Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
17.2°C22.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.1°C21.5°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.0°C18.8°C
1 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C19.9°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
19.1°C19.1°C
1 BF 54%
Οι Ελληνες αγωνιούν κι αυτοί φωνάζουν «Φρέντι! Φρέντι!»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Ελληνες αγωνιούν κι αυτοί φωνάζουν «Φρέντι! Φρέντι!»

Φρέντι Μπελέρη
(INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Σε 52 ημέρες οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα βρεθούν στις κάλπες για να επιλέξουν του βουλευτές που θα τους αντιπροσωπεύσουν στα Κοινοβούλια των Βρυξελών και του Στρασβούργου. Θα ήθελαν τους καλύτερους από τα κόμματα που τελικά θα τους προτείνουν, ώστε το έργο τους να έχει οφέλη για τη χώρα και τα συμφέροντά τους. Μόνο που στη Ν.Δ. -κυρίως- τα προσόντα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε, η αποστολή τους είναι να καλύπτουν τη φαμίλια.

Το μεγάλο λάθος όμως, που θα έχει ευρύτερες συνέπειες, ήταν η επιλογή του Φρέντι Μπελέρη, ομογενή Αλβανού πολίτη με πλούσιο ποινικό μητρώο, που έχει καταδικαστεί πρόσφατα και εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών! Ο πειρασμός να συγκρατήσουν διαρροές προς τα δεξιά τους έπεισε να αναλάβουν το ρίσκο και να εμπλέξουν στη ρήξη με την Αλβανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτός αυτού, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., που καινοτόμησε με την επιλογή υποψηφίων από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος και δημοσιοποίησε το ευρωπαϊκό του πρόγραμμα και τις προτεραιότητες δράσης, κανένα από τα άλλα κόμματα δεν κατέθεσε πρόγραμμα για τις προτεραιότητες και τους στόχους που θα υπηρετήσουν οι ευρωβουλευτές που θα εκλέξουν. Κι αν για τη Ν.Δ. πρώτο καθήκον ήταν να εμποδίσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να ελέγξουν την ποιότητα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, για τους Έλληνες πολίτες η Ευρώπη αποτέλεσε εκ των πραγμάτων το καταφύγιο για να σταματήσουν τη δημοκρατική εκτροπή, που έφτασε μέχρι και σε παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων για εθνικούς λόγους! Καταφύγιο για την απονομή δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών, που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατάφερε να φέρει στην Ευρωβουλή, όπου συγκλόνισαν οι ομιλίες της κυρίας Καρυστιανού! Και στις 7 Φεβρουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καταδίκασε την Ελλάδα για το Κράτος Δικαίου (κατασκοπευτικό λογισμικό, αστυνομική βία, κακομεταχείριση μεταναστών, δημοκρατικός έλεγχος) και την ελευθερία του Τύπου, ενώ παράλληλα κάλεσε την Κομισιόν να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Για ποιους λόγους λοιπόν ένας δημοκρατικός πολίτης (εκτός πελατειακού δικτύου) να ψηφίσει τους υποψηφίους ενός κόμματος που στην προηγούμενη θητεία τους συγκάλυπταν αυτές τις αντιδημοκρατικές ενέργειες; Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν καθοριστική σημασία για το μέλλον της Ευρώπης και των πολιτών της. Όπως προκύπτει από το πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο, το 60% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο με την κατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Επίσης, αναφέρουν το Κράτος Δικαίου ως μία από τις βασικές αξίες που θα πρέπει να υπερασπιστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Όσον αφορά τις προτεραιότητες των Ελλήνων, που 7 στους 10 δήλωσαν ότι το βιοτικό τους επίπεδο επιδεινώθηκε, απαντώντας στην ερώτηση «Ποια από τα ακόλουθα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν κατά προτεραιότητα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις επόμενες ευρωπαϊκές;», ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η δημόσια υγεία και η υποστήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τι από όλα αυτά υπηρέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. όταν είναι υπεύθυνη για τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών; Και επειδή ξέρουν ότι ο θυμός έχει γίνει οργή και οι ευρωεκλογές είναι κατάλληλη στιγμή να εκφραστεί, επιχειρούν να ξεφύγουν με κόλπα, ψέματα, συκοφαντίες και απειλές.

Οταν λέμε ότι αυτές οι εκλογές έχουν ξεχωριστή σημασία, αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσαν στο Ευρωβαρόμετρο οι ερωτώμενοι, καθώς το 81% των Ευρωπαίων, έναντι 78% των Ελλήνων, πιστεύει ότι η προσέλευση στις κάλπες είναι ακόμη πιο σημαντική δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης. Και η κατάσταση πράγματι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σαν αποτέλεσμα της απώλειας ανεξαρτησίας και αυτονομίας της Ευρώπης απέναντι στα συμφέροντα των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να πέσει στους Ευρωπαίους το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ προχωρούν στη στρατικοποίηση της Ένωσης αφαιρώντας πολύτιμους κοινωνικούς πόρους από τις δοκιμαζόμενες κοινωνίες τους. Και έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει τον Φρ. Μπελέρη, κι από κάτω οι παριστάμενοι στην παρουσίαση των υποψηφίων της Ν.Δ. να φωνάζουν ρυθμικά «Φρέντι! Φρέντι!»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL