Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C19.6°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.3°C18.9°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C17.0°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.4°C16.8°C
4 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.4°C14.9°C
0 BF 63%
70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Οπου καπνός, και φωτιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Οπου καπνός, και φωτιά

13385082.jpg

Η Πράβδα καταγγέλλει τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν εμπλοκή στον «αγώνα της Ινδοκίνας». Ο πρώτος πόλεμος της Ινδοκίνας βρίσκεται σε εξέλιξη - παρά τις σοβαρές τους απώλειες, οι Γάλλοι διατηρούν ακόμη τον έλεγχο των αστικών κέντρων στις περιοχές που θα γίνουν Λάος, Καμπότζη και Βιετνάμ.

Η Γαλλία θα αποσυρθεί από την Ινδοκίνα το 1954, ενώ έναν χρόνο αργότερα θα ξεκινήσει ο δεύτερος πόλεμος, με την ενεργό συμμετοχή των ΗΠΑ.

Υψηλή… παιδεία

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1953 εγκαινιάζεται το νέο κτήριο του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Πρόκειται για ένα κατασκευαστικό θαύμα. Με 36 ορόφους και ύψος 239 μέτρα, το κεντρικό κτήριο ήταν το υψηλότερο της Ευρώπης για πάνω από 35 χρόνια, ενώ παραμένει το υψηλότερο εκπαιδευτικό κτήριο του κόσμου.

Οι εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου εκτείνονται σε 3,2 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, στα οποία φιλοξενούνται 45.000 δωμάτια και 119 κλιμακοστάσια συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων.

Το σοσιαλιστικό μοντέλο στη στέγαση

Παραμένουμε στη Σοβιετική Ένωση για να δούμε ένα ενδιαφέρον άρθρο για το νομικό πλαίσιο που καθόριζε την ατομική ιδιοκτησία στη χώρα.

Ο Κώδικας του 1922 προέβλεπε ότι έπειτα από 65 χρόνια χρήσης, τα σπίτια που έχτιζαν οι πολίτες της ΕΣΣΔ θα έπρεπε να επιστραφούν στο κράτος. Το σύνταγμα του 1936, όμως, αναγνώρισε την ατομική ιδιοκτησία αλλά και το κληρονομικό δικαίωμα για σπίτια «ενός ή δύο πατωμάτων, με ένα έως πέντε δωμάτια». Το κράτος παραχωρούσε δωρεάν οικόπεδο εμβαδού έως 1200 τ.μ. για την οικοδόμηση κατοικίας.

Εκτός από το ίδιο το σπίτι, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να μεταβιβάσουν και να κληροδοτήσουν τόσο τα «οικιακά κομφόρ» όσο και τυχόν αυτοκίνητο που είχαν στην ιδιοκτησία τους.

Στο έλεος του καιρού

Στην Ελλάδα, πάλι, αυτού του τύπου τα ζητήματα ελάχιστα απασχολούν τους σεισμόπληκτους των Επτανήσων. Πόλεις και χωριά έχουν ισοπεδωθεί και δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαμένουν στην ύπαιθρο, σε τέντες και πρόχειρα παραπήγματα.

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, μια νεροποντή πλήττει Ζάκυνθο και Λευκάδα, επιφέροντας νέες δυσκολίες στους άστεγους Επτανήσιους.

Ταξική μεροληψία

Στην Αθήνα, πάλι, κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του 1954, ο οποίος περιλαμβάνει και ένα ιδιόρρυθμο μέτρο. Όσοι φορολογούμενοι δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν την πηγή των εισοδημάτων τους μπορούν απλώς να τα δηλώσουν ως «εξ αδήλου πηγής», να φορολογηθούν βάσει μιας ενιαίας κλίμακας και να γλιτώσουν από οποιονδήποτε περαιτέρω έλεγχο.

Ορίστε, λοιπόν, μια εύσχημη λύση για τη σημερινή εποχή και για τυχόν «αδιευκρίνιστα» ποσά που ενίοτε βρίσκονται σε λογαριασμούς μεγαλόσχημων.

Καινοτομία

Κλείνουμε με μια ρεκλάμα: «Ύδωρ κινίνης» προτείνει το εργοστάσιο του Μενούνου ενάντια σε τριχόπτωση, πιτυρίδα, αλλά και στο άσπρισμα των μαλλιών. Για το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, το κινίνο ήταν το βασικό φάρμακο έναντι της ελονοσίας. Για την αντιμετώπιση της ελονοσίας (που μεταδιδόταν από τα κουνούπια) έγιναν πολυάριθμα εγγειοβελτιωτικά έργα και αποξηράνσεις, ενώ χρειάστηκε να περιμένουμε έως το 1974 προκειμένου η Ελλάδα να χαρακτηριστεί «ελεύθερη της ασθένειας».

Σε κάθε περίπτωση, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το κινίνο συμβάλλει θετικά στην υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Δεν επρόκειτο λοιπόν για απάτη, αλλά για εναλλακτική χρήση μιας ουσίας που έγινε «διάσημη» για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL