Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.1°C18.2°C
4 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.3°C17.4°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
15.0°C17.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.4°C16.8°C
3 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Μέση Ανατολή / Ευθυγραμμισμένη η Ελλάδα με την Ευρωδεξιά και τις ΗΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Ευθυγραμμισμένη η Ελλάδα με την Ευρωδεξιά και τις ΗΠΑ

134168516.png

Όταν πλήθυναν οι φωνές στην Κυπριακή Δημοκρατία ενάντια στην -μάλλον ακατανόητη- απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να απέχει από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, βγήκε ο ΔΗ.ΣΥ., το αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, να την υποστηρίξει. Με το επιχείρημα ότι η Κύπρος και η Ελλάδα «ευθυγραμμίστηκαν με τις θέσεις του ΕΛΚ και της πλειοψηφίας του ευρωπαϊκών χωρών», κόντρα στην πλευρά του ΑΚΕΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, του Ιράν, της κατοχικής Τουρκίας και της Ρωσίας του Πούτιν. Αυτό το άκρως δικολαβίστικο επιχείρημα, που βάζει τη Γαλλία του Μακρόν και την Αίγυπτο του «φίλου» Αλ Σίσι στην ίδια κατηγορία με τους «κακούς», δεν το έχει χρησιμοποιήσει -ακόμη;- η ελληνική κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τη συνολικότερη στάση της στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου ξέρουν να διαβάζουν δημοσκοπήσεις και βλέπουν ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης δεν χειροκροτεί την πυγμή του «φίλου» Μπίμπι Νετανιάχου, προσπαθούν να μην μιλάνε πολύ φωναχτά στο εσωτερικό για την «απερίφραστη» στήριξη στο Ισραήλ. Όπως σπανίως θυμίζουν -στο εσωτερικό πάντα- ότι η Ελλάδα στέλνει από την πρώτη στιγμή όπλα στην Ουκρανία.

Επί της ουσίας, και στις δύο περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις επιλογές της «μεγάλης φίλης» Ουάσιγκτον -και μετά τη σφαγή των Ισραηλινών Κιμπουτζίμ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει προσφέρει στους Αμερικανούς κάθε επιθυμητή βοήθεια. Βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια- και όχι μόνο αυτά που προβλέπονται από τη στρατηγική συμφωνία της χώρας με τις ΗΠΑ. Με την τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, γιατί η κυβέρνηση παραχώρησε στις ΗΠΑ το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, χωρίς να ενημερώσει καν την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
 

«Κάποιοι» έχουν υπερβεί τα όρια

Μετά την 7η Οκτωβρίου (την 9η Σεπτεμβρίου του Ισραήλ, όπως λένε πολλοί αναλυτές) έχουν περάσει 25 μέρες ισραηλινών βομβαρδισμών και χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα, με χιλιάδες νεκρούς, τους περισσότερους αμάχους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Αλλά η ρητορική της κυβέρνησης παραμένει, ωσάν να δείχνει σήμερα το ημερολόγιο 8 Οκτωβρίου. Με εξαίρεση μια αποστροφή του λόγου του πρωθυπουργού στη Βουλή, την οποία επανέλαβε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών, ότι «η σημερινή κατάσταση έχει υπερβεί τα αναγκαία όρια». Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά ονομαστικά στο Ισραήλ απαντώντας την Παρασκευή σε ερώτηση που έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Η μόνη ουσιαστική πληροφορία που έδωσε ήταν ότι αύριο θα αναχωρήσει ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα για τη Γάζα. Και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στηρίξει κάθε «ανθρωπιστικό διάδρομο» προς τη Γάζα μέσω θαλάσσης.

Ο υπερδραστήριος Δένδιας σε ρόλο Γεραπετρίτη

Στο μεταξύ, μάθαμε την Πέμπτη ότι ο Ουκρανός πρέσβης Σεργκέι Σουτένκο -παρά τα ουκρανικά δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες μέρες περί απόσυρσής του από την Αθήνα για λόγους διαφθοράς και παρά τις σιβυλλικές απαντήσεις που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά, ότι δεν έπεσε στην αντίληψή τους να κάνει κάτι αθέμιτο ο πρέσβης- είναι ακόμη στην πόλη. Το μάθαμε επειδή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος φροντίζει να ενημερώνει την κοινή γνώμη για τις κινήσεις του, ανάρτησε μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ουκρανίας. Με μια λεζάντα που λέει ότι «συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την παροχή υποστήριξης για την άμυνα της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητάς της».

Την προηγούμενη μέρα ο Δένδιας είχε συναντηθεί και με τον πρέσβη της Αιγύπτου, με τον οποίο, όπως ενημέρωσε το κοινό του μέσω έτερης ανάρτησης, αντάλλαξε απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. Ο υπουργός Άμυνας και ο Αιγύπτιος πρέσβης υπογράμμισαν «τη διαχρονική φιλία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» και συζήτησαν «για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα».

Με δυο λόγια ο Δένδιας συνεχίζει να κάνει ό,τι έκανε όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, φροντίζοντας στις δημόσιες τοποθετήσεις του να προσθέτει κάπου και τη λέξη «άμυνα». Ο διάδοχός του στο υπουργείο Γιώργος Γεραπετρίτης, πάλι, δεν διαφημίζει τα αντίστοιχα ραντεβού του, εάν και εφόσον τα κάνει. Επίσης, είναι μετρημένος και στα ταξίδια του. Συνόδευσε μεν τον πρωθυπουργό στα ραντεβού του στο Κάιρο και στο Ισραήλ προ δεκαπενθημέρου, αλλά όχι και στην Κίνα προχθές.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση συνεχίζεται

Ούτε πήγε την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο στην Υπουργική Διάσκεψη για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Έχασε έτσι, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να μιλήσει διά ζώσης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με τον οποίο τηλεφωνήθηκε μια μέρα νωρίτερα για να συζητήσουν, όπως μας ενημέρωσε, την προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Να σημειωθεί πως, για την ώρα, η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει ότι το Ανώτατο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί βάσει προγράμματος στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρά την έντονη διαφοροποίηση της Τουρκίας από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για τις εξελίξεις στη Γάζα και τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, και παρά την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση του Economist στις αρχές της εβδομάδας, αποφάνθηκε ότι «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς». Φαίνεται ότι η ατάκα περί της σωστής ή της λάθος πλευράς της Ιστορίας αρέσει πολύ στον Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να πιστεύει ότι όποιος δεν ταυτίζεται πλήρως με την άποψή του για τις πολεμικές συρράξεις της εποχής μας -την οποία διαμόρφωσε χωρίς να διαβουλευτεί ούτε με την κυβέρνησή του, πόσο μάλλον με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στον τόπο- είναι είτε πράκτορας του Πούτιν είτε αρνητής του Ολοκαυτώματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL