Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.4°C19.0°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C17.5°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.0°C17.7°C
2 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.1°C17.8°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 67%
Κακοκαιρία Elias / O Βόλος βούλιαξε ξανά στον βούρκο - Πάλι τα φρεάτια ήταν βουλωμένα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κακοκαιρία Elias / O Βόλος βούλιαξε ξανά στον βούρκο - Πάλι τα φρεάτια ήταν βουλωμένα

133994814b.jpg

Για άλλη μια φορά η εικόνα που συμπυκνώνει την καθημερινότητα στη Θεσσαλία είναι εκείνη ενός ανθρώπου που σπρώχνει με τη σκούπα τις λάσπες έξω από την πόρτα του. Ενός ανθρώπου που τον «’μποδίζουν να βαδίσει». Ενός ανθρώπου που τον «αλυσοδένει» μια πραγματικότητα με λάσπες μέσα στο σπίτι, στο μαγαζί, στη σχολή, στο νοσοκομείο του. Τον επηρεάζει δηλαδή σε όλες τις πτυχές της ζωής του, ακόμη κι εκείνες που μπορεί να δείχνουν λιγότερο σημαντικές.

Χαρακτηριστική υπήρξε η εικόνα ενός πελάτη μεγαλύτερης ηλικίας, που ξύπνησε για να πάει στο παραδοσιακό καφεκοπτείο, στο κέντρο του Βόλου, όπου μένει κοντά, και μπαίνοντας μηχανικά από την ανοιχτή πόρτα, δεν πρόσεξε ότι πατούσε σε λάσπες. Και δεν είναι ο καφές που θα λείψει από το βάζο, είναι η επαφή με τον άλλο και η πρώτη καλημέρα. Είναι όλες αυτές οι εμβόλιμες συνήθειες ανάμεσα στον ύπνο, στη δουλειά και στις υποχρεώσεις, που κάνουν την καθημερινότητα στη γειτονιά μια απαραίτητη και ζωτική ιεροτελεστία.

Ο χάρτης της πόλης, ένας χάρτης με καταστροφές

Πέρα όμως από αυτό που περιβάλλει τη ζωή είναι και αυτό που την καθορίζει. Σε Βόλο και Πήλιο ούτε οι βρύσες έχουν νερό ούτε οι λάμπες ανάβουν. Νύχτες στο σκοτάδι, χωρίς τα βασικά. Μέχρι την Παρασκευή, το 30% της πόλης του Βόλου ήταν σταθερά με κατεβασμένο τον διακόπτη, με την πόλη να επηρεάζεται ανά διαστήματα σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Σε ακόμη χειρότερη κατάσταση ήταν περιοχές του Πηλίου, οι οποίες παρέμεναν καθολικά χωρίς ρεύμα και αποκλεισμένες από την υπόλοιπη Μαγνησία, καθώς κατέρρευσε μέσα στο ποτάμι και το εναπομείναν οδικό δίκτυο.

Στην πραγματικότητα, ο χάρτης της πόλης είναι ένας χάρτης με καταστροφές. Σε σχέση με την προηγούμενη φορά, τα νερά πέρασαν ακόμη και μέσα στη ζωή του κέντρου. Το χώμα έφτασε μέχρι τα μπαρ και τις καφετέριες. Και για άλλη μια φορά επηρέασε κρίσιμες λειτουργίες της πόλης. Από τις συγκοινωνίες μέχρι την ιατρική περίθαλψη. Η διοίκηση του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου, όπως ονομάζεται η κεντρική μονάδα του Βόλου, δεν διακόπηκε καμία στιγμή. Ωστόσο, η χρήση πόσιμου νερού από το νοσοκομείο εξασφαλιζόταν από υδροφόρες, ενώ πλημμύρισαν ξανά οι υπόγειοι χώροι του. Ανάλογη η κατάσταση και στο πανεπιστήμιο, όπου πάλι δεν μπορούν να γίνουν για ένα διάστημα μαθήματα (Αρχιτεκτονική και Πολυτεχνικά τμήματα).

Κι ενώ τις τελευταίες ώρες διατυμπανίζεται το πλεόνασμα στα εμφιαλωμένα νερά, εντοπίζεται ένα έλλειμμα ενσυναίσθησης. Διότι, ενώ η πόλη του Βόλου παρέμενε βυθισμένη στο σκοτάδι και πνιγμένη στις λάσπες, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε να διεξαχθεί ηλεκτρονικά η εξεταστική.

«Δεν φτάνουν οι απανωτές πλημμύρες στην πόλη και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν φτάνει που τόσο καιρό ούτε ένας εκπρόσωπος της Πρυτανείας δεν μας έχει ενημερώσει στοιχειωδώς για τα τμήματά μας, η Πρυτανεία αποφάσισε να προσθέσει κι άλλα εμπόδια στους φοιτητές, πληγέντες και μη. Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν να διεξαχθεί ηλεκτρονική εξεταστική σε μια πόλη της οποίας το 80% είναι βυθισμένο στο σκοτάδι και πνιγμένο στις λάσπες; Μήπως είναι Πρωταπριλιά; Πάντως, οι φοιτητές δεν έχουμε γεννήτριες στα σπίτια μας» απάντησαν μέλη της Πανσπουδαστικής.

Ακόμη πιο έντονη γίνεται φυσικά η αίσθηση όταν η κουβέντα πάει στον Αχιλλέα Μπέο. Κατά την εξέλιξη της κακοκαιρίας, χαρακτήριζε όσους ανέβαζαν εικόνες με πλημμυρισμένα σημεία του Βόλου «οργανωμένη ομάδα από γνωστά παρακμιακά στοιχεία της πόλης» που ήθελαν να τρομοκρατήσουν μέσω του Διαδικτύου. «Μην τους πιστεύετε και μην πανικοβάλλεστε. Η κατάσταση μέχρι τώρα είναι απολύτως ελεγχόμενη. Ο δήμαρχος με τα συνεργεία του δήμου αλλά και ιδιωτών είναι σε όλα τα μήκη και πλάτη της πόλης και όπου παρατηρούνται προβλήματα, παρεμβαίνουν αμέσως» έλεγε.

Ομως και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τα κυβερνητικά στελέχη επιδόθηκαν σε ασκήσεις εντυπώσεων. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη φορά, ο Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για εντυπωσιακή ατυχία της πόλης. Επιχείρημα που βρίσκει το άλλο του μισό σε εκτιμήσεις που ήθελαν κακοκαιρία σαν εκείνη του «Daniel» να συμβαίνει κάθε 16.000 χρόνια.

Πάλι τα φρεάτια ήταν βουλωμένα

Το όποιο ανάχωμα η κυβέρνηση το οικοδόμησε μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, τα έργα υστέρησαν ακόμη και σε σχέση με εκείνα που υπογραμμίζονται κάθε φορά ως στοιχειώδη. Ο Αχ. Μπέος δήλωσε ότι υπεύθυνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όμως βουλωμένες δεν υπήρξαν μόνο οι κοίτες, αλλά και τα φρεάτια στους δρόμους της πόλης.

«Απλώς περιμένουμε το φαινόμενο» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Όπως εξήγησε, «γνωρίζαμε για τη σφοδρότητα της νέας κακοκαιρίας, γνωρίζαμε για τον χρόνο που θα σημειωθεί, γνωρίζαμε για την ανάγκη να καθαριστούν ρέματα και φρεάτια, γνωρίζαμε για τον αυξημένο κίνδυνο στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον “Daniel”. Κι όμως, το μόνο που λειτούργησε ήταν το 112».

Εκείνο που παρατηρείται επίσης είναι ότι με την αυτούσια επανάληψη της καταστροφής, στην πραγματικότητα ακυρώνεται η οποιαδήποτε αξία κυβερνητικής επίσκεψης. Στο διάστημα που χωρίζει τις δύο καταστροφές επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και σειρά από κυβερνητικά στελέχη, ενώ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση για τη λήψη μέτρων.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο κόσμος περιμένει πάλι μέρες με βροχή. Διστάζει να αγοράσει έστω το κρεβάτι του. Κάποιοι δεν μπορούν καν άλλωστε. Κάθε δύο εβδομάδες επιστρέφει η ζωή τους στο σημείο μηδέν. «Δεν υπάρχει πλέον κουράγιο να ξελασπώσουμε πάλι» είναι η κουβέντα τους που ακούγεται, περισσότερο σαν βαριαναστεναγμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL