Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.3°C19.1°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.6°C19.4°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.3°C20.0°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C16.9°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.9°C15.2°C
0 BF 71%
Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Το άρθρο 16 ενώνει ΝΔ- ΠΑΣΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιδιωτικά πανεπιστήμια / Το άρθρο 16 ενώνει ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

13474888.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Δεν βρέθηκε και εντελώς απομονωμένη στη Βουλή η Ν.Δ., στη μάχη υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Καταρχήν η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπορεύτηκε με τον Κατσιβαρδά, τον βουλευτή που έφυγε από τους Σπαρτιάτες του Στίγκα. Μια ταιριαστή εικόνα. Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στον γάμο, η Ν.Δ. του Μητσοτάκη επανήλθε στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις… Κάτι ανάλογο συνέβη τελικά και με το ΠΑΣΟΚ, αφού η αντίσταση κράτησε δυόμισι μέρες και 5 ώρες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Ανδρουλάκη: στις 13.30 τον επέκρινε στη Βουλή, στις 18.30 το ΠΑΣΟΚ έκανε την (κατά Πιερρακάκη) «έκτη κυβίστηση». Έτσι, μετά από πολλές «αγωνιστικές» ομιλίες, η Χ. Τρικούπη μπήκε σε «διαπραγμάτευση» με το Μαξίμου για το σύνταγμα, εννέα μήνες πριν ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος! Αποδείχθηκε τελικά ότι επί της ουσίας τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενώνουν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Δημήτρη Μάντζου, ανακοίνωσε τι θα κάνει με το άρθρο 16: επειδή δεν έχει εμπιστοσύνη στη Ν.Δ., θα συμφωνήσει στο κείμενο του άρθρου 16, αλλά δεν θα το ψηφίσει στην προτείνουσα Βουλή προκειμένου να πάρει 150 ψήφους. Θα το ψηφίσει στην αναθεωρητική Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές για να πάρει τις απαραίτητες 180 ψήφους… Ευλόγως ο Μάκης Βορίδης (που πέρασε την περίοδο της «αγρανάπαυσης» που του επέβαλε το Μαξίμου) αναρωτήθηκε: «Το άρθρο 16 που θα ψηφίσετε για μη κρατικά / μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια δεν θα λέει; Και το νομοσχέδιο, που δεν το ψηφίζετε, για μη κρατικά / μη κερδοσκοπικά δεν λέει;». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση στρατηγικά είχε στοχεύσει στο ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι είναι ο αδύναμος κρίκος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειξε πως επιδιώκει την πολιτική υποτέλεια του ΠΑΣΟΚ. Είτε με τις μετεγγραφές ακόμη και πρώην συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη (περίπτωση Σέρμπου) είτε με πολιτική πίεση απαιτώντας δέσμευση ότι θα ψηφίσουν την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Ν. Ανδρουλάκη για «πιρουέτες που ζαλίζουν», γνωρίζοντας τις έρευνες που έδειχναν ότι οι μισοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνούν με την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκαλεί εκνευρισμό στον Κ. Μητσοτάκη

Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή έδειξε ότι ο πρωθυπουργός κυριαρχείται από έναν εκνευρισμό ανεξήγητο για κάποιον που φέρεται να είναι δημοσκοπικά κυρίαρχος και μιντιακά πανίσχυρος. Λίγες ώρες έμεινε στη Βουλή ο Κ. Μητσοτάκης και τσακώθηκε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - εννοείται πλην των ακροδεξιών. Για παράδειγμα, ποια πολιτική ανάγκη είχε ο πρωθυπουργός να σχολιάσει τη δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου ότι η στεναχώρια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επηρεάζει τη διάθεση για την Τσικνοπέμπτη; Ή να έχει απορία γιατί την ημέρα που μιλούσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ανάρτηση με τις θέσεις του κόμματος για τα πανεπιστήμια ο Στέφανος Κασσελάκης; Ένδειξη ανασφάλειας ήταν οι ειρωνείες και τα αλαζονικά μισόλογα Μητσοτάκη. Από τη στιχομυθία αυτή το μόνο πολιτικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολιτικά στην έρευνα της Δικαιοσύνης για τις εταιρείες του Στ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ.

Πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην αντιπολίτευση

Η πολιτική αστάθεια που έδειξε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει την πολιτική πρωτοβουλία από τον χώρο της αντιπολίτευσης. Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί και στην επερχόμενη αναθεώρηση το άρθρο 16, θα στηρίξει τις προσφυγές που θα κατατεθούν, θα καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου που εισάγουν την κερδοσκοπία και τις μπίζνες στην Ανώτατη Παιδεία. «Στη δική μας προγραμματική πρόταση περιλαμβάνεται η κατάργηση αυτού του νόμου» και η ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, είπε χαρακτηριστικά. Ήταν καταλυτική η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ που παλινωδούσε ως προς το τι ψηφίζει, ενώ δεν ζήτησε καμία ονομαστική ψηφοφορία και δεν κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας, αλλά ψήφισε αυτές που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Παράλληλα, ο Σ. Φάμελλος ανέδειξε και την κυβίστηση Μητσοτάκη, ο οποίος το 2019 έλεγε ότι για να υπάρξουν ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αλλά τώρα φέρνει ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς να αναθεωρήσει το άρθρο 16. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως οι αντιφάσεις Μητσοτάκη εξηγούνται από τις «υποχρεώσεις» Μητσοτάκη: «για να κερδοσκοπήσουν κάποιοι λίγοι κολλητοί σας, κάποια funds και κάποια κολέγια. Γι’ αυτό τα κάνετε όλα αυτά», είπε και πρόσθεσε: «είναι πολλά τα λεφτά, είναι πολλά τα συμφέροντα».

Μήνυμα στο ΚΚΕ

Ενδεικτικό του κλίματος του Μαξίμου ήταν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έμεινε στην αποδοκιμασία της δήλωσης Κουτσούμπα για τους sugar daddies, αλλά την επένδυσε με αντικομμουνισμό, με φράσεις του τύπου «είστε η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας», δηλαδή πιο αναχρονιστική και από τα κόμματα της Ακροδεξιάς. Ο Κ. Μητσοτάκης απέπνεε ψυχροπολεμική διάθεση όταν έλεγε στον Δ. Κουτσούμπα «αν πιστεύετε ότι οι γυναίκες που δεν έχουν χρήματα για κάτι που επιθυμούν εκδίδονται, ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα, διότι αλλού συνέβαιναν αυτά. Αλλά, ευτυχώς για όλους μας, τα ζητήματα αυτά τα έχει λύσει η Ιστορία». Αν μη τι άλλο, ήταν πολιτικά αχάριστος προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα που τόσο τον εξυπηρέτησε με αυτό που είπε και στη συνέχεια επέμενε στο λάθος… Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο ΚΚΕ ότι «δεν θα παραμένετε άλλο στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονισμού η οποία είναι υπεράνω κριτικής». Μέτωπο ενός Μητσοτάκη προς τον Περισσό είχαμε δεκαετίες να δούμε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL