Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C19.1°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C17.8°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.5°C17.5°C
4 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C16.8°C
4 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
10.9°C15.2°C
0 BF 76%
70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Οι καταστρεπτικοί σεισμοί των Επτανήσων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Οι καταστρεπτικοί σεισμοί των Επτανήσων

133779214d.jpg

Βρισκόμαστε στη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου του 1953 και τα φύλλα της ΑΥΓΗΣ καλύπτονται σχεδόν καθ’ ολοκληρία από τις ανταποκρίσεις των καταστροφικών σεισμών που συντάραξαν τα νησιά του Ιονίου Πελάγους.


Η πρώτη εικόνα

Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 9 Αυγούστου. Το πρώτο φύλλο της εβδομάδας ήταν αυτό της Τρίτης 11 Αυγούστου, όπου καταγράφονται οι ανταποκρίσεις του απεσταλμένου της ΑΥΓΗΣ στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Το τσουνάμι

Ο δεύτερος σεισμός, μεγέθους 6,8 Ρίχτερ, έγινε την Τρίτη 11 Αυγούστου. Έπληξε κυρίως τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Ακολούθησε, δε, τσουνάμι το οποίο έπληξε το Βαθύ της Ιθάκης «σε βάθος διακοσίων και σε έκτασιν χιλίων μέτρων».


Το τελειωτικό χτύπημα για την Κεφαλονιά

Ο τρίτος -και ισχυρότερος- σεισμός έγινε την Τετάρτη 12 Αυγούστου. Ήταν μεγέθους 7,4 Ρίχτερ και προκάλεσε όχι μόνο την ισοπέδωση όσων οικημάτων είχαν διασωθεί από τους προηγούμενους σεισμούς, αλλά και τεράστιες πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Ληξούρι και Αργοστόλι.

Οι σεισμόπληκτοι σε καραντίνα

Η κυβέρνηση του Αλ. Παπάγου επέδειξε πρωτοφανή ολιγωρία στην αποστολή βοήθειας τις πρώτες κρίσιμες ώρες και ημέρες μετά τους σεισμούς. Αντιθέτως, μεγάλο μέρος των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού δεσμεύθηκαν στην εποπτεία της απαγόρευσης μετακίνησης (!) των σεισμόπληκτων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεδομένης της έκτασης της καταστροφής, η κυβέρνηση ήθελε να αποφύγει ένα προσφυγικό κύμα, επιλέγοντας να υποχρεώσει τα θύματα των σεισμών να παραμείνουν για μήνες στην ύπαιθρο ή σε παραπήγματα δίπλα από τα γκρεμισμένα τους σπίτια.

Ολοκληρωτική ισοπέδωση

Ο απολογισμός της σεισμικής ακολουθίας ήταν συγκλονιστικός: 455 νεκροί, 2.412 τραυματίες και δεκάδες χιλιάδες άστεγοι. Το 83% των οικημάτων σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά καταστράφηκε ολοσχερώς. Στο Αργοστόλι διασώθηκαν μόλις δύο σπίτια, ενώ στην πόλη της Ζακύνθου άντεξαν μόνο τέσσερα κτήρια.
Η ανοικοδόμηση και οι αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό διήρκεσαν έως το τέλος της δεκαετίας του 1950. Το πλήγμα στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες ήταν βαρύτατο. Πέραν των απωλειών και των καταστροφών, ο πληθυσμός μειώθηκε κατά το ένα τρίτο στα χρόνια που ακολούθησαν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL