Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C19.1°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C17.8°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C17.5°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C16.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C15.2°C
0 BF 76%
70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Πού πήγε ο Μπέρια;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Πού πήγε ο Μπέρια;

Τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου για το 1953 και η ΑΥΓΗ, κάνοντας τα πρώτα βήματα στον δεύτερο χρόνο «ζωής» της, αφιερώνει τα πρωτοσέλιδα της εβδομάδας στην επαναληπτική εκλογή του Έβρου, όπου η ΕΔΑ κατεβάζει ως υποψήφιο τον Στρατηγό Σαράφη, σε μια προσπάθεια να επανέλθει στη Βουλή. Η ΕΔΑ είχε πάρει 6,7% στις εκλογές του 1952, ως εκ τούτων οι ελπίδες ήταν απειροελάχιστες, παρά το «βαρύ» όνομα του Στρατηγού. Εντέλει, την έδρα θα καταλάβει ο υποψήφιος του Συναγερμού. Η ΕΔΑ θα καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας 6.400 ψήφους και ποσοστό 12,6%. Οι επαναληπτικές εκλογές του Έβρου ήταν από τις πρώτες αναμετρήσεις όπου οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου. 

Έντονη η φημολογία που εξαπλώνεται σε Αμερική και Ευρώπη: «Απέδρασε ο Μπέρια;». Ο Τύπος και στην Ελλάδα παραθέτει και σχολιάζει τις πληροφορίες. 

Ο Λαβρέντι Μπέρια, διοικητής της MVD επί Στάλιν, είχε τοποθετηθεί 2ος στην ιεραρχία της ΕΣΣΔ αμέσως μετά τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της. Παρότι στενός σύμμαχος του πρωθυπουργού Μαλενκόφ, έπεσε θύμα ενός ιδιότυπου «πραξικοπήματος» εντός της ηγετικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης και συνελήφθη, τον Ιούνιο του 1953. Δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΣΣΔ για εσχάτη προδοσία, τρομοκρατία και αντεπαναστατική δραστηριότητα. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο του 1953. Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, τον Σεπτέμβριο του 1953 όταν και γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο Μπέρια βρίσκονταν στο κελί του. 

 
Το στρατόπεδο του νησιού Τρίκερι έκλεισε οριστικά τις πύλες του. Οι τελευταίες 50 εξόριστες μεταφέρονται στον Αη-Στράτη. Από το 1947 ήταν τόπος εξορίας και κράτησης (κυρίως) γυναικών κρατουμένων, οι οποίες διέμεναν συχνά μαζί με τα παιδιά τους. Ο πληθυσμός των κρατουμένων έφτασε στο μέγιστο το 1949, όταν στο Τρίκερι κρατούνταν 4.700 γυναίκες και παιδιά. 

 
Η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αγαπημένο «σπορ» των δεξιών κυβερνήσεων, δεν σταματά ούτε ενώπιον των τρομακτικών συνεπειών των σεισμών του Ιονίου, που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες άστεγους. Όπως βλέπουμε εδώ, την εργολαβία για τις ξύλινες παράγκες που θα στεγάσουν τους σεισμόπληκτους την πήρε κονσόρτσιουμ εργολάβων, με επικεφαλής τον πρώην Γενικό Διευθυντή (!) του Υπουργείου Δημοσίων Έργων (!!!). Ο Υπουργός που υπέγραψε την ανάθεση είναι ένας 45άρης ανερχόμενος πολιτικός, κάποιος Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

 
Επεισόδια στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικής εκδήλωσης για τους σεισμόπληκτους. Κατά πως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η τοποθέτηση της σκηνής στο Καλλιμάρμαρο έγινε με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα οι θεατές που ήθελαν να δουν το θέαμα να συνωστίζονται. Οι διαμαρτυρίες όσων είχαν πληρώσει ακριβά εισιτήρια «για καθήμενους» προκάλεσαν την παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία έδειρε τους «όρθιους» που είχαν σταθεί μπροστά τους! Κι η «μεγάλη οχλοβοή» κατέστρεψε την απαγγελία της Μαρίκας Κοτοπούλη. 

Αρχαιολογική ανακάλυψη από τους εργάτες του ΟΤΕ. Σκάβοντας για να τοποθετήσουν τηλεφωνικό καλώδιο, ανακάλυψαν αρχαίο τάφο, επί της οδού Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο της Αθήνας.

 
Κλείνουμε με τις ενδιαφέρουσες προβολές στους κινηματογράφους Έσπερο και Έλλη. Χάρη στη (σχετική) εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΣΣΔ και Ελλάδος, επετράπη – επιτέλους – η εισαγωγή και προβολή Σοβιετικών ταινιών. Δύο από τις πρώτες ταινίες που προβλήθηκαν, ήταν το «Τσίρκο της Μόσχας» και το μικρού μήκους ντοκυμαντέρ «Ένα ταξίδι 1700 χιλιομέτρων Μόσχα – Κριμαία». Παρατηρήστε πως οι παραστάσεις ξεκινούσαν τη 10η πρωϊνή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL