Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.1°C30.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.3°C28.8°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.7°C28.3°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C29.1°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.9°C27.3°C
0 BF 61%
Να κριθούν όλα από το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να κριθούν όλα από το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Θεωρώ ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ακολούθησε πιο σωστή προσέγγιση σε σχέση με την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη και το ενδεχόμενο μελλοντικών συνεργασιών στον προοδευτικό χώρο, δηλώνοντας ότι προέχει η μελέτη σε βάθος και μετά οι όποιες προτάσεις διαλόγου.

Αντιθέτως, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., πριν καν στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων, έκαναν δηλώσεις όχι απλά για διάλογο που σήμερα δεν υφίσταται, αλλά έφτασαν να εισηγηθούν και κοινά συντονιστικά των πολιτικών δυνάμεων του προοδευτικού χώρου. Κάποιοι δε επανήλθαν σε μπαγιάτικη πρόταση για δημοψήφισμα των μελών του κόμματός μας με στόχο κοινό φορέα της Κεντροαριστεράς. Δεν τους αρκεί ότι υπάρχει συνεδριακή δέσμευση από τον Φεβρουάριο για Καταστατικό Συνέδριο το φθινόπωρο, στην πορεία προς το οποίο μπορεί και πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις όπως ταιριάζει σε ένα πολυφωνικό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, όπως αυτοπροσδιορίζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Χαρακτήρισα μπαγιάτικη την πρόταση για δημοψήφισμα των μελών διότι παρόμοια είχε κατατεθεί προσυνεδριακά το 2023 από τους Θεοχαρόπουλο - Ραγκούση - Ζαχαριάδη, με ερώτημα την ένταξη των ευρωβουλευτών μας στη Σοσιαλιστική Ομάδα. Πρόταση που «πάγωσε» και δεν τέθηκε σε ψηφοφορία στο Συνέδριο. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών, σύντροφοι.

Σε ό,τι αφορά τον όρο Κεντροαριστερά, είχα πει και στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου ότι παραπέμπει σε πολιτική γεωγραφία, όχι σε ιδεολογία ούτε σε πρόγραμμα. Άλλωστε, ο όρος είναι ενοχοποιημένος στην Ελλάδα διότι έχει ταυτιστεί με το σχέδιο της ηγεσίας Σημίτη για λεηλασία έως απορρόφηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς.

Θα πρότεινα στους αγαπητούς συντρόφους, πέραν των διαδικαστικών προτάσεων που είναι εύκολες, να πουν πώς εννοούν τη βάση του διαλόγου και την ταυτότητα του μελλοντικού κοινού φορέα της Αριστεράς, γιατί δε αποσιωπούν τον όρο Οικολογία, χωρίς τον οποίο δεν υφίσταται Αριστερά σήμερα. Στις σκανδιναβικές χώρες οι Πράσινοι της Ευρώπης κατέγραψαν άνοδο παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, με το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πρώτο στη Δανία και την Πράσινη Αριστερά με το σύμμαχο Εργατικό Κόμμα στην Ολλανδία, όπου ο ακροδεξιός Βίλντερς κατετάγη δεύτερος. Στη δε Γερμανία οι Πράσινοι πράγματι είχαν πτώση αλλά δεν κατέρρευσαν εκλογικά, ενώ και σε άλλες χώρες συμμαχικά σχήματα με Αριστερά και Πράσινους πήγαν καλά. Προσωπικά, θα ήθελα στον όποιο διάλογο δρομολογηθεί και το κόμμα Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, το οποίο ανήκει στο Κόμμα των Ευρωπαίων Πράσινων.

Με όρους του παρελθόντος δεν χτίζονται συμμαχίες χωρίς τη διατύπωση νέων ιδεών για μία συμμαχία προόδου και οικολογίας, με βασικό υπόβαθρο αφενός την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και αφετέρου την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με στόχο την πράσινη μετάβαση, ζήτημα επιβίωσης της ανθρωπότητας, όπως ήταν άλλοτε η πυρηνική απειλή που παραμένει και σήμερα στον διεθνή ορίζοντα.

Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL