Αμηχανία επικρατεί στο Μαξίμου για την απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα την Τρίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει, ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου των παραγωγών, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει να τους δώσει κάτι παραπάνω, φτάνοντας στο σημείο να πει ότι η κινητοποίηση στο Σύνταγμα αποτελεί μέσο πίεσης στις Βρυξέλλες.
Αφού διεμήνυσε ότι «έχουμε να κάνουμε πολλά πράγματα» για την ακρίβεια, ανακυκλώνοντας τη διαπίστωση ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο ελληνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, επιχείρησε να μειώσει την αυριανή κινητοποίηση λέγοντας ότι «πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ», ενώ έκανε λόγο για μια «συμβολική» παράσταση στο κέντρο της Αθήνας από πλευράς των αγροτών, προσθέτοντας ότι «πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;».
«Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προχωρώντας επί της ουσίας σε μια ομολογία αποτυχίας να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά επιβίωσης -όπως τα χαρακτηρίζουν οι παραγωγοί-, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι «όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο υπουργός Γεωργίας αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα:
Μάρα Ζαχαρέα: Οι αγρότες, όπως ξέρετε, έρχονται στην Αθήνα. Αυτό είναι το σχέδιό τους, αυτή είναι η επιδίωξή τους. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τούς είπε την Παρασκευή που μας πέρασε ότι δεν θα τους αφήσει να φτάσουν στο Σύνταγμα. Ήθελα να ρωτήσω: μέχρι πού θα τους αφήσετε να φτάσουν τελικά; Γιατί σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τους είδαμε στο Παρίσι, τους είδαμε στις Βρυξέλλες, τους είδαμε στη Ρώμη έξω από το Κολοσσαίο. Εδώ τι θα γίνει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, το συζήτησα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και καταλήξαμε στο εξής: αν έπρεπε να πάμε τυπικά με το νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν ούτε στις Εθνικές Οδούς, ούτε στα κέντρα των πόλεων.
Όμως, καταλαβαίνω απόλυτα γιατί συντεταγμένοι οι αγρότες μας με αυτό το οποίο γίνεται σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.
Μάρα Ζαχαρέα: Άρα, εσείς δεν έχετε αντίρρηση να δούμε τρακτέρ στο Σύνταγμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Πάντα η προϋπόθεση είναι, κα Ζαχαρέα, πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.
Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα.
Μάρα Ζαχαρέα: Ότι έχουν δίκιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, επιστροφή του στο αγροτικό πετρέλαιο. Το ρυθμίσαμε και για το 2024 και με δέσμευση…
Μάρα Ζαχαρέα: Είπατε ότι θα δούμε μία μόνιμη λύση σε αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και με δέσμευσή μου από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες για το πώς αυτό το ποσό το οποίο έχουμε καθορίσει…
Μάρα Ζαχαρέα: Μόνιμη λύση σημαίνει και κατάργηση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή.
Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο, κα Ζαχαρέα, να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Δεν είναι αυτό το θέμα μας. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό.
Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για εμένα πρέπει να σας πω ότι το να έχω και κάποιους, το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην πατρίδα μας…
Μάρα Ζαχαρέα: Είναι και ένα μέσο πίεσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο Υπουργός Γεωργίας αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Μάρα Ζαχαρέα: Εσείς έχετε κάποιον άσσο στο μανίκι για αύριο που θα βρίσκονται οι αγρότες στην Αθήνα; Κάτι που μπορείτε να δώσετε παραπάνω;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος.
Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους.
Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα.