις εσύ;». Μου λέει: «όχι, μίλησα στο τηλέφωνο και κατάλαβα». Λέω: «εντάξει, άμα μίλησες στο τηλέφωνο και κατάλαβες»...
Και ήρθατε τότε στο γραφείο και είδα πράγματι ότι το’ χετε το επικοινωνιακό, δεν μπορείτε να το κρύψετε αυτό, δεν μπορώ εγώ να σας αδικήσω σ’ αυτό το πράγμα. Τώρα το γιατί σας κατηγορεί η υπόλοιπη αντιπολίτευση ή η κυβέρνηση, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, θα τα βρείτε πολιτικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μας κατηγορεί επειδή εκείνοι κάνουν καριέρες από την πολιτική κι εγώ είμαι outsider. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ειλικρινά πώς σας ήρθε να πάτε να γίνετε αρχηγός; Έχω απορία. Γιατί μετά από εκείνη τη συζήτηση...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όταν έγινε το βιογραφικό μου για το Επικρατείας που ήμουν σε τιμητική θέση και για τους απόδημους εκπρόσωπος, δεν αναφέρθηκε το ζήτημα του προσανατολισμού μου στο βιογραφικό μου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ούτε εγώ ήξερα κάτι...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ανέφερε ότι δραστηριοποιούμαι ενεργά σε ζητήματα ισότητας και φιλοζωίας. Και τα δύο είχαν ειπωθεί στην ανακοίνωση του Επικρατείας..

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Επειδή έχετε και το σκυλί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, γενικά είμαι ευαισθητοποιημένος σ’ αυτά τα ζητήματα. Και πριν από δυο μέρες, στη Θεσσαλονίκη, είχα επισκεφθεί τη δράση για τα άγρια ζώα, που βοηθούν στην αποκατάστασή τους μπούφους, γεράκια, πελεκάνους, είναι πραγματικά συγκινητικό αυτό που κάνουν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, το ξέρω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και είναι εθελοντές.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς λοιπόν στο βιογραφικό, συζητήθηκε το γεγονός, κανείς δεν ήξερε περί τίνος πρόκειται, εδώ που ήρθατε, εγώ εδώ το ανακάλυψα, ούτε εμένα μου δώσατε την εντύπωση ποιος είναι ο προσανατολισμός σας, εδώ το κουβεντιάσαμε κιόλας...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα δεν ήξερα τον άνθρωπο, τον κ. Σαράκη, νόμιζα ότι δούλευε για σας, ήταν δημοσιογράφος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, πολιτικός είναι.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω και κάτι αστείο; Την επόμενη μέρα, το Σάββατο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, πήγα στο σπίτι μου στις Σπέτσες, το οποίο πλέον όλοι το ξέρετε ότι υπάρχει...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εγώ επισκέπτομαι συχνά το νησί αυτό, έχω φίλους εκεί.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Και ένας εργολάβος εκεί μου λέει «έχει πρόβλημα η σκεπή». Του λέω «τι;». Μου λέει «έχει πάθει σαράκι». Κι εγώ νόμιζα ότι με κορόιδευε για τη συνέντευξη που είχαμε από το προηγούμενο βράδυ! Προφανώς, δεν το κρύβω, δεν ήξερα τι είναι το σαράκι, αυτό το ζιζάνιο, δεν είχα ιδέα τι πάει να πει. Μου πήρε ένα λεπτό να καταλάβω σε τι αναφερόταν.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τώρα με τα ελληνικά; Σας βλέπω βελτιωμένο.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν σας κρύβω ότι όταν είμαι πολύ κουρασμένος, μου βγαίνουν πιο εύκολα τα αγγλικά από τα ελληνικά. Αλλά μ’ αρέσει πάρα πολύ να μαθαίνω, γιατί θέλω να εκπροσωπήσω τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είπε προχθές ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης εδώ, παλιός Πασόκος και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρος...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Εξαιρετικός άνθρωπος, πολιτικός, δικηγόρος...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Έχουμε πάει και μαζί, μ’ έχει υπερασπιστεί στο δικαστήριο. Και κερδίσαμε. Μου λέει «κάνει λάθη ο κ. Κασσελάκης αλλά ποτέ το ίδιο λάθος δεύτερη φορά». Που σημαίνει ότι μαθαίνει. Όντως;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό θα το κρίνει ο κόσμος.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Εσείς δεν αισθάνεστε ότι κάποια στιγμή κάνατε ένα λάθος και πρέπει να το διορθώσετε; Γιατί είναι και η γλώσσα που παίζει ρόλο, έτσι;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ναι, προφανώς, αν υπάρχει μια λέξη που δεν χρησιμοποίησα σωστά, τη διορθώνω.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ναι, το καταλαβαίνω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είμαι στην Ελλάδα επειδή έχω χρόνια παρουσίας στην ελληνική πολιτική σκηνή κτλ., είμαι εδώ επειδή η βάση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε έναν άνθρωπο, μια ριζοσπαστική πορεία ζωής...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Δεν μου εξηγήσατε, πώς προέκυψε αυτό, να γίνετε αρχηγός.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι πολύ σημαντικό να μη γίνεται το ίδιος λάθος δυο φορές. Και αυτό είναι και μια φιλοσοφία που την είχα στις εταιρείες τις οποίες έχω διοικήσει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα λεπτό: πώς προέκυψε να γίνετε αρχηγός; Θέλω να μου το πείτε αυτό. Γιατί εδώ που είχατε έρθει, δεν είχατε δείξει μια φιλοδοξία.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θέλετε να σας πω ποιος μ’ έχει φυτέψει;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, δεν με ενδιαφέρουν τα φυτέματα, δεν είμαι αγρονόμος, μην πάτε να μου βάλετε ερώτηση που δεν κάνω. Εγώ ρωτάω πώς σας ήρθε εσάς η σκέψη να πείτε «ρε παιδιά, να το διεκδικήσω».

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Να σας πω. Την εβδομάδα πριν τις εκλογές του Ιουνίου, που ταξιδεύαμε με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν δύσκολη η συνθήκη. Προσπαθούσε να κρατήσει το χαμόγελο, την αισιοδοξία του, αγωνιζόταν. Και είχα δει ότι πολλοί τον είχαν εγκαταλείψει, που ήταν προβεβλημένα στελέχη. Έκτοτε, μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι αυτό, τώρα, που ξέρω τι έχει συμβεί, σας επιβεβαιώνω ότι είχε συμβεί αυτό. Πολλοί είχαν άλλα σχέδια.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είχατε σχέδιο μήπως να πάτε στον Δήμο Αθηναίων εσείς;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, ήταν ιδέα της Έλενας Ακρίτα, η οποία μόνη της, χωρίς να μου μιλήσει καν το έβαλε στο facebook της και από εκεί προέκυψε η ιδέα. Δεν ήταν δική μου ιδέα καθόλου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Είχατε μιλήσει με την κ. Αχτσιόγλου, την είχατε πάρει τηλέφωνο, λέγανε τα διάφορα παραπολιτικά σχόλια, και δεν σας απαντούσε. Είναι αληθές;

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι αληθές ότι δεν απαντούσε στα μηνύματά μου, ναι. Αλλά όσον αφορά στο τι έγινε, λοιπόν, πέρα από την έλλειψη ανταπόκρισης από την κ. Αχτσιόγλου και γενικά από τα προβεβλημένα στελέχη που ήταν τότε στο κόμμα, ήταν μια συζήτηση προεκλογική για την προεδρία του κόμματος που δεν είχε για μένα πενηνταράκια. Κάποιος να μπορεί να καταλάβει λαϊκά τι θα κάνει με τη ζωή του. Έλεγε δομές, κανόνες, δομές κανόνες. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δομές και κανόνες, άρα, ποια είναι η διαφορά;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Την προοπτική ψάχνατε, αυτό καταλαβαίνω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ήταν κρίση ηγεσίας, ηγετικότητας, και δεν ήταν ξεκάθαρο στον κόσμο τι πρεσβεύεις. Γιατί προφανώς ο κόσμος έχει μπερδευτεί όταν ένας λέει ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια και ότι η έπαρση της σημαίας προσβάλλει ή το ένα ή το άλλο και ξαφνικά υπάρχει και η άλλη μεριά. Ή έπρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα, ξεκάθαρο μήνυμα και πιο λαϊκό, πιο κατανοητό. Αυτό το πράγμα όντως το πιστεύω. Το έχω πει και στη συνέντευξή μου στην Καθημερινή, σ’ ένα πορτρέτο που μου έκαναν, θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκό αριστερό. Δεν νομίζω ότι είναι κακό αυτό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται, δεν θα το κάνω εγώ.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δεν είναι ανάγκη να μπω σ’ ένα καλούπι εγώ. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πιο σημαντικό από τον συνάνθρωπό μου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τελευταίο ερώτημα για να τελειώσουμε, γιατί θα με σκοτώσουν οι συνεργάτες σας.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Συγγνώμη, αλλά μη λέτε αυτή τη λέξη, τη λέξη «σκοτώνω», ανοίγει πληγές τώρα με τα Τέμπη, με τις γυναικοκτονίες...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μην το πάτε εκεί. Πάω στον γάμο. Πρόκειται για το τραπέζι του γάμου, έτσι δεν είναι; Γιατί ο γάμος έχει γίνει, ουσιαστικά.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το νομοθετικό πλαίσιο του γάμου έχει τελειώσει.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άρα θα είναι το τραπέζι του γάμου, που λέμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σωστά, για τους φίλους και τις οικογένειές μας.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα είναι και τα τραγούδια του τραπεζιού και τα γνωστά. Θα είναι παραδοσιακό.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τώρα αλιεύετε, κύριε ψαρά...

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Απλά, θα είναι παραδοσιακό, αυτό λέω.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Θα είναι ένα σύγχρονο τραπέζι γάμου, μοντέρνο τραπέζι γάμου.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με μπερδεύετε τώρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Λίγες μέρες πριν τον γάμο, μπορεί να κάνουμε και κάτι πιο παραδοσιακό στο χωριό στο οποίο μεγάλωσε η οικογένειά μου, αλλά το Σαββατοκύριακο με τους στενούς μας φίλους θα είναι πιο ευρωπαϊκό.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κλείνω, θα ακούσω πολλά άσχημα σχόλια γιατί δεν σας ρώτησα γιατί πήγατε στον Αργυρό στη σουίτα, θα τ’ ακούσω αυτά, αλλά το τι κάνει ο καθένας...

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μα δεν την επέλεξα εγώ τη σουίτα. Μόνοι τους με φυγάδευσαν εκεί πάνω. Εγώ ήθελα να πάω κάτω και πήγα.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πήγατε μια στιγμή.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Κι ευχαριστώ όσους με έραναν με λουλούδια, το εκτιμώ πάρα πολύ.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Πάντως το να σηκώνεις το αριστερό χέρι, σημαίνει επανάσταση.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω η χώρα έχει ανάγκη μια επανάσταση. Δεν θεωρώ ότι είμαστε ικανοποιημένοι με το status quo.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μη μου πείτε ότι είστε υπέρ των επαναστατικών δράσεων από δω και πέρα.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Όχι, επανάσταση κοινής λογικής. Επανάσταση αξιοπρέπειας, επανάσταση αξιοκρατίας. Επανάσταση δημοκρατίας, επανάσταση δικαιοσύνης. Δεν είμαστε μια σύγχρονη χώρα αυτή τη στιγμή, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστώ θερμά, ελπίζω να μην ξανακάνετε 11 μήνες να έρθετε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Δηλαδή δεν θέλετε τον Απρίλιο του χρόνου να βρεθούμε;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άμα δώσουμε ραντεβού από τώρα, το κάνουμε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μέχρι τότε;

Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Θα έρθετε μια-δυο φορές ακόμα. Σας ευχαριστώ, καλή δύναμη, καλή συνέχεια στο έργο σας. Χάρηκα πάρα πολύ που ήρθατε.

ΣΤ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL