Θα είναι μια ημέρα σαν όλες τις άλλες η Πέμπτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα; Θα καταλάβουμε την έλευση του Τούρκου Προέδρου μαζί με το μισό Υπουργικό του Συμβούλιο μόνο και μόνο επειδή η Αθήνα θα είναι σιδηρόφρακτη, με 3.500 αστυνομικούς να φροντίζουν για την ασφάλεια των υψηλών προσκεκλημένων;
Εάν πιστέψει κανείς τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, η απάντηση είναι περίπου «ναι». «Προσδοκούμε να γίνει ακόμη ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια των δύο χωρών για να εμπεδωθεί ένα κλίμα διαλόγου» είπε ο εκπρόσωπος, προϊδεάζοντας το κοινό για βηματάκια και όχι άλματα. Κι επειδή η καρδιά της δεξιάς παράταξης δεν θέλει πολλά-πολλά με τους «πειρατές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να επαναλάβει ότι «είναι δεδομένη η μία διαφορά που έχουμε να επιλύσουμε, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Και για να πειστούν οι άπιστοι, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσέρχεται χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ζητούμενο, δηλαδή, δεν είναι να γεφυρωθούν εδώ και τώρα οι «δεδομένες διαφωνίες μας». Αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι «οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις». Με δυο λόγια, να διατηρηθεί το άτυπο μορατόριουμ όσο περισσότερο γίνεται.
Το πρόγραμμα
Την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί πρώτα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Η ουσιαστική δουλειά, η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, θα ξεκινήσει με μια σειρά διμερείς συναντήσεις των συμμετεχόντων υπουργών και θα ολοκληρωθεί με ένα γεύμα εργασίας στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι.