Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
12.8°C17.4°C
0 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
7.1°C11.2°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C13.8°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.4°C
2 BF 48%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.5°C9.6°C
1 BF 81%
Συνέδριο αντεπίθεσης, αλλαγής και ελπίδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνέδριο αντεπίθεσης, αλλαγής και ελπίδας

4o συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από τις 22 ως τις 25 Φεβρουαρίου το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Αποτελεί δική μας ιστορική ευθύνη να το καταστήσουμε Συνέδριο αλλαγής και ελπίδας. Συνέδριο-τομή για την πατρίδα. Συνέδριο για την αναδιοργάνωση της προοδευτικής παράταξης με ορίζοντα τη διακυβέρνηση της χώρας με δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα, στη βάση ενός βιώσιμου σχεδίου ανάπτυξης με ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, Παιδείας, κοινωνική συνοχή και ισχυρή οικονομία.

Δεν είναι εύκολο. Όμως εμείς μπορούμε να το κάνουμε εφικτό. Επιλέγοντας έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ένα σύγχρονο αριστερό, προοδευτικό κόμμα που διαλέγεται με τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, χτίζει νέα σχέση μαζί της. Κόμμα ανοιχτό, κόμμα των μελών του, με δημοκρατικές λειτουργίες, πραγματική εξωστρέφεια. Κόμμα με σαφή αναφορά σε αντιπροσωπευτικούς θεσμούς - από τα συνδικάτα και τις φοιτητικές παρατάξεις ως την Τ.Α., επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς. Ένα κόμμα πόλο έλξης για τους πολίτες, ενεργό κύτταρο πολιτικής. Με συγκεκριμένες προτάσεις για μια δημοκρατική, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Κόμμα που αρδεύει από τις παραδόσεις και τους αγώνες της δημοκρατικής παράταξης του 20ού αιώνα και βλέπει μπροστά, στις ανάγκες της πατρίδας που προκύπτουν από τις προκλήσεις των πολυκρίσεων του 21ου - από την κλιματική κρίση ως το μεταναστευτικό φαινόμενο. Προκλήσεις που το σημερινό σύστημα της δεξιάς εξουσίας αντιμετωπίζει με τους νεοφιλελεύθερους όρους των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, του ατομικισμού, της ασυδοσίας των ισχυρών, ακυρώνοντας το Κράτος Δικαίου και προσφεύγοντας στην καταστολή, στον αυταρχισμό.

Το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι κρίσιμο γιατί ακριβώς απέναντι στη συγκεκριμένη εξουσία που συρρικνώνει τη Δημοκρατία, τα δικαιώματα, τη δημόσια Παιδεία και Υγεία το κόμμα καλείται να αλλάξει ριζικά, εν κινήσει, με διμέτωπο αγώνα. Αφενός, να συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση εκείνου του συλλογικού υποκειμένου που θα εκφράσει, δημιουργικά και προωθητικά, τη νέα κοινωνική πλειοψηφία, μέσα από έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο, στη βάση προγραμματικής κυβερνητικής πρότασης. Αφετέρου, να δίνει καθημερινά τη μάχη της προστασίας των κοινωνικών αγαθών, τη μάχη προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, του συντάγματος. Αλλά και τη μάχη της καθημερινότητας κατά της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας που θεριεύουν στη χώρα μας ακριβώς επειδή φέρουν τα χαρακτηριστικά των ιδεοληπτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και έχουμε ιστορική ευθύνη να μην είναι αυτό το Συνέδριο «μία από τα ίδια». Και δεν θα είναι. Γιατί έχουμε καταθέσει κοστολογημένες, ρεαλιστικές θέσεις που απαντούν στους αγώνες και στις αγωνίες των πολιτών που συνθλίβουν οι πολιτικές της κυβέρνησης. Και διασφαλίζουμε παράλληλα ότι θα υπάρξει μια πλουραλιστική, συλλογική διαδικασία, με θέσεις -αντιθέσεις και συνθέσεις- για αξιόπιστη πολιτική στρατηγική του κόμματος. Στρατηγική με επίκεντρο τη διαδραστική σχέση των τριών πόλων -κράτους, κοινωνίας, κόμματος-, στην προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης.

Το Συνέδριο οφείλει να είναι το πρώτο βήμα για την αντεπίθεση των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων. Για την επιστροφή της πολιτικής σε μια εποχή που η απαξίωσή της κυριαρχεί και η Ακροδεξιά καλπάζει στην Ευρώπη, προωθώντας τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία. Για να γίνει το Συνέδριό μας Συνέδριο αντεπίθεσης, ανασυγκρότησης, ανανέωσης, αναγέννησης. Συνέδριο επανεκκίνησης, εξωστρέφειας και προοπτικής για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά τον λυσσαλέο πόλεμο εναντίον του που κρατάει ακόμη και σήμερα, παρά τη μεγάλη εκλογική αποτυχία του 2023, παρά την άνευ πολιτικού διακυβεύματος αποχώρηση βουλευτών και βουλευτριών του, διαψεύδει τις Κασσάνδρες, αποδεικνύοντας ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Μετά το Συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα είναι πιο δυνατός, πιο ενωμένος, πιο ώριμος. Όχι γιατί έτσι επιβάλλει κάποιος κομματικός πατριωτισμός, αλλά γιατί αυτή είναι η sine qua non προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή, το τέλος της δεξιάς εξουσίας και την προοδευτική κυβέρνηση.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπεύθυνη για θέματα Διεθνών Σχέσεων-Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, βουλεύτρια Β2 Δυτικής Αθήνας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL