Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
19.7°C25.9°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
17.9°C23.4°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.0°C20.5°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
20.1°C20.2°C
1 BF 59%
Έβρος, αρχή της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έβρος, αρχή της Ευρώπης

Άγαλμα στην Αλεξανδρούπολη
(EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ)

Πλησιάζοντας στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήρθε η ώρα όλοι οι πολίτες της χώρας να επιβάλουμε στα κόμματα και στους υποψηφίους να μιλήσουν για τα ουσιαστικά ζητήματα που μας απασχολούν. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Έβρου οφείλουμε να απαιτήσουμε να καταθέσουν όλοι και όλες τις πραγματικές θέσεις τους για τα τεράστια προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η περιοχή μας ως το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης.

Σε μια πραγματική ευρωπαϊκή Δημοκρατία τα προβλήματα και οι προοπτικές του Έβρου θα αποτελούσαν βασική συζήτηση σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Γιατί ο Έβρος είναι η αρχή της Ευρώπης! Πώς, όμως, να δώσει η Ε.Ε. το απαραίτητο βάρος στις πολιτικές ενίσχυσης της ακριτικής περιοχής μας την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί τη Θράκη γενικότερα και τον Έβρο ειδικότερα στην υστέρηση, στην υπανάπτυξη και τελικά στην ερήμωση; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει «ναρκοθετήσει» την οικονομία της περιοχής, έχει υπονομεύσει την αναπτυξιακή μας προοπτική με τη μη αναβάθμιση και ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών και αφήνει ανυπεράσπιστους τόσο τους ανθρώπους μας όσο και το φυσικό μας περιβάλλον.

Α) Οικονομικά μέτρα και οικονομικές ελαφρύνσεις: Αγνοούνται…

Δεν έχουμε δει το παραμικρό θετικό μέτρο για την οικονομική ανάπτυξη του Έβρου που θα δημιουργούσε προοπτική κοινωνικής ενδυνάμωσης και κατά συνέπεια ανατροπής των συνθηκών ερήμωσης του νομού. Ούτε ως κυβερνητική πολιτική ούτε ως ευρωπαϊκή στήριξη.

Η πρωτογενής παραγωγή συνεχώς συρρικνώνεται. Καμία πρόβλεψη για τη στήριξή της. Ούτε καν για την ουσιαστική αποζημίωση των καταστροφών από την τεράστια πυρκαγιά, που άφησε πίσω της καμένα περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα γης. Η αγροτική παραγωγή καταστράφηκε, οι μελισσοκόμοι και όσοι είχαν επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με το δάσος έχασαν τα πάντα.

Κυβέρνηση και Ευρώπη; Αγνοούνται…

Οι επιχειρηματίες του Έβρου βιώνουν -εκτός της καταστροφικής φορολογικής πολιτικής- και τις οικονομικές συνέπειες των γεωγραφικών και άλλων ιδιαιτεροτήτων της περιοχής. Ως αντιστάθμισμα, θα περίμεναν μέτρα και ελαφρύνσεις από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. Αντ’ αυτών, έρχεται σαν «κερασάκι στην τούρτα» η επιπλέον αύξηση των διοδίων… Ακόμα ένα χτύπημα στις επιχειρήσεις, στους μεταφορείς και στο κόστος των προϊόντων.

Επίσης, ανύπαρκτα είναι τα κίνητρα για την ανάπτυξη του τουρισμού -καλοκαιρινού, δασικού, πολιτιστικού- και των νέων τεχνολογιών, που θα έδιναν ευκαιρίες για επενδύσεις αλλά και ουσιαστικούς λόγους στα παιδιά μας να παραμείνουν στον Έβρο και να μην αναζητούν την τύχη τους στις άλλες μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας ή στο εξωτερικό.

Β) Άμεσες παρεμβάσεις για το περιβάλλον

Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού προκάλεσαν ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στον Έβρο. Δεν λέμε κάτι νέο. Αλλά ας τα θυμηθούμε: Καταστράφηκαν νότιο και κεντρικό τμήμα του νομού, ένα δάσος μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γίναμε μάρτυρες της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έχει καταγραφεί ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη κατακαίοντας 962.000 στρέμματα, εκ των οποίων το 86,6% δασικές εκτάσεις. Έχει καταστραφεί μεγάλο τμήμα του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και μάλιστα σε πολύ σημαντικό βαθμό κάηκε για δεύτερη φορά (είχε πληγεί και από την πυρκαγιά του 2022), με συνέπεια να απαιτείται τεχνητή αναδάσωσή του.

Εμείς τα ξέρουμε. Τα ζούμε κάθε μέρα. Ολόκληρο το περιβάλλον του Έβρου άλλαξε δραστικά και χρειάζεται άμεση αποκατάσταση. Κι όμως, τόσους μήνες μετά δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μελέτες και προγράμματα… Έως τώρα όμως έχουμε δει μόνο μια -απολύτως θεωρητική- αντιγραφή του αποτυχημένου σχεδίου για τη Βόρεια Εύβοια. Ένα κακέκτυπο αντίγραφο που ετοιμάζουν κάποιοι «φίλοι», πιθανότατα με βασικό στόχο απλώς να δείξει «απορρόφηση» κονδυλίων, που θα κατευθυνθούν εκεί όπου έχουν συμφέροντα κάποιοι άλλοι και όχι η περιοχή μας. Το ζωτικό περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον Έβρο πρέπει να αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης κατά την προεκλογική περίοδο. Πρέπει να διασφαλιστεί η συνολική και άμεση αντιμετώπισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ) Ζωτική ανάγκη οι βασικές υποδομές

Την ώρα που η κυβέρνηση της Ν.Δ. πανηγυρίζει για τα μεγάλα έργα -κυρίως οδοποιίας- που προχωρά (μετά την τετραετή αδράνεια επί Κώστα Αχ. Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών) δίνοντας τη μία εργολαβία μετά την άλλη σε συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες-κοινοπραξίες, ο Έβρος μοιάζει να έχει ξεχαστεί. Σαν να είναι η πίσω αυλή της βίλας τους, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί την -όπως τη μετέτρεψαν- «αραχνιασμένη πρόσοψη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα πιο τρανταχτά παραδείγματα εγκατάλειψης εντάσσεται η κατάσταση της εισόδου της Ευρώπης από την Ασία. Το τελωνείο των Κήπων μοιάζει σαν να έχει παγώσει στον χρόνο. Ο εκσυγχρονισμός του έχει παραμείνει στις εξαγγελίες και η πραγματικότητα παραπέμπει σε μια τριτοκοσμική χώρα που προσβάλλει την «αναπτυγμένη ευρωπαϊκή Ελλάδα» που θέλουμε να διαφημίζουμε πως είμαστε.

Στην ίδια κατάσταση, αυτή της αναμονής για την αναβάθμιση των υποδομών, βρίσκεται και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πάνω από πέντε χρόνια πέρασαν και το έργο παραμένει ουσιαστικά μόνο στα χαρτιά και στα σχέδια, μαζί με τις προσδοκίες για την αναπτυξιακή ώθηση που θα έφερνε στην περιοχή.

Οσον αφορά τις μεταφορές:

* Η διπλή ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο φαίνεται πως έχει ήδη χαθεί μαζί με τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια που είχαν τάξει και τώρα ξανασχεδιάζουν άλλη γραμμή σιδηροδρομικής σύνδεσης, η οποία θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο και δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση.

* Οι βασικοί οδικοί άξονες έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον κάθετο άξονα της Ορεστιάδας, που συνιστά πραγματικό κίνδυνο για όσους από εμάς είμαστε υποχρεωμένοι να τον χρησιμοποιούμε.

Τα μόνα έργα για τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ξεχνά τη Θράκη και τον Έβρο είναι τα «αγαπημένα τους» αιολικά πάρκα, που ξεφυτρώνουν το ένα πίσω από το άλλο, όπως γίνεται σε εκατοντάδες άλλες περιοχές της χώρας. Αυτές οι «επενδύσεις» προχωρούν γρήγορα και υλοποιούνται παρά το γεγονός ότι ούτε τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας έχουν αλλά ούτε και την τυπική νομιμοποίηση, καθώς ακόμα δεν έχει καθοριστεί το χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δ) Ευρωεκλογές: Τέσσερα τα κρατούμενα

Σε περίπου έναν μήνα που θα βρεθούμε μπροστά στην κάλπη…

1. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει όλοι μας να πάμε να ψηφίσουμε. Κρίνεται το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

2. Οφείλουμε να στείλουμε στις Βρυξέλλες εκπροσώπους μας που θα αγωνιστούν για τη διασφάλιση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της οικονομικής ευημερίας όλων των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών, για την αλληλεγγύη μεταξύ κρατών και πολιτών που διακηρύσσει (κυρίως στα λόγια μέχρι σήμερα) η Ε.Ε. και για την ανατροπή των οικονομικίστικων πολιτικών που εξυπηρετούν τους ισχυρούς.

3. Ειδικά εμείς οι πολίτες του Έβρου οφείλουμε να συμβάλουμε ώστε να βρεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο οι πολιτικοί εκείνοι που θα υπενθυμίζουν καθημερινά στους εταίρους μας ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Ευρωβουλευτές που γνωρίζουν τις ιδιομορφίες του νομού μας αλλά και το πόσο επιβαρύνθηκε η περιοχή μας από την τόσο καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού. Αυτοί που θα μάχονται για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την πρόοδο του τόπου μας. Καθημερινά.

4. Στην παρούσα συγκυρία και συγκρίνοντας τα ψηφοδέλτια που έχουν καταθέσει τα κόμματα, είναι πασιφανές ότι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν ενταχθεί και διεκδικούν την ψήφο και τη στήριξή μας εξαιρετικά στελέχη, τα οποία έχουν και τη δυνατότητα, και τις γνώσεις, και την πυγμή για να διεκδικήσουν πολιτικές, δράσεις και έργα. Έχουμε μπροστά μας επιλογές ανθρώπων που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη χώρα και να προωθήσουν την εξυπηρέτηση των αναγκών των Ελλήνων. Οφείλουμε να τους στηρίξουμε και να συμπαραταχθούμε δίπλα τους.

Η Κατερίνα Μπέρδου είναι πολιτεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Νομό Έβρου, δικηγόρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL